Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Δοκιμάζει» τις 670 μονάδες ο ΓΔ

Ανοδικά κινείται πλέον το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να ανεβάζει ταχύτητες. Υπεραποδίδει η Εθνική Τράπεζα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Γύρισε θετικά η Coca Cola. Aπώλειες καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΛΠ, Aegean.

Ισχυροποιείται το ανοδικό "γύρισμα" στο ΧΑ, καθώς συντηρείται η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που εντολές αγοράς ενεργοποιούνται σταδιακά στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Η ανοδική κίνηση Εθνικής και ΟΠΑΠ κόντρα στην υποχώρηση των περισσότερων τίτλων (μέχρι τις 14:50-15:10) σε συνδυασμό με την εισροή κεφαλαίων σε μετοχές-κλειδιά με χαρακτηριστικότερη την Coca Cola, συνέβαλαν στο "γύρισμα" και του ελληνικού χρηματιστηρίου, που σταδιακά συγχρονίστηκε με τα περισσότερα ευρωπαϊκά.

Η επαναφορά του ΧΑ έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς που προσέβλεπαν σε προσέγγιση και των 679 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και με την προϋπόθεση πως θα κυλούσε καλά το Eurogroup (της Δευτέρας), θα εισέρρεαν κεφάλαια στους συστημικούς ομίλους και θα διατηρούνταν το ανοδικό momentum σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Η διαφορά, εδώ και 25'-40', αποδίδεται στην αύξηση των συναλλαγών στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, στην υπεραπόδοση της Εθνικής, τσο "γύρισμα" της δεικτοβαρούς Coca Cola.

Πράγματι η ροή ρευστότητας ενισχύθηκε μετά τις 15:30 σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με αποτέλεσμα την επαναφορά των Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε περισσότερο (και ελέω Finansbank).

Για την Coca Cola το Euro2day.gr σημείωνε πως η μετοχή-σηματωρός και λόγω αυξημένης βαρύτητας παραμένει σε αρνητικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, λειτουργώντας σαν... φρένο για τον FT 25 και τον ΓΔ.

Να σημειωθεί πως κυμαίνεται στο εύρος των 19,31-19,54, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης και στη συνέχεια η όποια προσφορά να απορροφάται σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές.

Η εικόνα της Coca Cola παραπέμπει σε μικρή κατοχύρωση θέσεων (στην αρχή της συνεδρίασης), σε λελογισμένες αγορές στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να φτάνει τις 8.301 τεμάχια (στις 14:30), αξίας 161.334 ευρώ. Εάν θεωρηθεί πως για τη μετοχή επιβεβαιώνεται η ευρύτερη στήριξη των 19-19,20 ευρώ, τότε θα μπορούσε να "δει" προς τα υψηλά των 22,35 ευρώ (σημειώθηκαν στις 12/8/2015).

Το "γύρισμά" της έως τα 19,85 ευρώ σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της ΕΤΕ στάθηκαν το έναυσμα για την ενεργοποίηση κι άλλων παικτών. Επιλεκτικές κινήσεις από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, όπου οι νέες τοποθετήσεις έγιναν ακόμη υψηλότερα έως τα 8,25 και 8,36 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ οι μέχρι τις 13:30 πωλήσεις έδωσαν τη σειρά τους σε αγορές μέχρι τα όρια των 4,80 ευρώ.

Παράλληλα γίνονται κινήσεις σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia, EXAE, Lamda Development κ.α.

Την ανοδική αντίδραση αυτών των μετοχών ακολούθησαν περιορισμένης έκτασης αγορές και σε Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ κ.α.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 673,28 μονάδες, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο την τιμή-στόχο των 679, που τέθηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Λίγο μετά τις 16:15 είχαν γίνει συναλλαγές 168 εκατ. μετοχών (πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 4-5 ημερών), με τον μεγαλύτερο (απόλυτο) αριθμό να αλλάζει χέρια σε Eurobank (περίπου 58,5 εκατ. τεμάχια) και Alpha Bank (54,4 εκατ. τεμάχια).

Ξεπερνά τα 32,8 εκατ. ευρώ (επίσης πάνω από το μ.ο.), με το 43% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v