Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος στο φινάλε ο Γενικός Δείκτης με τον τζίρο να παραπέμπει σε περιορισμένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, με άνοδο για Alpha, Εθνική και πτώση για Eurobank. Υπεραποδίδουν Follie, OΛΠ, Jumbo. Πιέσεις για ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

Οσονούπω η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, στον δρόμο για τις νέες, πρόωρες εκλογές της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν πλήρης η απάθεια του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας, συνακόλουθα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Στα ευρωπαϊκά κυριαρχούν έντονα ανοδικές διαθέσεις, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές υψηλότερα, με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές απ' ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.

Σηματωρός το γερμανικό, με τον DAX να κερδίζει κι άλλο από το σημαντικό χαμένο έδαφος της μεγάλης διόρθωσής του (από τα επίπεδα των 12.600 μονάδων).

Για τον DAX και δευτερευόντως τους CAC 40, MIB, IBEX, αυτό που μένει να φανεί στη συνέχεια είναι κατά πόσον η αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά (της Δευτέρας) συνιστά μία κυρίως τεχνικής μορφής αντίδραση, που θα εξαντληθεί με τη δοκιμασία των αντιστάσεων, ή μία ουσιαστική επαναφορά μετοχών, οικονομιών σε προηγούμενα επίπεδα.

Στο ΧΑ το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται για πολλοστή συνεχόμενη συνεδρίαση σε λίγες κινήσεις, σε αυστηρά επιλεγμένες μετοχές/εισηγμένες (κυρίως) της μεγάλης και (δευτερευόντως) της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η όποια δυναμική διαμορφώθηκε στα πρώτα 30-40' της συνεδρίασης, ανακόπηκε όταν μετά τις 11:15-11:30, με περιορισμένες ρευστοποιήσεις, άρχισε η διολίσθηση δεικτών, μετοχών. Εως τις 635,30 μονάδες αρχικά ο Γενικός Δείκτης που σταδιακά υποχώρησε έως τις 625 μονάδες, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών από τις 222,64 έχασε έδαφος προς τις 207,2, ο FT 25 από τις 186,26 διόρθωσε προς τις 183,24 μονάδες.

Ούτως ή άλλως η αγορά δεν περίμενε κάτι διαφορετικό ούτε στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς και λόγω capital controls η αγορά έχει σχεδόν "νεκρωθεί", με τα περιθώρια συμμετοχής των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών να περιορίζονται από τις απαγορευτικές διατάξεις. Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον καν για τις μετοχές/εισηγμένες που ετοιμάζονται για τη διήμερη παρουσίαση στο Λονδίνο, στις 10-11 Σεπτεμβρίου.

Και μια ο λόγος για το Road Show του Λονδίνου, και οι 4 συστημικές τράπεζες θα δώσουν τελικά το παρών στη διημερίδα, ενώ απομένει να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους Ελληνική Τεχνοδομική-ΑΝΕΜΟΣ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στον ρυθμό της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου οι λιγοστοί ενεργοί παίκτες, με τις ΔΕΗ και Motor Oil να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος.

Στη μετοχή της Επιχείρησης υπερισχύουν οι πωλητές, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται στα 4,14-4,38 ευρώ, ενώ της ΜΟΗ μεταξύ 8,92-9,21 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις στα υψηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις με στόχο την κατοχύρωση κερδών, με συνέπεια την υποχώρησή τους χαμηλότερα.

Στο 0,479 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,097 της Alpha Bank, στο 0,092 της Πειραιώς και στο 0,04 της Eurobank.

Στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές έχει αλλάξει χέρια το 37% του χαμηλού τζίρου (*), με τη διασπορά σε μετοχές μη τραπεζικών εισηγμένων να συντηρείται για ακόμη μία ημέρα.

Μέχρι τώρα συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος έχει πραγματοποιηθεί σε τίτλους των Σαράντη (**), Motor Oil, FF Group, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Coca Cola, EXAE, METKA κ.α.

(*) Στις 14:45 είχαν γίνει συναλλαγές 88,8 εκατ. ευρώ, αξίας 14,8 εκατ. ευρώ.

(**) Με ένα πακέτο 104.605 μετοχών του Σαράντη στα 7 ευρώ (συνολικής αξίας 732.235 ευρώ) και ένα για 80.727 επίσης στα 7 ευρώ. Πακέτα και σε ΟΤΕ (στα 8,13 ευρώ), ΜΟΗ (9,15 ευρώ) και στα 18,475 ευρώ για τη μετοχή των FF Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v