Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω οι τράπεζες, κάτω οι... άλλοι

Ήπιες διακυμάνσεις για το Χρηματιστήριο, με τον FT 25 πάνω από τις 200 μονάδες. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ. Πιέσεις για ΟΤΕ, Coca Cola, Ελλάκτωρ.

Οριακές διακυμάνσεις και ασκήσεις εξισορρόπησης στα επίπεδα των 680 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει, τις κυκλικές κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ να συνεχίζονται και μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών να προχωρά σε περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων.

Ηπια ανοδική τάση από νωρίτερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 0,55% του DAX που επανέρχεται υψηλότερα των 10.000 προς τις 10.050, το 0,50% του CAC 40 στις 4.700 μονάδες, με παράλληλη μικρή ενίσχυση του ευρώ αλλά και περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης των ομολόγων (ειδικά) της περιφέρειας.

Στο ΧΑ η προσοχή παραμένει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, με οδηγό την Εθνική να συνεχίζει υψηλότερα.

Ανοδικά Eurobank, σημειώνοντας και την ένταξη του Γ. Προβόπουλου στο στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας, με αντικείμενο τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου. Αρκετές συναλλαγές από τη στήριξη του 0,10 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank, στο 0,077 η Πειραιώς, καθώς επιχειρείται απεγκλωβισμός της μετοχής από τα χαμηλά του 0,073 ευρώ.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα εικόνας η θεαματική μείωση των συναλλαγών, με συνακόλουθη υποχώρηση του τζίρου πολύ κάτω από το μ.ο. της εβδομάδας. Ενδιαφέρον το ότι στην Alpha Bank έχει αλλάξει χέρια ο μεγαλύτερος αριθμός τεμαχίων και ο υψηλότερος τζίρος, κάτι που φέρνει τη μετοχή στο προσκήνιο.

Η κινητικότητα στη μετοχή της Alpha Bank θα μπορούσε να αποδοθεί στη σημαντική απόκλισή της από την ΕΤΕ και στην προσπάθεια ορισμένων παικτών να μετακυλήσουν μέρος της ρευστότητας/ενδιαφέροντός τους και σε άλλους τίτλους του τραπεζικού κλάδου. Προσώρας για τον ΔΤΡ σημειώνονται κέρδη 33% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με την ΕΤΕ να έχει ενισχυθεί 52% στο ίδιο διάστημα.

Ενδιαφέρον καταγράφεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και λίγες ρευστοποιήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ.

Συγκριτικά λιγότερες οι συναλλαγές/τζίρος και στις 3 μετοχές σε σχέση με τον μ.ο. εβδομάδας. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις των παικτών φαίνεται πως στην πλειονότητά τους προτιμούν να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους, παρά να προχωρήσουν σε ευρύτερη κατοχύρωση υπεραξιών. Να σημειωθεί πως και για τις 3 μετοχές η απόδοση είναι θετική, τόσο σε μέτρηση εβδομάδας, όσο και σε διάστημα μηνός, που τεχνικά σημαίνει ότι η ανοδική φορά/momentum μένει ενεργή.

Λίγες πράξεις στις άλλες 18 μετοχές του δείκτη, με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται σε FF Group, Intralot, Μυτιληναίο, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Motor Oil. Ωστόσο οι μέχρι πριν λίγο (*) συναλλαγές/τζίρος παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα, απέχοντας κατά πολύ από αυτά των προηγούμενων 2-3 συνεδριάσεων.

Ενδεικτικό και το ότι σε Εθνική και Alpha Bank έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 40% του αναιμικού τζίρου.
Χωρίς καν πράξη στις 11:40 η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης, που προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου, με την τιμή "ακούνητη" στα 6,15 ευρώ. Στα 168,4 εκατ. ευρώ αποτιμάται η κρητική εταιρεία.

Από τον χώρο των επαγγελματιών της αγοράς, τις κορυφαίες επιλογές της από το Χρηματιστήριο παρουσιάζει η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ. Στα top picks της χρηματιστηριακής συγκαταλέγονται οι μετοχές των Coca Cola, OTE, Αegean, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ +0,59%.

Παράλληλα η χρηματιστηριακή διατηρεί θετική άποψη για τις Motor Oil, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι και Τέρνα Ενεργειακή.

Η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ θέτει τιμή-στόχο (fair value) τα 21,7 ευρώ για την Coca Cola, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρία για τη μείωση των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στον ΟΤΕ θέτει τιμή-στόχο στα 7,2 ευρώ. Σημειώνει ότι οι προσπάθειες της διοίκησης του Οργανισμού κατευθύνονται στη διατήρηση των ισχυρών ταμειακών ροών και των περιθωρίων κέρδους.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 11:40 είχαν αλλάξει χέρια 22 εκατ. τεμάχια, αξίας μόλις 4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v