Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τιμές των ΑΜΚ γονατίζουν τις τραπεζικές μετοχές

Μόνο η Alpha Bank διασώζεται από την κατρακύλα στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση άνω του 20% για ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς. Περιορισμένες οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, λόγω αντίστασης από Coca Cola, Τιτάν και Folli Follie.

Σταθερά στα ιστορικά ελάχιστά του ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις ανακοινώσεις των Alpha Bank και Eurobank για τις τιμές των ΑΜΚ, εμφανής η προσπάθεια να υποστηριχθούν τα blue chips.

Απώλειες 20% εξακολουθεί να «μετρά» ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς «ταλαιπωρείται» στις 100-108 μονάδες, «ανάσες» παίρνουν FT 25 και βασικοί κλαδικοί δείκτες, με αιχμή την Coca Cola και βοήθειες από ΟΤΕ και επιλεγμένα χαρτιά-σηματωρούς.

Σε... σερί «πονοκεφάλων» για την κυβέρνηση, μετά και την παραίτηση Σακελλαρίδη, αναφέρεται η Έλενα Λάσκαρη, η οποία θυμίζει πως την ώρα που η κυβέρνηση περνά το πολυνομοσχέδιο για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το δεύτερο.

Με σημείο αναφοράς τις γνώριμές μας... 666 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στο εύρος των 672,84 έως 660,81, με την «υψηλή τιμή ημέρας» να έχει σημειωθεί στην αρχή της συνεδρίασης και τη «χαμηλή» στις 12:15, καθώς μετά τις 12:30 στοχευμένες αγορές σε δεικτοβαρείς μετοχές συνέβαλαν στη μείωση των μεγαλύτερων απωλειών για τον Γ.Δ.

Ανάλογη η κίνηση του FT 25 στις 197,22 μονάδες από τις 201,76, με τον δείκτη να ανακάμπτει με τη βοήθεια κυρίως της Coca Cola και δευτερευόντως του ΟΤΕ.

Υψηλότατη η συναλλακτικότητα, με Alpha Bank και Eurobank να έχουν τα 3/4 του συνόλου των μετοχών, ενώ τα τελευταία 30'-45' ενισχύεται ο τζίρος, με τοποθετήσεις σε 6-8 μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Κατά 0,74% υποχωρεί ο 25άρης, με το μείον 20% του ΔΤΡ να εξισορροπείται -εν μέρει- από την ανοδική αντίδραση των «Τηλεπικοινωνιών», των «Πρώτων Υλών», κυρίως όμως από το 1,36% του Δείκτη «Τροφίμων-Ποτών».

Από τις τραπεζικές μετοχές, η προσοχή εστιάζεται καταρχήν σε Alpha Bank, Eurobank, καθώς έχουν γίνει γνωστές οι τιμές των ΑΜΚ. Ειδικότερα για την Alpha Bank συναλλαγές πραγματοποιούνται στο 0,05-0,062 ευρώ (με την τιμή της ΑΜΚ στο 0,04 ευρώ), στη Eurobank στο 0,016 ευρώ, με τις δύο μετοχές να διαφοροποιούνται ενδοσυνεδριακά. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στον Εκηβόλο, που εν μέρει εξηγεί την απόκλιση που παρατηρείται σήμερα.

Ωστόσο, τη «βύθιση» του κλάδου ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής, με τους πωλητές να φτάνουν έως το 0,263 ευρώ, σε μία καθαρή προεξόφληση πιθανότατης χαμηλότερης τιμής για την ΑΜΚ. Στο 0,021 ευρώ με απώλειες 27% και η μετοχή της Πειραιώς, συμπληρώνοντας το τραπεζικό... καρέ.

Από το μη τραπεζικό μέρος του FT 25, το βάρος πέφτει στην Coca Cola, που νωρίτερα ενισχύθηκε στο νέο υψηλό των 23,17 ευρώ. Τα τελευταία 30' συναλλαγές πραγματοποιούνται κοντά στα «υψηλά 52 εβδομάδων». Στη μετοχή έχουν γίνει αυξημένες συναλλαγές/ικανοποιητικός τζίρος που παραπέμπουν σε κινήσεις ισχυρών χεριών.

Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς για τον ΟΤΕ η IBG ανεβάζει τον πήχη στα 9,7 ευρώ (από τα 8,5 ευρώ), την ώρα που χαμηλώνει σύσταση και τιμή για τον ΟΠΑΠ. Λόγω του νέου φόρου, ο πήχης για τον Οργανισμό τίθεται στα 7,3 από τα 8,8 ευρώ.

Στα 18,5 από τα 18,3 ευρώ ο πήχης για τη μετοχή του Τιτάνα, με την IBG να σημειώνει ότι παραμένει μία από τις μακροχρόνια καλύτερες επιχειρηματικές/επενδυτικές περιπτώσεις της εγχώριας αγοράς. Να συμπληρώσουμε ότι το μόλις 5% του κύκλου εργασιών του ομίλου πραγματοποιείται στην εγχώρια αγορά, ενώ το σχεδόν 45% στην αμερικανική, με την αιγυπτιακή να ακολουθεί.

Με αγοραστές στα 5,53 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, με την IBG να βλέπει μείωση εσόδων-κερδών (και) λόγω κλειστού χρηματιστηρίου. Διατηρεί τη σύσταση «ουδέτερη» και την τιμή-στόχο στα 4,6 ευρώ.

σ.σ. Λίγο μετά τις 14:40 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 240 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 22,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v