Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει την τραπεζική ανάκαμψη

Με την προσοχή στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στα μηνύματα από τους δανειστές θα βρεθεί για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο. Προσπάθεια αποστασιοποίησης από Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Προβληματίζει (και) η μετοχή του ΟΤΕ.

Σε κλοιό τράπεζες και Χ.Α., με τον κλαδικό δείκτη να μην αποφεύγει την καταγραφή "νέων ιστορικών ελαχίστων", δημιουργώντας δίνη παράπλευρων απωλειών και σε 2-4 συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς, blue chips, σταθερές αξίες ισχυρών ξένων επενδυτικών πόλων.

Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να μην αλλάζει, με τη νευρικότητα και την επιφυλακτικότητα διάχυτες, με ορισμένους Ευρωπαίους αναλυτές να εκτιμούν πως οι αναταράξεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρις ότου η διοίκηση της Fed ανοίξει τα χαρτιά της και προβεί στην κίνηση που έχει προαναγγελθεί από την Janet Yellen.

Στο Χ.Α. η τραγική εικόνα για το τραπεζικό ταμπλό αναπόφευκτη, προδιαγεγραμμένη, την ώρα που παρασκηνιακά σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο εξυφαίνονται παιχνίδια εξουσίας και ισχύος γύρω από το πιστωτικό σύστημα.

Το Βερολίνο έχει εύλογο συμφέρον να απαιτηθεί από το εγχώριο σύστημα ένα υψηλό, πολύ υψηλό τίμημα/κόστος ανακεφαλαιοποίησης για λόγους προφανείς, που σχετίζονται με τη διευκόλυνση των γερμανικών συμφερόντων. Παράλληλα, μεταξύ των δανειστών η αντιπαράθεση για το χρέος περνά στην επόμενη φάση, με το ΔΝΤ (ΗΠΑ) να επανέρχεται με πρόταση για καθαρό "κούρεμα" 100 δισ. ευρώ και την ευρωπαϊκή πλευρά (ESM, Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί κ.ά.) να ανταπαντά με σχέδια για αναδιάταξης, επιμήκυνσης κ.λπ.

Στη μέση όλων η Αθήνα, συνακόλουθα το Χ.Α., με την ελληνική πλευρά ανήμπορη να αρθρώσει -επί της ουσίας- αντίλογο, κάτι που φάνηκε και στις τελευταίες παραδοχές των ανθρώπων του ΤΧΣ, πως η Αθήνα απλά θα ενημερωθεί από τους δανειστές για το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν παράλληλα με τους όρους-προϋποθέσεις για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Διαφωτιστικά όσα αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου για την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι δανειστές.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το... τραπεζικό Βατερλώ που εξιστορούσε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος ήρθε νομοτελειακά, με ενδεικτικό το γεγονός πως η συνολική αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων κυμαίνεται περίπου όσο τα ξένα ΜΜΕ τιμολογούν το πιθανό έσοδο από την ενδεχόμενη πώληση της Finansbank.

Γύρω στα 3 δισ. ευρώ και εις εκ των ενδιαφερομένων, η γνωστή μας από αρκετά παλιότερες κρούσεις Qatar National Bank.

Ετσι ο Δείκτης Τραπεζών καταλήγει να κλείνει στα "νέα χαμηλά" των 159 παρά κάτι μονάδων, με συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Οσον αφορά στα warrants, ακόμη πιο δραματική η κατάσταση.

Προσώρας το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς (σχεδόν αποκλειστικά οι μη τραπεζικές του FT 25, η πλειονότητα του FT Mid Cap και ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις μικρότερων υγιών επιχειρήσεων) πετυχαίνει να αποστασιοποιείται, κάτι που αποτυπώνεται και διαγραμματικά (διάγραμμα ΔΤΡ με Γ.Δ. σε διάστημα 3μηνών).

Εύλογο το ερώτημα εάν και πώς θα συμπεριφερθούν τα ισχυρά χέρια, που διατηρούν τις θέσεις τους σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ή Coca Cola, αλλά και σε Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΟΗ, Μυτιληναίο, Grivalia, Lamda Development, FF Group και σε άλλες εισηγμένες, σταθερές επιλογές τους από τα "ελάχιστα στις αρχές Ιουνίου του 2012".

