Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούνται... επειγόντως επενδυτές

Οριακά κέρδη στην αγορά εν μέσω πρωτοφανούς συναλλακτικής απαξίας. Αιτία η αυξημένη αβεβαιότητα αλλά και τα capital controls. Αξιόλογα κέρδη για ΔΕΗ και Motor Oil. Πιέσεις για ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Τιτάνα. Απώλειες για τις τράπεζες - πλην Εθνικής.

Πλήρης απαξία για το ΧΑ, καθώς ο συνολικός τζίρος δεν ξεπέρασε καν το...ιλιγγιώδες ποσό των 22 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο καθαρό τζίρο (για το 2015) σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από την ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ, ενδεικτικό της εικόνας πλήρους περιθωριοποίησης που επιτείνεται μετά και την επιβολή των capital controls.

Ηταν στραβό το κλήμα, ήρθαν και οι περιοριστικοί όροι/έλεγχοι για να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την δυνατότητα ενεργότερης συμμετοχής κυρίως των ελλήνων παικτών και των εγχώριων χρηματιστηριακών/επαγγελματιών του κλάδου, σημείωνε κορυφαίος παράγων του χώρου.

Το θέμα είναι, πως συναλλαγές και τζίρος έχουν μειωθεί δραστικά (και λόγω capital controls) σε μία περίοδο που τα ξένα χρηματιστήρια χαρακτηρίζονται από αυξημένη μεταβλητότητα, σε μία συγκυρία που ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου ενώ επίκειται το Road Show του Λονδίνου στις 10-11 Σεπτεμβρίου.

Σε μία αγορά, που στην κυριολεξία δεν...κουνιέται φύλλο, οι όποιες κινήσεις περιορίζονται στους ξένους (ή όσους ενεργούν από εκτός συνόρων πλατφόρμες), το intraday ποντάρισμα έχει σχεδόν μηδενισθεί, ενώ η αγορά των Παραγώγων- επί της ουσίας- είναι ανενεργή.

Είναι προφανές, πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με την άρση των περιορισμών να τοποθετείται για το τέλος του χρόνου, ακόμη και επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Μετά από ακόμη μία άνευρη συνεδρίαση, όπου εν τέλει ο τζίρος ήταν λιγότερος κατά 10-12 εκατ. ευρώ λιγότερος του μέσου όρου των τελευταίων 5-7 ημερών ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 622,72 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε μεταξύ 608,75 έως 627,58 επιβεβαιώνοντας τεχνικά, τουλάχιστον το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Αντίστοιχα ο FT25 στις 182,74 μονάδες, με εύρος διακύμανσης μεταξύ 177,85-184,18 μονάδων και ο Δείκτης Τραπεζών στις 209,39 με εύρος διακύμανσης μεταξύ 194,79- 215,83 μονάδων.

Στις τράπεζες άλλαξε χέρια το 35% του συνολικού τζίρου, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σε μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, FF Group, METKA, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola κ.α.

Η συνεδρίαση κινήθηκε, σε γενικές γραμμές, στον ρυθμό των ξένων ακολουθώντας για ένα μεγάλο διάστημα την πορεία της Φρανκφούρτης και του DAX. Επιτάχυνε, όταν ο γερμανικός δείκτης επανήλθε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων για να ξεθυμάνει η όποια δυναμική τα τελευταία 30΄ της συνεδρίασης.

Σχεδόν αποκλεισμένοι από το ΧΑ, οι Έλληνες παίκτες, λιγοστοί οι ξένοι με συνέπεια την απογοητευτική εικόνα που δυστυχώς αρχίζει και παγιώνεται από μέρα σε μέρα. Και το χειρότερο, όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδο στο άμεσο μέλλον. Η αγορά δεν πάει πουθενά, σημείωνε άλλος παράγων ιδιωτικής χρηματιστηριακής, ο οποίος υπενθύμιζε πως το ΧΑ συνεχίζει με αποκλεισμούς για τους Έλληνες επαγγελματίες και περιορισμούς στους ελάχιστους ιδιώτες επενδυτές, που έχουν απομείνει εντός παιδιάς.

Το αποθαρρυντικό είναι, πως σε μία περίοδο που οι εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου ελάχιστοι είναι οι ενδιαφερόμενοι και αυτοί περιορίζονται σε όλο και λιγότερες εταιρείες. Εάν υπολογισθεί, πως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει εκτός επενδυτικού ενδιαφέροντος απομένουν λιγοστές εισηγμένες για να προσελκύσουν το όποιο ενδιαφέρον.

Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση η εικόνα απαξίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο για φέτος, καθώς σε μόλις 5 εισηγμένες ο τζίρος ξεπέρασε σε αξία το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ για άλλες μόλις 15 υπερέβη τις 100.000 ευρώ.

Επίσης ενδεικτικό, πως 155 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες, οι περισσότερες δεν άνοιξαν καν, ενώ σε 2 από τις 20 του δείκτη FT Mid Cap δεν έγινε καν συναλλαγή αρχής.

Σε αυτή την αγορά το περιορισμένο ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε λίγες μετοχές, με 11 τίτλους του FT25 να ενισχύονται, δύο να παραμένουν σταθερές και τις υπόλοιπες να υποχωρούν.

Σχετικό ενδιαφέρον για μετοχές εισηγμένων που αυτές τις μέρες ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη τους. Για παράδειγμα αύριο ανακοινώνει η ΔΕΗ με τις χρηματιστηριακές να δίνουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Από τις κερδισμένες της συνεδρίασης η ΔΕΗ, με κλείσιμο στα 4,20 ευρώ, εύρος διακύμανσης μεταξύ 3,88-4,24 και συναλλαγές 830.184 ευρώ.

Στα 8,95 ευρώ, υψηλό ημέρας, η μετοχή της Motor Oil με συναλλαγές στο εύρος των 8,21-8,95 ευρώ με συναλλαγές 312.996 ευρώ.

Σχετική κινητικότητα και στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (και λόγω ΤΑΙΠΕΔ/Socar) στα 4,10 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κατηγορίες κινητικότητα σε Fourlis, MLS, Intrakom, ΕΥΑΘ, ΠΛΑΙΣΙΟ.

Στις 17.45΄ στην Φρανκφούρτη ο DAX έπαιρνε και πάλι την κατιούσα προς τις 10.050 μονάδες

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v