Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εχασε το τρένο της ευρωαντίδρασης

Μικρή άνοδος για το Γενικό Δείκτη, κόντρα στο θετικό κλίμα στις ξένες αγορές. Μεγάλη πτώση για Eurobank (7%) και Πειραιώς (4%), ανοδικά κινήθηκε η Alpha Bank. Στους κερδισμένους της ημέρας OTE, Jumbo, Folli Follie. Στα 27,5 εκατ. ευρώ σήμερα η αξία συναλλαγών.

Με βελτιωτικές κινήσεις προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, ειδικά στο διάστημα της δημοπρασίας, το ΧΑ "γύρισε" ανοδικά για να κλείσουν ο Γενικός Δείκτης στις 627,02 (0,69%) , ο FT25 στις 184,51 (0,97%) με τον τραπεζικό που έκανε την αρνητική διαφορά να υποχωρεί 2,74% στις 203,65 μονάδες.

Στις προληπτικές ρευστοποιήσεις 3-4 ξένων funds κυρίως σε τραπεζικές μετοχές απέδωσαν παράγοντες της αγοράς την υποχώρηση, με βαρίδι τις τράπεζες, των βασικών δεικτών και την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη έως τις 620 μονάδες, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Πράγματι ξένα χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε πωλήσεις με αφορμή την αυριανή αναδιάρθρωση λόγω MSCI. Δεδομένης της "ρηχότητας" της ελληνικής αγοράς, και της αδυναμίας του τραπεζικού κλάδου, πωλήσεις περίπου 2 εκατ. ευρώ σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς πίεσαν χαμηλότερα την αγορά.

Οπως είναι γνωστό το ΧΑ παραμένει μεν στην κατηγορία των Emerging Markets (και δεν περιθωριοποιείται περισσότερο), αύριο Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος προγραμματίζεται να ανακοινώσει τη νέα αξιολόγηση του για δείκτες, μετοχές χωρίς να αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές για τις ελληνικές εταιρείες.

Ωστόσο, χρηματιστηριακά στελέχη, εκτιμούσαν πως πιθανόν η σχέση εκροών-εισροών να λειτουργήσει σε βάρος των εν δυνάμει αγοραστών, να υπάρξει μία πίεση λόγω περισσότερων πωλήσεων από εν δυνάμει αγορές.

Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει αύριο αλλά όπως φαίνεται κάποια χαρτοφυλάκια προχώρησαν από σήμερα σε κινήσεις. Προληπτικές τις χαρακτήρισαν τα εν λόγω στελέχη πλην όμως η ζημιά έγινε, με συνέπεια ο ΔΤΡ να υποχωρήσει έως τις 198,56 από τις 222,64 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών και σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα (*) και δεδομένου ότι το μόλις 29% άλλαξε χέρια στις τράπεζες η εξισορρόπηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 620/622 μονάδων ήρθε φυσιολογικά.

Από την άλλη το γεγονός, πως στις μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ πραγματοποιήθηκε τελικά τζίρος 8,2 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 7,7 εκατ. ευρώ στις 4 συστημικές τράπεζες επιβεβαιώνει την διττή εικόνα της αγοράς και του FT25. Κάτι, που αποτυπώθηκε με το «τράβηγμα» της αγοράς, στην διαδικασία της δημοπρασίας, και αφού στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν τιμές αρκετά υψηλότερα. Για τον ΟΤΕ στα 8,50 (4,55%), για τον ΟΠΑΠ στα 7 (1,01%), ενώ με μικρό ανοδικό "γύρισμα" της δεικτοβαρούς Coca Cola υποβοηθήθηκε το κλείσιμο σε θετικό έδαφος.

