Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με προίκα την άνοδο της Wall Street

Στην ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών ποντάρει το χρηματιστήριο για να ξεφύγει από την απαξίωση. Ποια είναι η εικόνα για τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές-σηματωρούς. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα εξαμήνου. Ανοδικά στο ξεκίνημα ο ΓΔ.

Το χθεσινοβραδινό ράλι στη Wall Street θα μπορούσε να συμβάλει στην επαναφορά και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

Σημαντικά τα κέρδη για τον S&P 500, λίγες ώρες μετά το νέο πτωτικό κλείσιμο του DAX χαμηλότερα των 10.000 μονάδων, και τα ασιατικά χρηματιστήρια σε διαδικασία επαναφοράς.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτό το σκηνικό, με τις αγορές να χαρακτηρίζονται από αυξημένη μεταβλητότητα και ακραίες διακυμάνσεις, θα συνεχιστεί, μέχρις ότου αποσαφηνιστούν ευκρινέστερα οι συνέπειες της κινεζικής κρίσης.

Το ότι και η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο έχει τη σημασία του.

Σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, το ΧΑ παραμένει περιθωριοποιημένο, στάσιμο, με ελάχιστους ενεργούς παίκτες να ασχολούνται με όλο και λιγότερες επιλεγμένες μετοχές.

Και τυπικά στην τελική ευθεία προς τις νέες πρόωρες εκλογές (με την 20ή Σεπτεμβρίου ως επικρατέστερη ημερομηνία), το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει παντελώς απονευρωμένο, με τον χθεσινό τζίρο των 22,3 εκατ. ευρώ να αντικατοπτρίζει την κατάσταση. Λίγες συναλλαγές για 109,5 εκατ. μετοχές, με το 35% στις τραπεζικές, και σχετική διασπορά σε μία ολιγομελή ομάδα τίτλων-σηματωρών και blue chips.

Τα περιθώρια σημαντικής κίνησης του ΧΑ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι περιορισμένα, με τους αναλυτές να θεωρούν ως εύλογο το εύρος διακύμανσης για τον ΓΔ μεταξύ των 560-650 μονάδων.

Αλλωστε όπως φάνηκε και στις δύο συνεδριάσεις της Δευτέρας-Τρίτης ,αρκούν μόλις λίγα εκατομμύρια συναλλαγών για να "βυθιστεί" ή να "εκτιναχθεί" η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, να διαμορφωθούν ακραίες μεταβολές για μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και blue chips όπως λ.χ. ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ κ.λπ.

Το ενθαρρυντικό της χθεσινής συνεδρίασης, η επιβεβαίωση των 600 μονάδων για τον ΓΔ και των 175 για τον FT 25.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μήνου εκτιμάται πως μπορεί να δημιουργήσει -βραχυπρόθεσμα- προϋποθέσεις μόχλευσης σε μετοχές/εισηγμένες που ούτως ή άλλως διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τεχνικά ο FT 25 πλησίασε τις πολύ σημαντικές 184 μονάδες, τοπικό χαμηλό της προηγούμενης διόρθωσης, με στόχο την περιοχή των 193/195 μονάδων. Με στηρίξεις στις 177 μονάδες για τον δείκτη, ενδεχόμενο ανοδικό «γύρισμα» των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα και το ελληνικό.

«Κλειδί» για τον τραπεζικό κλάδο το ενδεχόμενο προσέγγισης του 0,50 ευρώ για την Εθνική, που θα ενίσχυε και τον ΔΤΡ προς τις 220/225 μονάδες.

Μετοχές-σηματωροί ο ΟΤΕ, εάν υπερβεί τα 8,25 ευρώ, η ΔΕΗ, εάν ξεπεράσει τα 4,25 ευρώ, και λόγω αποτελεσμάτων η Motor Oil (πάνω από τα 9 ευρώ).

Σημειωτέον πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE ενισχύθηκε 3,35% στο 0,682 ευρώ, ενώ με premium αγοράστηκαν χθες συμβόλαια έως και 3,10% υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v