Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζουν υψηλότερα Εθνική και ΟΠΑΠ

Ελεγχόμενες οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές των τραπεζών να παραμένουν στο επίκεντρο. Ανοδος σχεδόν 5% για ΕΤΕ. Στήριξη και από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πιέσεις για ΔΕΗ, Coca Cola. Ρευστοποιήσεις για την πλειονότητα των blue chips.

Με μικρά κέρδη για τις τράπεζες αλλά απώλειες για την πλειονότητα των άλλων blue chips, το ΧΑ "δοκιμάζεται" στην περιοχή των 660 μονάδων.

Η Γερμανία μπορεί να προκάλεσε νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο οι αρχικές πιέσεις σταδιακά απορροφήθηκαν, με ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX προς τις 9.900 (με χαμηλό ημέρας τις 9.730 μονάδες).

Στο ΧΑ σημειώθηκε μία μικρής έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, στο διάστημα 12:45-13:45, κυρίως σε τραπεζικές αλλά και 4-6 μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Το γεγονός πως η πίεση που ασκήθηκε αμβλύνθηκε στα όρια των 660 μονάδων για τον ΓΔ παραπέμπει σε ελεγχόμενη υποχώρηση και λελογισμένες ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης θέσεων. Εκτίμηση που ενισχύεται από την εικόνα-σύνθεση των συναλλαγών/τζίρου καθώς πάνω από το 70% παραμένει επικεντρωμένο στις τράπεζες και το 57% της αξίας συναλλαγών στις 4 συστημικές μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Σε εύρος 7 μονάδων η διακύμανση του Δείκτη Τραπεζών, σαφώς πιο περιορισμένο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, δείγμα πως σήμερα επιχειρείται η επιβεβαίωση της τάσης για τον κλαδικό δείκτη και τις επιμέρους μετοχές.

Θυμίζω πως στη χθεσινή συνεδρίαση το εύρος διακύμανσης για τον ΔΤΡ έφτασε τις 36 (!) μονάδες (197-161), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Θυμίζω επίσης πως ζητούμενο για τον κλάδο ήταν -μετά την καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών- ο απεγκλωβισμός από τον "διπλό πυθμένα" των 155-159 μονάδων, κάτι που επιτεύχθηκε.

Για τη συνέχεια θα πρέπει να ισχυροποιηθεί νέα/υψηλότερη βάση για τον κλαδικό δείκτη, να ανέβει κατά τι ο πήχης, να αρχίσει να αποκτά και πάλι ενδιαφέρον ο κλάδος. Εργώδεις οι διεργασίες σε προσκήνιο και (κυρίως) σε παρασκήνιο, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στις συναντήσεις τραπεζιτών σε ΗΠΑ και Λονδίνο.

Στο 0,463 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,113 της Alpha Bank, στο 0,083 της Πειραιώς και στο 0,024 ευρώ της Eurobank, με την Alpha Bank να παρουσιάζει τη -συγκριτικά- χειρότερη συμπεριφορά. Σε αντίθεση, η μετοχή της Εθνικής που και ελέω Finansbank ενισχύεται σημαντικά.

Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί στα 4,72 ευρώ. Στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 7,98-8,11, με τους αγοραστές νωρίτερα πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, στα 8,10 ευρώ. Στα 8,14-8,35 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με πωλητές κυρίως στην αρχή της συνεδρίασης και αγοραστές σταδιακά από τις 13:00-13:30, παραπέμποντας σε ξένους επενδυτές.

Ανοδικά κινούνται Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ, καθώς στην πλειονότητα των μετοχών του 25άρη σημειώνονται ρευστοποιήσεις θέσεων. Χαμηλότερα των 7 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 7,83 ευρώ της Jumbo, στο 1,75 ευρώ της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ.

Σε Jumbo, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Fourlis, Motor Oil πραγματοποιούνται συγκριτικά αυξημένοι τζίροι (εξαιρούμενων των τραπεζικών αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ).

Μετοχή-σηματωρός και λόγω αυξημένης βαρύτητας η Coca Cola παραμένει σε αρνητικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, λειτουργώντας σαν... φρένο για τον FT 25 και τον ΓΔ. Να σημειωθεί πως κυμαίνεται στο εύρος των 19,31-19,54, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης και στη συνέχεια η όποια προσφορά να απορροφάται σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές.

Η εικόνα της Coca Cola παραπέμπει σε μικρή κατοχύρωση θέσεων (στην αρχή της συνεδρίασης), σε λελογισμένες αγορές στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να φτάνει τις 8.301 τεμάχια (στις 14:30), αξίας 161.334 ευρώ. Εάν θεωρηθεί πως για τη μετοχή επιβεβαιώνεται η ευρύτερη στήριξη των 19-19,20 ευρώ, τότε θα μπορούσε να "δει" προς τα υψηλά των 22,35 ευρώ (σημειώθηκαν στις 12/8/2015).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v