Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιθανές αναταράξεις λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων

Μικρή πτώση στο άνοιγμα για το Γενικό Δείκτη. Τα αποτελέσματα τριμήνου, η «νότια» κίνηση στις διεθνείς αγορές αλλά και οι αναδιαρθρώσεις δίνουν σήμερα τον τόνο. Ερωτηματικό ο τζίρος. Προβληματισμένοι για το β' εξάμηνο οι επενδυτές. Οι ιδιαιτερότητες τραπεζών και warrants.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού 8μηνου, ενός μήνα που έδωσε την μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση "ever" για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (-16,23%, στις 3/8), ενώ έστειλε τον Τραπεζικό δείκτη και τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους σε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

Ιδιαίτερα κοντά στο μηδέν κινούνται και οι Τραπεζικοί παραστατικοί τίτλοι, αποτέλεσμα των επικείμενων νέων ανακεφαλαιοποιήσεων των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα χρειαστούν ιδιαίτερα θετικές προϋποθέσεις προκειμένου να μην χαθεί το 100% των χρημάτων όσων επένδυσαν στα Τραπεζικά warrants.

Σε αυτή την περίπτωση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ίσως έχει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον το warrant της Alpha Bank, όμως όλα αυτά θα κριθούν στο διάστημα Νοέμβριος 2015 έως τους πρώτους μήνες του 2016, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος.

Το χειρότερο όμως για τον μήνα που φεύγει, είναι ότι δείχνει να μονιμοποιεί τον τζίρο, πέριξ των 30 εκατ. ευρώ, ή και χαμηλότερα, επιβεβαιώνοντας ότι το Χ.Α. (και λόγω capital controls) βυθίζεται στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση, κάτι που δεν αποκλείεται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην επικείμενη αξιολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE, προς το τέλος του επόμενου μήνα.

Εννοείται ότι τα capital controls πρέπει να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μιας και έχουν προβληματίσει πολλές εταιρείες αλλά και πολλά επενδυτικά κεφάλαια που έχουν εγκλωβιστεί, ειδικά σε money market προϊόντα.
Από εκεί και πέρα, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου για τις εγχώριες εισηγμένες, πλην Τραπεζών που πήραν παράταση να ανακοινώσουν αποτελέσματα μέχρι τις 30/9.

Όμως θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, ότι στην παρούσα φάση η προσοχή της Αγοράς είναι επικεντρωμένη στις διεθνείς Αγορές (Κίνα και Fed θα καθορίσουν την τάση) και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των εισηγμένων εταιρειών, το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, μιας και το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο θα γράψουν ουσιαστικά τα άσχημα νούμερα απόρροια των κεφαλαιακών ελέγχων και της όλης οικονομικής δυσχέρειας.

Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, η διενέργεια εκλογών τον Σεπτέμβριο θα παρατείνει τη στάση αναμονής των όποιων επενδυτικών κεφαλαίων ανέμεναν την ψήφιση του τρίτου μνημονίου για να επιστρέψουν στην Ελληνική Αγορά.

Η εξέλιξη αυτή θα επιβραδύνει επίσης την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την δυνατότητα χρηματοδότησης της Οικονομίας και την αποκατάσταση της "κανονικότητας" μετά την επιβολή περιορισμών στην διακίνηση κεφαλαίων. Η επιδείνωση των συνθηκών ζήτησης και επένδυσης θα ενισχυθεί και από την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και την έναρξη είσπραξης φόρων εισοδήματος, ή άλλων έμμεσων φόρων.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, έστω και αν σύμφωνα με μερίδα αναλυτών μεγάλο μέρος των αρνητικών προσδοκιών έχουν αποτυπωθεί στις τρέχουσες τιμές των μετοχών, ειδικά σε όσες εταιρείες έχουν μεγάλη έκθεση στην Ελληνική οικονομία και φυσικά στους Τραπεζικούς τίτλους.

