Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική «αναλαμπή» στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 640 μονάδων. Ανοδο υψηλότερη του 4% για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank. Mε θετικό πρόσημο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola. Απώλειες καταγράφουν ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ.

Ακόμη μία προσπάθεια αντίδρασης στον τραπεζικό κλάδο στο Χ.Α., ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας.

Με τις ευρωαγορές σε ήπια ανοδική κίνηση αλλά πάντα υπό τη σκιά των ανησυχιών και της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα δεν έχει αλλάξει αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ειδικότερα με το μετεκλογικό διάστημα που έχει οδηγήσει σε «βαθύ κόκκινο» τον τραπεζικό κλάδο και στο «κόκκινο» ορισμένες εισηγμένες-σηματωρούς από τον χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από σήμερα, στο EWG, και πάλι στα βαθιά η κυβέρνηση, με τη συνάντηση της Δευτέρας να θεωρείται πρόκριμα των διαθέσεων των δανειστών, δείγμα γραφής για την «κολασμένη συνέχεια» που ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος.

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου φροντίζει να μας δώσει μία πρόγευση των διαθέσεων των δανειστών, όπου για να μην ξεχνιόμαστε, το Βερολίνο και οι Schaeuble-Weidmann έχουν το πάνω χέρι, τον τελευταίο λόγο.

Στο εύρος των 160-165 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με περιορισμένες συναλλαγές στις 4 συστημικές μετοχές του κλάδου, αλλά με βαρύ, πολύ βαρύ το φορτίο πωλήσεων που έχει προηγηθεί σε βάθος εννεαμήνου.

Όπως σταθερά συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, στη μετοχή της Eurobank πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό μετοχών), στη δε Alpha Bank ο υψηλότερος τζίρος (σε απόλυτη αξία). Ισχυρότερη, μέχρι πριν από λίγο, η αντίδραση για τη μετοχή της Εθνικής, που και λόγω Finansbank παίρνει κάποιες «ανάσες». Έως το 0,355 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, με τα ιστορικά ελάχιστα οριακά χαμηλότερα στο 0,35 ευρώ.

Ιστορικά ελάχιστα στο 0,02 ευρώ η Eurobank, έως το 0,0993 η Alpha Bank με ιστορικό ελάχιστο το 0,0650 ευρώ, στο 0,072 ευρώ η Πειραιώς με ιστορικό ελάχιστο στο 0,069 ευρώ. Αυτή είναι η εικόνα στις τράπεζες, με τη συνολική αποτίμηση να έχει περιοριστεί στα 3,2 δισ. ευρώ.

Εκ προοιμίου ζητούμενο ήταν η ενεργοποίηση αντανακλαστικών σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς του FT 25, ειδικότερα του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ ή της Coca Cola.

Εν προκειμένω, ειδικά για σήμερα το πρόβλημα εστιαζόταν στον Οργανισμό λόγω της απώλειας μίας σημαντικής στήριξης στη χθεσινή συνεδρίαση. Από τα 7,53 ευρώ έγιναν λίγες αγορές στη μετοχή του ΟΤΕ, με τον πήχη να ανεβαίνει σταδιακά έως τα 7,64 ευρώ. Στον ΟΠΑΠ, που τελευταία παρουσιάζει συγκριτικά καλύτερη τεχνική εικόνα, συναλλαγές έγιναν στα 7,92-8,02 ευρώ.

Επιπλέον, στη ΔΕΗ πράξεις πραγματοποιούνται μεταξύ 4,56-4,67 ευρώ, ενώ στην Coca Cola στα 18,97-19,05 ευρώ. Πρακτικά οι λιγοστές κινήσεις περιορίζονται σε στενά εύρη διακύμανσης ώστε να διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση όπως έχει διαμορφωθεί από την επαναλειτουργία της αγοράς, την Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Λιγοστές κινήσεις σε Jumbo, FF Group, Τιτάν, EXAE αλλά και Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά.

Σημειώνεται πως περίπου στις 11:30 είχαν γίνει συναλλαγές 20 εκατ. τεμαχίων, αξίας μόλις 4 εκατ. ευρώ, με το 32% στις τράπεζες.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως λ.χ. στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει (στις 11:30) τα μόλις 1.365 ευρώ, στον ΟΛΠ τα 641 ευρώ, στην ΑΡΑΙΓ τα 1.657 ευρώ. Και ο λόγος για μετοχές/εισηγμένες της λεγόμενης μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v