Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βλέπει» υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα το άνοιγμα στο ΧΑ με κέρδη για τις τράπεζες και πτώση για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola. Σημείο αναφοράς οι 679 μονάδες για τον ΓΔ μετά και την αποφυγή... εκπλήξεων χθες, κυρίως στο μέτωπο του Eurogroup. Οι κινήσεις των παικτών. Ποιες μετοχές έδωσαν αγοραστικό «σήμα».

Συν Αθηνά και χείρα κίνει, έλεγαν οι πρόγονοι και η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μία ακριβής επιβεβαίωση του κανόνα.

Ανοδική αντίδραση από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου έγινε ράλι όταν ξεκίνησε δυναμικά η Wall Street, για να καταγραφούν στο κλείσιμο αποδόσεις πάνω από 2,5% σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και «περιφέρεια».

Η Νέα Υόρκη συνέχισε επιθετικότερα με «άλμα» 304 μονάδων για τον Dow Jones, όπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, με πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον αντιπροσωπευτικό δείκτη S&P. Βεβαίως και στο επίκεντρο ήταν τα επιτόκια, η Fed και όσες αφορμές εν δυνάμει μπορεί να αναστρέψουν την τάση διεθνώς και να αποσοβήσουν τη μεγάλη διόρθωση που παραπέμπουν οι σχετικοί «δείκτες φόβου».

Πάρτι εκτός, πάρτι εντός όμως, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναλύει τα τι και πώς στήθηκε τραπεζικό πάρτι στο ΧΑ.

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο (με 22,15% στις 195 μονάδες) ήταν εύκολη η αντίδραση του FT 25 κατά 5,40% στις 196 μονάδες και του Γενικού Δείκτη κατά 4,07% στις 667 μονάδες. Να συνεκτιμηθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 143,7 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 32,3 εκατ. ευρώ.

Εάν υπολογιστεί πως σημαντικότατο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, φαίνεται πως, αν μη τι άλλο, επιταχύνθηκε ο ρυθμός κυκλοφορίας/ρευστότητας (κυρίως στις τράπεζες), ενισχύθηκαν τα ανά μετοχή «χτυπήματα» συναλλαγές (αγορές/πωλήσεις), διευρύνθηκε η μεταβλητότητα όχι μόνο για τα 4 συστημικά τραπεζικά χαρτιά αλλά και για την πλειονότητα των τίτλων του FT 25, αλλά και αρκετών του δείκτη FT Mid Cap.

Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως η χθεσινή αντίδραση είχε λίγο έως πολύ... προδιαγραφεί και τα μόνα που χρειάζονταν ήταν η επιβεβαίωση της αναστροφής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η φυσιολογική -χωρίς αρνητικές εκπλήξεις- ροή ειδήσεων από το εσωτερικό μέτωπο (κυρίως από το Eurogroup).

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν όπως λίγο έως πολύ αναμενόταν, με θεαματικά αποτελέσματα για το Χ.Α. Το Euro2day.gr από πολύ νωρίς -από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης- έδωσε το στίγμα της ημέρας (ανεβάζοντας στις 10:39 στον Εκηβόλο σχετική μέτρηση του Μάκη Βελλιανίτη με εύγλωττο τίτλο «Γ.Δ.: Πρόσκαιρες... ανάσες»), στοχοθετώντας ξεκάθαρα τις 664 και τις 679 μονάδες ως άμεσες, πρώτες αντιστάσεις που χρήζουν «κάλυψης»)

Στη «μέτρηση» αυτή του εξαιρετικού φίλου μένουμε και για τη σημερινή συνεδρίαση, θεωρώντας πως πρόκειται για μία καταρχήν τεχνικής μορφή αντίδραση -κίνηση απεγκλωβισμού-, κυρίως για τον υπερπιεσμένο τραπεζικό κλάδο, αφορμή που πολύ ορθά δεν αφέθηκε ανεκμετάλλευτη από την πλειονότητα των ενεργών παικτών. Με τη «μέτρηση» του Μάκη Βελλιανίτη θα κινηθούμε ως γνώμονα και σήμερα, θεωρώντας τις 679 μονάδες σημείο αναφοράς για τη βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη.