Με αγοραστές και σε θετικό έδαφος οι μετοχές των Grivalia, FF Group, ΟΛΠ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΥΔΑΠ, ενώ σταθερή στα 1,55 ευρώ διαμορφώθηκε η ΓΕΚ/Τέρνα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στον ανοδικό ρυθμό των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, της επαναφοράς της Φρανκφούρτης πάνω από τις 10.100 μονάδες, με ώθηση και από τις δηλώσεις του Petrer Praet, πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της "κινεζικής κρίσης". Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης ή διεύρυνσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο γερμανός τραπεζίτης, μέλος της 6μελούς Ε.Ε της ΕΚΤ, έδωσε και το στίγμα των προθέσεων της Φρανκφούρτης για τη συνέχεια.

Με προίκα την ευρωπαική ώθηση, το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά για να φτάσει στα "τοπικά υψηλά ημέρας" μέχρι τις 11.00.
Για τον Γενικό Δείκτη έως τις 635,30 μονάδες, για τον FT25 έως τις 186,26 και με τον Δείκτη Τραπεζών μέχρι τις 222,64 μονάδες. Σε αυτό το διάστημα σημειώθηκαν "υψηλές τιμές ημέρας" για τις περισσότερες μετοχές του δείκτη, με την ΕΤΕ έως τα 0,495, με την Alpha Bank έως τα 0,101, με την Πειραιώς έως τα 0,10 και μέχρι τα 0,045 για την Eurobank.

Συγκριτικά χαμηλός ο τζίρος, λίγο αυξημένος σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση (μέχρι τις 11.30) όταν φάνηκε πως κινδυνεύει με νέα υποχώρηση η αγορά. Στα υψηλά ημέρας πραγματοποιήθηκαν λίγες ρευστοποιήσεις θέσεων αν και μετά τις 11.45 ενεργοποιήθηκαν και πάλι λίγες αγορές.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισηγμένων φαίνεται, πως συνέβαλε στην δημιουργία "μόχλευσης" για επί μέρους μετοχές-σηματωρούς και blue chips, ενώ η επισημοποίηση της παράτασης (κατά ένα μήνα) της προθεσμίας για την ανακοίνωση των 6μηνων ειδικά για τις τράπεζες δεν ήχησε καλά στην αγορά. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κίνηση του αρμόδιου υπουργού, ωστόσο είναι μία καινοφανής απόφαση ακόμη και για μία χώρα όπου έχουν υποβληθεί capital controls και ο κλάδος βρίσκεται στην "γωνία". Αντιθέτως οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, αν και δεν μας έκαναν σοφότερους φάνηκε να λειτουργούν υποστηρικτικά για την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση η υπενθύμιση του επικεφαλής του Μηχανισμού, πως η συζήτηση για το χρέος (αποκλείοντας το κούρεμα) είναι από αυτές, που αρέσουν στις "αγορές".

Οπως αναφέρθηκε, μετά τις 16.30 ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις στις τράπεζες, που μέχρι τις 17.10 παρέσυραν και κράτησα σε αρνητικό έδαφος πάνω από τις μισές μετοχές του 25άρη.

Η εικόνα άλλαξε με το κλείσιμο, καθώς με λίγες συναλλαγές/μέτριο τζίρο ορισμένες μετοχές διαμορφώθηκαν στο "υψηλό ημέρας". Ειδικότερα η μετοχή των Jumbo στα 7,48 ευρώ, η Grivalia στα 7,99 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 8,50 ευρώ.

Αρκετά και σήμερα τα πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις σε μετοχές των ΟΤΕ, Σαράντη, Motor Oil, FF Group, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και κάτι ψιλά γεγονός που αφήνει ανοιχτό ένα "παράθυρο" για συντήρηση της αντίδρασης.

Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές σε Fourlis (2,04 ευρώ), Frigoglass (2,02), MLS (3,86), ΙΚΤΙΝΟΣ (στο 1 ευρώ).
Μέχρι νεοτέρας μας παραμένει η επαναφορά από τα χαμηλά της Δευτέρας των 562,87 μονάδων με καταληκτικές τις 666 μονάδες. Η τελευταία τιμή θεωρείται, μέχρι νεοτέρας, αντίσταση.

(*) Οι συναλλαγές έφτασαν τα 124,8 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 275 εκατ. ευρώ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v