Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η Εθνική «κρατά» τον Γενικό Δείκτη

Σταθεροποιητική κίνηση στην αγορά, με την τραπεζική αντίδραση να ξεμένει από καύσιμα. Στα γνώριμα χαμηλά επίπεδα ο τζίρος. Με ισχυρά κέρδη άνω του 5% ο τίτλος της ΕΤΕ. Πτωτικό γύρισμα για Coca Cola. Μικρά κέρδη για ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Alpha, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

Εξανεμίζονται τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να περνά νωρίτερα οριακά σε αρνητικό έδαφος.

Το "γύρισμα" αποδίδεται στην κλίση, που έλαβαν τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ενδεικτική η διολίσθηση του DAX από τις 9.667 προς τις 9.653 μονάδες χαμηλότερα, κλίση που παρέσυρε τα περισσότερα χρηματιστήρια από Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη.

Στο ΧΑ το...έναυσμα δόθηκε με λίγες πωλήσεις στην δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola, που λίγο μετά τις 15.20-15.25΄ υποχώρησε, σχεδόν κάθετα, από τα 19 στα 18,72 έχοντας νωρίτερα αντιδράσει έως τα 19,15 ευρώ.

Στο προηγούμενο σχόλιο μας σημειώναμε, πως ".. σταθερά πάνω από τα 19 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με άνοδο 1,52%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βαρύτητα των βασικών δεικτών. Συγκριτικά ικανοποιητική η συναλλακτικότητα στη δεικτοβαρή μετοχή, που σε αυτή τη φάση διευκολύνει στη συντήρηση του δείκτη κοντά στις 190 μονάδες" . Προφανώς η υποχώρηση της μετοχής παρέσυρε χαμηλότερα τον FT25 προς τις 186 μονάδες.

Η αντίδραση της Coca Cola σε συνδυασμό με την σταθερή ροή αγοραστών σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και η μείωση των αρχικά μεγαλύτερων ζημιών για τη ΔΕΗ συνέβαλαν στην εκ νέου άνοδο της αγοράς σε θετικό έδαφος, λίγο πριν τις 16.00.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ακόμη και στην υποχώρηση προς τα χαμηλά ημέρας (στις 15.50) ο Δείκτης Τραπεζών παρέμεινε σε θετικό έδαφος. Αυτό κυρίως λόγω της σταθερότητας της ΕΤΕ- σήμερα- με τη μετοχή να κινείται μεταξύ 0,355-0,381 ευρώ. Στη μετοχή έχουν γίνει συναλλαγές που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που Alpha Bank και Πειραιώς υποχωρούν έως 3,25% η δε Eurobank παραμένει σταθερή/εγκλωβισμένη στα ιστορικά ελάχιστα της.

Στις 16.00 είχαν αλλάξει χέρια 71 εκατ. μετοχές, αξίας 13,8 εκατ. ευρώ, με το 30% στις τράπεζες.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε ειδικά για την ΕΤΕ, πως "...από τα κύρια θέματα συζήτησης σε πολλά χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία η εικοτολογία για τη θυγατρική της ΕΤΕ στην Τουρκία, συζήτηση που έχει ενεργοποιήσει αρκετές εντολές αγοράς. Προφανώς κυρίως βραχυπρόθεσμα κεφάλαια τοποθετούνται με (κύριο) γνώμονα το τίμημα, που σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ και οίκους υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως μετρώντας την ΕΤΕ... με το βιβλίο, by the book -που λένε-, σε ενδεχόμενα έσοδα που θα ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, μία δίκαιη τιμή για τη μετοχή θα μπορούσε να είναι στο 0,40, ή στο 0,42, το πολύ 0,45 ευρώ.

 

Νωρίτερα στον Εκηβόλο "ανεβάσαμε" διάγραμμα και μέτρηση της ΕΤΕ, θεωρώντας πως με αφορμή τη Finansbank η ΕΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή... οξυγόνου για τον κλάδο, έστω βραχυπρόθεσμα. Θα φανεί στη συνέχεια εάν η ΕΤΕ μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο και κατά πόσον θα ακολουθήσουν οι άλλοι του κλάδου.

Τεχνικά θυμίζουμε πως για τον ΔΤΡ προέχει η αντίδραση μετά τα χθεσινά "νέα ιστορικά ελάχιστα", δηλαδή η αποκόλληση του δείκτη από τις 158/165 μονάδες, με πρώτο ζητούμενο στόχο τις 200/220 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v