Συμπερασματικά, η Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και η πραγματική Οικονομία γενικότερα, χτυπημένες από τα capital controls παραμένουν σε μια φάση ψυχολογικού αρνητισμού που επιτείνεται από την αβεβαιότητα που συνοδεύει κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά και από την υψηλή μεταβλητότητα που συνοδεύει τις διεθνείς Αγορές.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όσοι ανήκουν στην αρνητική σχολή σκέψης υποστηρίζουν ότι το "sell off" που παρατηρήθηκε λίγες συνεδριάσεις πριν, στις διεθνείς Αγορές, είναι μία μικρή "πρόγευση" του τι μπορεί να ακολουθήσει και με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Χρηματιστηριακή Αγορά με το μεγαλύτερο "country risk" στην Ευρωζώνη που έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα δημοσκοπικά ευρήματα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ο προβληματισμός σχετικά με την ικανότητα των Κινεζικών Αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στην αχανή Χώρα και το "σκιώδες" Τραπεζικό Σύστημα εντείνεται και οι Αγορές αναρωτιούνται, έντονα για το αν ο "Κινέζικος δράκος" θα αναγκάσει τη Fed να αναβάλει τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, εξαιτίας των φόβων για πιθανή υποτροπή της χρηματιστηριακής κρίσης, αλλά και του διαφαινόμενου νομισματικού πολέμου.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το "κόκκινο" δείχνει να επιστρέφει στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ τα futures των Ευρωπαϊκών δεικτών προϊδεάζουν για άνοιγμα σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, μία σταθερή Κυβέρνηση, αν αυτή προκύψει από τις εκλογές, που απλά θα πρέπει αν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μπορούν να κάνουν την διαφορά και να δώσουν μικρές ανοδικές ανάσες παρόλα αυτά μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει κρατάμε μικρό καλάθι, με την μεσοπρόθεσμη τάση να αλλάζει με κλεισίματα του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 760 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να μιλάμε για "chicken game" μιας και οι τιμές είναι αισθητά χαμηλές και με τους τίτλους εύκολα με μία εισροή κεφαλαίων να μπορούν να κάνουν μεγάλη κίνηση. Ο FTSE25 έχει το 186 σαν αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς τις 191 μονάδες. Κοντινή στήριξη το 179 που διάσπαση μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς το 172

Σε γενικές γραμμές πάντως, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει την πιθανή προσέγγιση των 195 μονάδων (670 για ΓΔ), ή και παραπάνω, εάν θεωρήσουμε το σενάριο της προεξόφλησης θετικών εξελίξεων, μπορεί να βάλει ως "stop loss" τα χαμηλά των 157 μονάδων.

Όσον αφορά τις "ειδικές συνθήκες" της σημερινής συνεδρίασης, ίσως αξίζει να δούμε αν συνεχιστεί το "ιδιότυπο" arbitrage μεταξύ του ADR και του τίτλου της Εθνικής, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποιες "αναταράξεις" από μίνι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI, οι αλλαγές του οποίου θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τριμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες που ανακοίνωσε η MSCI, δεν υπήρξε καμία προσθήκη ή διαγραφή Ελληνικών μετοχών (στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo και Folli-Follie Group).

Όμως και οι ελάχιστες αναδιαρθρώσεις σε μία Αγορά τόσο "ρηχή" όπως η Ελληνική, δεν αποκλείεται να επιφέρουν έως και ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις (!)

Τέλος, η Επ. Κεφαλαιαγοράς, που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να μην ανανεώσει την απαγόρευση "short selling" η οποία ισχύει από την επαναλειτουργία της Χρηματιστηριακής Αγοράς (3 Αυγούστου) και είχε ημερομηνία ισχύος έως και σήμερα. Αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν και όσον αφορά στην Αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, δεδομένου ότι ακόμα απαγορεύεται καθολικά η εξαγορά μεριδίων Α/Κ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v