Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο limit down η ΕΤΕ

Νέες απώλειες καταγράφει το ΧΑ. Ισχυρή πτώση για τον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Εθνικής στο -30%. Κρίσιμα τα επίπεδα των 194 μονάδων για τον FT 25. Στο προσκήνιο και οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις κυβερνητικές «απώλειες». Η εικόνα στα παράγωγα.

Πτώση στο... νήμα για τη Wall Street, άνοδος στην Ευρώπη λόγω Fed, αλλά στην Ελλάδα, στους 153 μειώνεται η κυβερνητική πλειοψηφία, συνεχίζεται το «ολοκαύτωμα» στις τράπεζες και αργά χθες το βράδυ έκλεισε το «βιβλίο προσφορών» για την Εθνική στα 2 σεντς.

Από το τελευταίο ξεκινάμε την αναφορά μας, καθώς οι εξελίξεις στην Εθνική θα είναι αυτές που από την προσυνεδρίαση κιόλας θα βαρύνουν στην αγορά. Για την ΕΤΕ προσφέρθηκαν κεφάλαια 475 εκατ. ευρώ, που με την άσκηση διαχείρισης παθητικού συγκεντρώνονται 1,16 δισ. ευρώ. Στόχος τώρα να αντληθούν 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά στην ελληνική αγορά.

Σε μία συγκυρία που η Finansbank αποτιμάται τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, η Εθνική συγκεντρώνει 475 εκατ. ευρώ και «κλείνει το βιβλίο» στα 2 σεντς.

Στα του κλάδου,η ΕΤΕ ανοίγει και για τους ιδιώτες μικροεπενδυτές, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ από παλαιό χρήμα. Έτσι μετά τις Alpha Bank και Eurobank προχωρά στη σχετική διαδικασία, με το ΤΧΣ να εγκρίνει ομόφωνα την προταθείσα τιμή (των 2 σεντς) και την προσαρμογή που θα ακολουθήσει με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές (νέα τιμή μετά από reverse split στο 0,30 ευρώ).

Σημειώνεται πως Eurobank και Alpha Bank θα επανέλθουν από την 1η Δεκεμβρίου με τις νέες μετοχές και μετά από ανάλογο r/s.

Η αραίωση για τους υφιστάμενους μετόχους πρωτοφανής, οι υποαξίες για το ΤΧΣ δισ. ευρώ... η διαδικασία συνεχίζεται.

Πρακτικά το «ολοκαύτωμα» των τραπεζών, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, με την αγορά να περιμένει και την Πειραιώς για να κλείσει η φάση μίας διαδικασίας που, όπως και εάν την κρίνει κάποιος, αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της (και) στο Χ.Α., πέραν των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, των παλαιών μετόχων κ.λπ.

Προσωπική εκτίμηση πως στην αγορά συζητείται ήδη περισσότερο η τιμή των 2 σεντς για την ΕΤΕ, συνακόλουθο των 4 για την Alpha Bank, του 1 σεντ για τη Eurobank και κάποιας ανάλογης τιμής για την Πειραιώς, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Βουλή, την αποχώρηση Σακελλαρίδη, τις 153 ψήφους, τη μη παράδοση της έδρας από τον Νικολόπουλο. Όλα τα ανωτέρω είναι συστατικά της πολιτικής μας κατάστασης, δείγματα γραφής του παρόντος μας και τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως σε χώρες όπως η Ελλάδα αντέχονται κι άλλες μειώσεις μισθών...

Στα του Χ.Α., των τραπεζών, με γνώμονα τις 100 μονάδες -τελευταίο, μέχρι το επόμενο, χαμηλό για τον τραπεζικό δείκτη, σε μία αγορά που εδώ και καιρό ξεχωρίζεται η... ήρα από το... στάρι, με το ταμπλό να αποτυπώνει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αυτές τις δύο ταχύτητες. Την τραπεζική και τη μη, με πλειάδα μετοχών/εισηγμένων όχι μόνο από τον FT 25 και τον FT Mid Cap αλλά κι από μικρότερες κατηγορίες, με επιχειρήσεις που αναδεικνύονται λόγω της υγείας των ισολογισμών τους, των ενεργειών των διοικήσεών τους, της εμπιστοσύνης που εμπνέουν στο επενδυτικό κοινό τους.

Στις 200 μονάδες ο FT 25, με τις 194 μονάδες να είναι μια περιοχή που πρέπει να αντέξει σε κλείσιμο όσο κι αν δοκιμαστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης. Στις 670 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που θα φανεί σε αυτές τις συνεδριάσεις εάν θα κρατήσει τις 640 μονάδες.

Το ευτύχημα για το Χ.Α. είναι πως η... εξαέρωση των τραπεζικών αποτιμήσεων έχει επιφέρει θεαματικές ανακατατάξεις στη βαρύτητα/στάθμιση των μετοχών του FT 25, στη διαμόρφωση του δείκτη και του Γ.Δ. Μόνο η δεικτοβαρής Coca Cola HBC βαραίνει εδώ και καιρό σχεδόν 18%-20% στη διακύμανση του δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ένα χαρτοφυλάκιο. Κι ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και αρκετές άλλες δυνάμεις πριν φτάσουμε στις τραπεζικές.

Κι αυτό είναι η «ασπίδα» για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, οι θέσεις σε τίτλους blue chips και εισηγμένες από διάφορους κλάδους.

Στα επιμέρους, το stop μας για θέση πώλησης/short ανεβαίνει λίγο στις 197 μονάδες, λόγω της δύναμης που δείχνουν συγκεκριμένα blue chips. Στις 203 και στις 205 οι κύριες αντιστάσεις μας, με ΕΧΑΕ και F.F. Group να κάνουν τη διαφορά, πιάνοντας τα άνω όρια του εύρους αντίδρασης, με Jumbo και ΟΤΕ πειστικά σε υψηλότερα επίπεδα, με την Coca Cola HBC αλλά και άλλες δυνάμεις να «σηκώνουν στις πλάτες τους» τον δείκτη και εν γένει την αγορά.

Ενδιαφέρουσες οι αναλύσεις από τους ειδικούς της αγοράς (Eurobank Securities, IBG κ.ά.), με τη Moody's να αναβαθμίζει σε σταθερό το outlook της Coca Cola HBC. Από τις συστάσεις της IBG ξεχωρίζουν η αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του Τιτάνα στα 18,5 από τα 18,3 ευρώ και του ΟΤΕ στα 9,7 από τα 8,5 ευρώ.

Στον σχετικό πίνακα η Coca Cola HBC αποτιμάται στα 8,445 δισ. ευρώ (στα 22,96, με υψηλό ημέρας στα 23,18 ευρώ), με τον ΟΤΕ δεύτερο με 4,641 δισ. ευρώ. Στα 9,47 ευρώ, που ήταν και «υψηλό ημέρας», η μετοχή του Οργανισμού.

Στα Παράγωγα, τελευταία συνεδρίαση σήμερα για τη λήξη του Νοεμβρίου, χωρίς τραπεζικά προϊόντα στο ΧΠΑ, και με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του FT 25. Στα 2.491 τα ΣΜΕ του δείκτη, με discount.

Στα μετοχικά ΣΜΕ τα περισσότερα στον ΟΠΑΠ (771), στη ΔΕΗ (763) και 550 στον ΟΤΕ, όπου κυρίως έχει πέσει το βάρος μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των «τραπεζικών».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v