Κι όπως σημειώναμε χθες, εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για κάτι καλύτερο, ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, θεωρείται η πειστική υπέρβαση της περιοχής των 200 (κι ακόμη καλύτερα των 205-210) μονάδων, με «κλείσιμο» που να υπερκαλύπτει όλη την εβδομαδιαία διόρθωση. Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα είχε νόημα η ενεργότερη συμμετοχή στο «τραπεζικό παιχνίδι» (και πάντα με ορίζοντα μέχρι το τέλος της εβδομάδας).

Κρησάρα για μία ενδεχόμενη συμμετοχή θα μπορούσαν εκτός από τα τεχνικά σήματα και ενδείξεις να αποτελέσουν και όσα αναλύει ο Χρήστος Κίτσιος για τους κρίσιμους αριθμούς πριν τον λογαριασμό. Θα περιοριστώ στο «ΟΧΙ» SSM σε νέο αναβαλλόμενο και στα κλειδιά της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού.

Πρακτικά στο ταμπλό επιχειρήθηκε η απαραίτητη συνολική αντίδραση του κλάδου, που θα μπορούσε να έχει συνέχεια και σήμερα. Όμως, όπως θυμίζει ο κατατοπιστικότατος και αυτή τη φορά Χρήστος, στις 20 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της συνολικής αξιολόγησης θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός τράπεζας/μετοχής από τράπεζα/μετοχή. Το πιθανότατο, όπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, θα είναι η διαφοροποίηση μεταξύ των 4 συστημικών ομίλων, ενδεχόμενο που δύσκολα ΔΕΝ θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.

Οι insiders γνωρίζουν και με τις κινήσεις τους θα μας δείξουν τι προκρίνουν και προς τα πού κλίνουν. Ήδη ένας μεγάλος παίκτης, η Goldman Sachs, με την έκθεσή της, θα λέγαμε πως «πονήρεψε» αρκετούς από τη χθεσινή συνεδρίαση.

Εάν είναι σωστή αυτή η προσέγγιση για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο θα φανεί σήμερα-αύριο. Μία ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 205-210 μονάδων για τον ΔΤΡ θα θεωρούνταν ενθαρρυντική ένδειξη. Σε αυτή την περίπτωση, το μη τραπεζικό μέρος του FT 25 θα ακολουθήσει, με ηπιότερους ρυθμούς βέβαια, πλην όμως θα επιχειρηθεί να μοχλευθεί ανάλογα.

Κεφάλαια και ισχυρά χέρια φάνηκε πως είναι ενεργά. Οι κινήσεις τους σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips ενισχύουν την εκτίμηση πως εάν ξένα χρηματιστήρια και ελληνικές τράπεζες συνεχίσουν να... παίρνουν ανάσες, τότε οι 679 μονάδες θα μπορούσε να ξαναγίνουν στήριξη για τον Γ.Δ. (από αντίσταση που είναι σήμερα).

Σε αυτή την περίπτωση, όπως φάνηκε από χθες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και ενδιαφέρον, με τον ΟΠΑΠ σε συγκριτικά καλύτερη θέση (τεχνικά), αλλά και τον ΟΤΕ πάνω από τα 8 ευρώ, και πάλι, να αποκτά ταχύτητα.

Αγοραστικά σήματα long όπως αποτυπώθηκαν και στην αγορά παραγώγων, με τη λήψη ανάλογων θέσεων από την Coca Cola μέχρι τον ΟΤΕ, αλλά και Συμβόλαια ακόμη 2-4 μετοχών του FT 25.

Ανοδική διάσπαση βραχυπρόθεσμης αντίστασης για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και «υποψία» επαναφοράς για Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, Viohalco θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) πιθανότατα στη σημερινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v