Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρης άπνοια στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με τη συνεδρίαση να σηματοδοτείται από τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές. Χωρίς πράξη μια στις τρεις μετοχές. Πτώση για τις τράπεζες, με την Εθνική να διαφοροποιείται με κέρδη άνω του 15%. Ανοδος για Viohalco, ΟΛΠ, Motor Oil.

Με δέκα και μισό (10,5) εκατομμύρια τζίρο (*) προλαβαίνει το ΧΑ να σημειωθεί ο χαμηλότερος για το 2015.

Και βλέπουμε..., καθώς μετά το αρνητικό "ρεκόρ" της Τετάρτης (26/8), σήμερα προεξοφλείται πως θα αποτυπωθεί "πανηγυρικά" η άπνοια και ένδεια του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ελάχιστες οι κινήσεις όσων παικτών παραμένουν ενεργοί στην αγορά και αυτές κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με αφορμή την αναδιάρθρωση στην σύνθεση μετοχών του MSCI. Οπως σημειωνόταν και εχθές ουσιαστικές μεταβολές δεν αναμένονται. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται εκροές-εισροές από την πλευρά ορισμένων ξένων με την Εθνική να ευνοείται σε αυτή την συγκυρία.

Οριακές οι διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες, με τον τραπεζικό έως 3,37% υψηλότερα στην περιοχή των 210 μονάδων. Εως και 7,69% η αντίδραση για τη μετοχή της ΕΤΕ που νωρίτερα ξεπέρασε τα 0,5 ευρώ με άνοδο άνω του 17%.

Υψηλότερα και το warrant της ΕΤΕ, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και για το Συμβόλαιο της μετοχής. Με 717 ΣΜΕ σε τιμές λίγο πάνω από την τρέχουσα τιμή (στην υποκείμενη αγορά) ένα φυσιολογικό premium εάν επιβεβαιωθούν οι αγορές προεξόφλησης που υλοποιούνται από συγκεκριμένα ξένα funds. Σε αντίθεση με την ΕΤΕ, στις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank επικρατούν οι πωλητές (λόγω MSCI), ενώ στην Alpha Bank συναλλαγές γίνονται χαμηλότερα στα 0,092 ευρώ.

Στο 27% περιορίζεται ο τζίρος στις συστημικές τραπεζικές μετοχές, καθώς συντηρείται η διασπορά σε τίτλους των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και FF Group, Grivalia, Motor Oil, Jumbo, EXAE, TITAN, Τράπεζα Κύπρου, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων, Σαράντη, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακής.

Είναι ενδεικτικό, πως στον σχετικό πίνακα (των 15 μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών) για τις 8 δεν είχε ξεπεράσει καν τις 100.000 ευρώ. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως σχεδόν 2,5 ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης για 175 μετοχές δεν σημειωνόταν μεταβολή τιμής, ενώ για περισσότερες από τις μισές δεν είχε πραγματοποιηθεί καν εναρκτήρια συναλλαγή.

Το Euro2day.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις συνέπειες που έχει επιφέρει η επιβολή των capital controls στην εικόνα κατάντιας της ελληνικής αγοράς, στις παρενέργειες που προκαλεί ο διαχωρισμός επενδυτών εξωτερικού-εσωτερικού.

Το ανησυχητικό είναι, πως οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι παραμένουν αρειμάνιοι προετοιμάζοντας το Road Show στο Λονδίνο, στις 10-11 Σεπτεμβρίου. Ας είναι.

Στην 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά από την προηγούμενη αναφορά μας, καθώς η μετακύληση ρευστότητας/θέσεων ευνοεί σήμερα τον ΟΠΑΠ, τη στιγμή που στον ΟΤΕ κατοχυρώνονται και βραχυπρόθεσμες θέσεις. Σταθερά στα 4,08 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Να σημειωθεί, πως ΕΤΕ και ΟΤΕ,ΟΠΑΠ είναι οι μόνες τρεις μετοχές του δείκτη, στις οποίες ο τζίρος έχει υπερβεί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως για τον ΟΤΕ "δένονται" τα 8 ευρώ, στον ΟΠΑΠ οι αγορές συνεχίζονται πάνω από τα 7 ενώ η ΔΕΗ κρατά τα 4 ευρώ.

Μάλλον αδιάφορη η ημέρα και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να υποχωρεί έως 0,65% στις 10.250 μονάδες.

Στα 1,126-1,131 $ το ευρώ, ενώ κατά την εκτίμηση μας χρήζει προσοχής ο ισχυρισμός της Citigroup, πως η Κίνα βυθίζεται στην ύφεση και ότι η ηγεσία της δεν θα μπορέσει να αντιδράσει αρκετά γρήγορα για να αποφύγει την επιβράδυνση.

(*) στις 14.40-14.45΄ είχαν αλλάξει χέρια 27 εκατ. τεμάχια, αξίας 10,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v