Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε προεκλογικό ρυθμό το Χρηματιστήριο

Τις πολιτικές εξελίξεις παρακολουθούν οι επενδυτές καθώς ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος και μετριούνται οι δυνάμεις. Η διαφοροποίηση από τις διεθνείς αγορές και τα όρια κινήσεων για τους δείκτες. Μικρή πτώση στο ξεκίνημα.

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 20 ης Σεπτεμβρίου (και) το ΧΑ, με τις διεθνείς αγορές σε ανοδική αντίδραση και την Wall Street σε δεύτερο συνεχόμενο «άλμα».

Το ΧΑ έχασε εχθές την ευρωαντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 625-630 μονάδων, με τον FT25 στις 185 και με τον Δείκτη Τραπεζών στο εύρος των 198,56-222,64 μονάδων.

Με συναλλαγές 124,7 εκατ. μετοχών, αξίας 27,5 εκατ. ευρώ, με το 28% στις τράπεζες και διασπορά σε τίτλους των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Motor Oil, FF Group, Σαράντη, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίου, Τράπεζα Κύπρου, ΤΙΤΑΝα, ΜΕΤΚΑ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακής, Ελληνικών Πετρελαίων, Viohalco.

Ηδη στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνία αποτιμώνται οι πρώτες συνέπειες του λογαριασμού (του τρίτου μνημονίου) με τη Ρούλα Σαλούρου να αναφέρεται στην πρώτη «κρυάδα» για τους συνταξιούχους. Σε αυτό το περιβάλλον (και) το ΧΑ πορεύεται προς την 20/8 θυμίζοντας πως δύο μέρες νωρίτερα, Παρασκευή 18/9 λήγει η τρίτη σειρά triple witching του 2015, στα Παράγωγα.

Το γεγονός, πως η ελληνική αγορά δεν αντέδρασε ανάλογα στην αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων, της επανάκαμψης του γερμανικού αποδίδεται στην απουσία ουσιαστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, στην στάση των ξένων παικτών, στην απουσία Ελλήνων και βέβαια στην επιφυλακτικότητα που επικρατεί λόγω προεκλογικού κλίματος.

Εγκλωβισμένο (και) το χρηματιστήριο στην ατέρμονη πολιτικολογία, με την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν εδώ και μήνες στην γωνία και υπό συνεχή πίεση.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων τριμήνου, όπου καταγράφεται βελτίωση σε καθαρά κέρδη και EBITDA αλλά με μικρή πτώση στον τζίρο.

Σε γενικές γραμμές τα μεγέθη, που ανακοινώνονται δεν είναι τόσο αποθαρρυντικά όσο περίμεναν ορισμένοι, ωστόσο ζητούμενη είναι η κατάσταση των επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο (κυρίως λόγω capital controls).

Στο ταμπλό τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανής η προσπάθεια επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών κύκλων να κινηθούν με γνώμονα και τα οικονομικά μεγέθη, τις προοπτικές των εισηγμένων.

Τεχνικά, και πάντα σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση, οι στόχοι που είχαν τεθεί σε μετοχές- σηματωρούς (Εθνική, ΔΕΗ) επιβεβαιώθηκαν με υποχώρηση προς τα 0,455 και 4,08 ευρώ αντίστοιχα. Για την ΕΤΕ προβλημάτισε η αδυναμία έστω και ενδοσυνεδριακά να κινηθεί πάνω από το σημαντικό όριο-τιμή των 0,50 ευρώ.

Για τον FT25 κοντινότερη αντίσταση είναι οι 186 διάσπαση των οποίων θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στην αντίδραση έως τις 191 μονάδες, όπου και ο στόχος μας.

Για τον τραπεζικό κλάδο, το χθεσινό άδειασμα ειδικά σε Πειραιώς, Eurobank μπορεί να αποδόθηκε σε προληπτικές ρευστοποιήσεις λόγω ενδεχόμενων αλλαγών στην στάθμιση του MSCI, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Και δη μετά τις 13.00-13.30, όταν σταδιακά εκτιμάται, πως θα ενεργοποιηθούν εντολές ξένων χαρτοφυλακίων.

Σηματωροί παραμένουν οι μετοχές του ΟΤΕ, μετά την επιβεβαίωση των 8 ευρώ, του ΟΠΑΠ εάν κρατήσει σε κλείσιμο τα 7-7,10 ευρώ, ενώ εμφανείς θέσεις αγοραστών/long καταγράφονται σε τίτλους των Jumbo, FF Group, OTE, ΕΛΒΑΛ και ακόμη ορισμένων από δείκτες των FT25 και FT Mid Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v