Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση μιας μετοχής

Ανοδική συνεδρίαση με ισχνό τζίρο στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 630 μονάδες και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει με ράλι 16,2%. Γιατί έγινε το ράλι. Απώλειες για Grivalia, Jumbo, Μυτιληναίο. Υπεραπέδωσαν Motor Oil, ΕΧΑΕ.

Μία συνεδρίαση, που δεν μας έκανε σοφότερους ούτε έσπασε την ανία των προηγούμενων ημερών, ολοκληρώθηκε σε μία περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα ημέρα με εξαίρεση την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.

Μετρημένες συναλλαγές, χαμηλός τζίρος με ενδεικτικό το γεγονός πως μετά το «ακραίο» διήμερο 24-25/8 το ΧΑ επιδιώχθηκε να ισορροπήσει πάνω από τις 600+ μονάδες. Από αυτή την άποψη ο κατ΄ αρχήν στόχος επιτεύχθηκε αλλά με αυτή την εικόνα ΔΕΝ βγάζει πουθενά.

Εγκλωβισμένο (και) το ΧΑ σε ακόμη μία προεκλογική περίοδο, με νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση, σε ένα de ja vu του Ιανουαρίου, με την αγορά «παγωμένη» ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2014. Από τις ελάχιστες ενθαρρυντικές ειδήσεις της ημέρας η θετική έκπληξη από το ΑΕΠ και των δε τελευταίων ημερών οι προβλέψεις για τον τουρισμό.

Σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τα αποτελέσματα πολλών εταιρειών από κάθε κατηγορία και δραστηριότητα αλλά με ζητούμενη την εικόνα τους το κρίσιμο τρίτο τρίμηνο και βεβαίως το τελευταίο του 2015. Πάντως και με αφορμή την ανακοίνωση των μεγεθών τριμήνου κάτι κινήθηκε σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil αλλά και σε εισηγμένες του FT Mid Cap και μικρότερων κατηγοριών.

Κερδισμένη της ημέρας η μετοχή της ΕΤΕ, με άνοδο πάνω από την τιμή-όριο των 0,50 ευρώ, κυρίως λόγω των κινήσεων προεξόφλησης από την πλευρά ξένων παικτών.

Η άνοδος της Εθνικής οφείλεται στην απόφαση της Bank of New Mellon εκδότη και διαχειριστή των αποθετηρίων τίτλων (ADRs) επί μετοχών της Εθνικής να αλλάξει θεματοφύλακα η οποία έγινε γνωστή εντός συνεδρίασης παρ’ ότι η σχετική ανακοίνωση(*) φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Η Bank of New Mellon ανακοίνωσε ότι η θεματοφυλακή των ADRs της Εθνικής μεταφέρθηκε από την Εθνική Τράπεζα στην BNP. Αποτέλεσμα ήταν να ξανανοίξει το βιβλίο από την New Mellon και οι επενδυτές να έχουν και πάλι τη δυνατότητα μετατροπής μετοχών σε ADRs και αντίστροφα, κάτι που πρακτικά είχε απαγορευτεί λόγω των capital controls.

Με δεδομένο ότι το ADR επί των τίτλων της Εθνικής διαπραγματευόταν λόγω της απαγόρευσης σε σημαντικό premium σε σχέση με την μετοχή στο Χ.Α. η άρση της απαγόρευσης προκάλεσε κινήσεις αρμπιτράζ. Η επαναφορά δυνατότητας μετατροπής εκτόξευσε την μετοχή της Εθνικής ενώ αναμένεται να πιέσει την τιμή του ADR.

Σημειώνεται ότι Bank of New Mellon και Εθνική είχαν ειδοποιηθεί από τις αρχές της Αμερικανικής Κεφαλαιαγοράς να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Να σημειωθεί, πως στη μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα το σχεδόν 20% του συνολικού τζίρου (5,2/26,3 εκατ. ευρώ) ενώ ξεχώρισαν επίσης ΟΤΕ (με 6,4 εκατ. ευρώ), ΕΧΑΕ (με 2,9), ΟΠΑΠ (με 2,7) και Πειραιώς με 1,2 εκατ. ευρώ. Οι μόνες πέντε με τζίρο πάνω από ένα εκατ. ευρώ.

 

* Change of Custodian Notice is hereby given by BNY Mellon (as Depositary) to owners and holders of Depositary Receipts, of the appointment of BNP PARIBAS SECURITIES SERVICES, ATHENS as Custodian for the below referenced securities effective August 27, 2015. Accordingly, effective immediately and until further notice all deposits and withdrawals of the below indicated shares must take place through BNP PARIBAS SECURITIES SERVICES, ATHENS, and will no longer be accepted through NATIONAL BANK OF GREECE. BNP Paribas Securities Services S.C.A., Athens BIC: PARBGRAX Safekeeping Account: 707794 Books Open Please be advised that clarification requested from Greek authorities regarding DR conversions has been received and as a result DR books will be open for issuance and cancellation effective August 28, 2015. Cautionary Limit Reached for National Bank of Greece Common DRs (NBG) Please note that National Bank of Greece (NBG) has nearly reached the regulatory limit for DRs available for issuance on the Form F-6. Accordingly, all deposits into the program will be accepted on a first come, first served basis. Once the limit has been reached no additional deposits will be accepted and the DR books will be closed for issuance. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v