Θα αντέξει το συγκεκριμένο μη τραπεζικό μέρος του Χ.Α., όταν (μάλλον) προς τα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει γνωστό το ύψος του λογαριασμού για τις τράπεζες; Επιπλέον ερώτημα, οι ΑΜΚ των τραπεζών θα συμπέσουν με καλή συγκυρία στις διεθνείς αγορές, ή ο διορθωτικός κύκλος που έχει ξεκινήσει, θα πιέζει χαμηλότερα τις αγορές μετοχών και στην Ευρώπη;

Τεχνικά ο Γ.Δ. και ο FT 25 έχουν ακόμη ορισμένα "πολεμοφόδια" για να μην υποχωρήσουν προς χαμηλότερες/επικίνδυνες περιοχές-στηρίξεις. Για πόσο όμως και με ποιές προϋποθέσεις;

Στον Εκηβόλο της 28ης Σεπτεμβρίου "ανεβάσαμε" την εκτίμηση/μέτρηση του νουνεχούς Στάθη Παπαβασιλείου (rosicrux.blogspot.gr), βάσει της οποίας ο Γ.Δ. "καταλήγει" προς την ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων.

Επίσης έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές, τελευταία, και στην αποθαρρυντική εικόνα του γερμανικού χρηματιστηρίου, την κλίση του DAX. Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και στη Φρανκφούρτη η χθεσινή εικόνα Ιανού του DAX. Κλείσιμο ανησυχητικό για τη συνέχεια...

Για τον FT 25 ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) εκτιμά πως από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε η υπέρβαση των 192 και υποχώρησε προς τις 186, προέχει η επιβεβαίωση των 185 μονάδων, που είναι και η αμέσως κοντινότερη στήριξη. Θα επιβεβαιωθεί; Δύσκολο χωρίς "ανάσα" από τις τράπεζες και με, λ.χ., τον ΟΤΕ να προβληματίζει ορισμένους με τη χθεσινή διακύμανση της μετοχής. Η απώλεια της στήριξης οδηγεί, πιθανότατα, σε έλεγχο των 7,30 ευρώ, περιοχής κρίσιμης για τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής.

Ανησυχητική η εικόνα και για την ΕΧΑΕ, που μετά από 38 συνεδριάσεις δίνει "σήμα εξόδου" (σε ημερήσια μέτρηση/βραχυπρόθεσμη). Η Motor Oil αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, που για άλλους λόγους κινείται τόσο αντιθετικά. Στις 17/9 είχαμε "μετρήσει" τελευταία φορά τη ΜΟΗ (Εκηβόλος), θυμίζοντας τη διανομή, ενδιάμεσα, μερίσματος τον Δεκέμβριο.

Μία επιπλέον παράμετρος, που οφείλει να μας "πονηρέψει", αφορά στην πίστωση... χρόνου για τα 14 αεροδρόμια που ζητά η FraPort. Δεδομένου ότι η FraPort είναι κυρίως κρατικών συμφερόντων εταιρεία/φορέας (συμμετέχουν το ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης, ο Δήμος της Φρανκφούρτης κ.ά.) και το Βερολίνο πιέζει και πάλι σε διάφορα μέτωπα (το τραπεζικό είναι ένα από αυτά), ο ελιγμός μάς καθιστά προσεκτικούς.

Παράταση κατά ένα χρόνο της εγγυητικής επιστολής που λήγει σε λίγες μέρες; Σας πείθει το επιχείρημα; Άραγε η γερμανική πλευρά δεν έχει να καλύψει τώρα το απαιτούμενο ύψος της εγγύησης; Μήπως η Φρανκφούρτη γνωρίζει κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου και γιατί παράταση ενός χρόνου και όχι έξι μηνών;

Από το ΤΑΙΠΕΔ λέγεται πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν παράταση πέραν των 3-4 μηνών, πολύ "πονηρή" διελκυστίνδα και σε "πονηρό" χρόνο το αίτημα των Γερμανών.

Στα υπόψη η υποβάθμιση της Coca Cola από την UBS σε sell, τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (120.000 στην Dionic), η παράταση από χθες της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές (κάτι που δεν εμπόδισε τη νέα "βουτιά" του κλάδου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v