Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ελεύθερη πτώση για τον τραπεζικό κλάδο

Στα όρια των 660 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε νέα ιστορικά χαμηλά οι τράπεζες μετά τις ανακοινώσεις για τις τιμές των ΑΜΚ. Καλύτερη η εικόνα για Alpha. Αυξημένες οι συναλλαγές στον κλάδο. Επιλεκτικές κινήσεις στα μη τραπεζικά blue chips. Ανοδος για Coca Cola, Aegean.

Σε υποχώρηση το Χ.Α., καθώς το τραπεζικό «βαρίδι» παρασύρει σήμερα χαμηλότερα και αρκετές μετοχές blue chips.

Στο -20% οι νέες απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών, που όχι μόνο υποχώρησε προς τον στόχο των 110 μονάδων που είχε τεθεί από χθες (στον Εκηβόλο), αλλά συνέχισε χαμηλότερα, καταρρίπτοντας το ένα μετά το άλλο τα «ιστορικά ελάχιστα», καθώς η επισημοποίηση της τιμής που θα γίνουν οι ΑΜΚ επενεργούν άμεσα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα 4 λεπτά η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Alpha Bank, στο 1 λεπτό η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Eurobank και εύλογα οι πωλήσεις γίνονται όσο η τρέχουσα τιμή είναι υψηλότερη.

Ωστόσο, μέχρι νωρίτερα(*), αυξημένη ήταν η συναλλακτικότητα σε απόλυτο αριθμό μετοχών, σε αντίθεση με τον τζίρο που παρέμενε σε μέτρια επίπεδα, δείγμα πως οι ρευστοποιήσεις στα blue chips γίνονται με ήπιο και ελεγχόμενο ρυθμό.

Πλην όμως στην αγορά επικρατούσε μία λογική επιφυλακτικότητα, καθώς το πολυνομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και επεξεργασία, με προοπτική να ψηφιστεί αργά το βράδυ. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως, παρά το ότι δεν αναμένονται θεαματικές ανατροπές ή... κοινοβουλευτικές εκπλήξεις, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται πιο προσεκτικά απ' ό,τι τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Θυμίζοντας πως αύριο λήγει η σειρά μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα, αν και το όποιο ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο.

Με την αγορά να παρακολουθεί την προσαρμογή των τραπεζικών μετοχών στις χαμηλές, πολύ χαμηλές τιμές των ΑΜΚ, η πλέον ενδεδειγμένη τακτική, βραχυπρόθεσμα, περιορίζεται στις επιλεγμένες κινήσεις που εστιάζονται κυρίως σε μετοχές-εισηγμένων σηματωρών και blue chips. Διατήρηση δυνάμεων για τις 21 από τις 25 μετοχές του δείκτη, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν τα όποια κέρδη των τελευταίων ημερών.

Με τον FT 25 να υποχωρεί και πάλι κάτω από το όριο των 200 προς τις πρώτες στηρίξεις, με τις 194 μονάδες να είναι η κυριότερη (πάντα με βραχυπρόθεσμη «μέτρηση»), η συνέχεια δεν εκτιμάται πως μπορεί να επιφυλάξει θεαματικές ανατροπές. Τουλάχιστον για όσο η σημερινή (αλλά και οι επόμενες) συνεδρίαση θεωρείται «ειδικών συνθηκών» λόγω της επισημοποίησης της τιμής των ΑΜΚ των Alpha Bank και Eurobank. Και με την αγορά να προεξοφλεί πως σε χαμηλές τιμές θα ακολουθήσουν οι Πειραιώς και Εθνική, συμπληρώνοντας πως μόνον η ΕΤΕ είναι αυτή που αφήνει ανοιχτό το περιθώριο συμμετοχής σε ιδιώτες, μικροεπενδυτές.

Έως τις 100 μονάδες ο ΔΤΡ (που έχει προσαρμοστεί με... reverse split), μετρώντας σωρευτικά απώλειες 90% (!) από την αρχή του έτους. Συγκριτικά σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 19,35% από την 2α/1/2015, με τον κλαδικό Δείκτη Πετρελαίου-Αερίου να σημειώνει κέρδη 54,78%, των «Τροφίμων-Ποτών» 46,93%, των «Χημικών» 36,76% κ.ο.κ., στοιχεία ενισχυτικά της διαφοροποιούμενης αγοράς «δύο ταχυτήτων».

Από τις μετοχές του FT 25, δεδομένης της διψήφιας υποχώρησης του ΔΤΡ, ο συνήθης αντισταθμιστής-εξισορροπητής, η Coca Cola, συνεχίζει ακόμη υψηλότερα καταγράφοντας ακόμη μία συνεχόμενη «υψηλή τιμή 52 εβδομάδων» στα 23,17 ευρώ, μετά τα τελευταία «υψηλά». Στα 8,5 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, επιστρέφοντας πρακτικά στην υψηλή χρηματιστηριακή αξία των αρχών Σεπτεμβρίου του 2013.

Μικτές κινήσεις σε ΟΤΕ, με λίγους αγοραστές και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, όπου οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο, αλλά με τις στηρίξεις να αντέχουν προσώρας.

Προσεκτική κίνηση, σταδιακά μετά τις 11:10, σε επιμέρους μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων, Τιτάν και F.F. Group, δικαιώνοντας απόλυτα τον επενδυτικό ρόλο τους.

(*) Λίγο μετά τις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια περισσότερα από 110 εκατ. τεμάχια, από τα οποία 50+ στη Eurobank και 24+ εκατ. μετοχές στην Alpha Bank. Αναλογικά χαμηλός ο τζίρος στα 84 εκατ. ευρώ, με το 44% στις τράπεζες, καθώς οι ρευστοποιήσεις σε Alpha Bank και Eurobank «τρέχουν» με ρυθμό «πολυβόλου».

Να σημειωθεί πως στη Φρανκφούρτη ο DAX έχει επανέλθει πάνω από τις 11.000 μονάδες, διευκολύνοντας έτσι το αυριανό κλείσιμο long θέσεων που είχαν ανοιχτεί (από την προηγούμενη σειρά) προς τις 11.000-11.100 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v