Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το τραπεζικό «ολοκαύτωμα» στο ταμπλό

Πτώση 15% για τον κλάδο στη σκιά των αυξήσεων κεφαλαίου. Διαφοροποιείται ο Γενικός Δείκτης που με την «βοήθεια» Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Folli Follie ελαχιστοποίησε τις απώλειες. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα. Ποια είναι τα μηνύματα από την τεχνική ανάλυση.

Η αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), δεν εμπόδισε την συνέχιση της "αποψίλωσης" των αποτιμήσεων για τις Τραπεζικές μετοχές, καθώς το Χ.Α. δείχνει απόλυτα εναρμονισμένο με τον άγραφο, αλλά απαράβατο, νόμο των Αγορών, που θέλει οι τιμές στο ταμπλώ να βρίσκουν τις τιμές των Α.Μ.Κ.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι "η τελευταία πράξη του δράματος" θα παιχτεί με την είσοδο των μετοχών που θα προέλθουν από τις μετατρέψιμες ομολογίες και δεν αποκλείουν, οι Τραπεζικοί τίτλοι, πρόσκαιρα, να "δουν" και τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές των κεφαλαιακών ενισχύσεων.

Μεταξύ επιφυλακτικότητας και κινήσεων αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών, ο υπόλοιπος, μη Τραπεζικός, 25αρη, χωρίς να λείψουν και σήμερα κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις, που βοήθησαν στην ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η σημερινή επιφυλακτικότητα, είχε σχέση και με την μερική επιστροφή του πολιτικού κινδύνου, καθώς άρχισαν να διαφαίνονται κάποιες πρώτες διαρροές στην Κοινοβουλευτική ομάδα, του Κυβερνητικού συνασπισμού.

Πιο συγκεκριμένα, παρελθόν για την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο ίδιος επέλεξε να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα και να παραδώσει στο Κόμμα την έδρα της Α' Αθηνών, με τον πρώτο επιλαχόντα (και Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης) κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη να ορκίζεται βουλευτής μέσα στις επόμενες ώρες.

Μένει να ξεκαθαριστεί το τοπίο, συνολικά στην Κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το βράδυ, που θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμούντα προαπαιτούμενα, διότι:

Παραμένει ερωτηματικό η στάση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Νίκου Νικολόπουλου (έχει δηλώσει ότι δεν ψηφίζει τα προαπαιτούμενα, δεν παραιτείται και δεν παραδίδει την έδρα), ενώ σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, δύο ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Στάθης Παναγούλης, φέρονται να είναι "δυσαρεστημένοι έως αρνητικοί" με το νομοσχέδιο, ωστόσο δεν έχουν διαμηνύσει στους αρμοδίους του Κόμματος ότι προτίθενται να το καταψηφίσουν.

Δεν είναι καθόλου λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν σημαντικά περισσότερο για την Κυβέρνηση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, με το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων και κυρίως με το Ασφαλιστικό.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και οι Τραπεζικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, όχι μόνο δεν τόνωσαν την ψυχολογία των ελάχιστων εναπομεινάντων αγοραστών, αλλά επιβεβαίωσαν και τους φόβους των πλέον απαισιόδοξων, όσων αφορά τις τιμές με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, έστω και αν ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Εθνική (-14,67%) και Πειραιώς (-27,58%), τηρούν "σιγή ασυρμάτου".

Η πορεία του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες και λίγο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Εθνική ανακοίνωσε ότι έκλεισε το βιβλίο προσφορών, όμως η τιμολόγηση θα γίνει μετά την έγκριση του EWG για την απελευθέρωση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών της Eurobank (-23,81%) με την Τράπεζα να ανακοινώνει ότι το ποσό που προκύπτει σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από την ανταλλαγή τίτλων υπερβαίνει τα 2,038 δισ. ευρώ και συνεπώς δεν θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας όρισε την τιμή διάθεσης στο 0,01 ευρώ ανά νέα μετοχή, ή στο 1 ευρώ μετά το reverse split με αναλογία 100 προς 1.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Alpha Bank (-6,56%), σύμφωνα με την οποία το ΔΣ της Τράπεζας, με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, όρισε την τιμή διαθέσεως σε ευρώ 0,04 ανά νέα μετοχή (ή ευρώ 2,00 ανά νέα μετοχή μετά τη συνένωση (reverse split) των υφισταμένων μετοχών της με αναλογία 50 προς 1).

Απόλυτα απογοητευμένοι και εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι, από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη του Κώστα Φέγγου (Versal ΑΕΕΠΕΥ), που μεταξύ άλλων επισημαίνει πως "οι Τράπεζες δίνονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές στα funds που έχουν μεγάλα κεφάλαια να επενδύσουν, οι διοικήσεις παραμένουν Ιδιωτικές και οι Έλληνες επενδυτές καταστρέφονται χωρίς ελπίδα να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους. Στα θετικά νέα, πρέπει να καταγραφεί η επιτυχία να παραμείνουν οι Τράπεζες Ιδιωτικές και το γεγονός ότι τα ξένα funds δεσμεύουν και άλλα χρήματα στην Ελλάδα (έστω και σε αυτές τις τιμές). Οπότε θα πρέπει να στηρίξουν τις επενδύσεις τους".

Σύμφωνα με τον κ. Φέγγο, "για να επιστρέψουν σε 'κανονικότητα' οι Τράπεζες και να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την Οικονομία, δεν αρκεί η ανακεφαλαιοποίηση, αλλά πρέπει να επιστρέψουν και χρήματα στην Ελλάδα και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον".

Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και ασφαλώς δεν εξέπληξε κανέναν το γεγονός ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-15,08%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 100,16 μονάδες (26,17%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κλείνοντας σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό.

Μαζί με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, την "νηοπομπή" καταγραφής νέων ιστορικών χαμηλών κλεισιμάτων, συμπλήρωσαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Αττικής (-28,58%).

Από τις Τραπεζικές μετοχές, μόνο ο τίτλος της Alpha Bank ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινούμενος μεταξύ 0,062 (+1,64%) και 0,005 ευρώ (-18,03%).

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Αττικής.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής υποχώρησε μέχρι τα 0,2630 ευρώ (-29,87%), της Eurobank μέχρι τα 0,015 ευρώ (-28,57%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,021 ευρώ (-27,58%) και της Αττικής μέχρι τα 0,010 ευρώ (-28,57%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τις μεγαλύτερες βοήθειες σε FTSE25 και Γενικό Δείκτη, παρείχε η ΕΕΕ (+0,75%), καθώς ήταν η μοναδική μετοχή του 25αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Στην περίπτωση της ΕΕΕ, ο τίτλος δεν φαίνεται να έχει "υψοφοβικά σύνδρομα" από την, για πολλούς, απαιτητική κεφαλαιοποίηση που ακουμπάει τα 8,5 δισ ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 23,06 και 23,33 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 22,29 και 21,79 ευρώ.

Στην περίπτωση του Τιτάνα, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 19,95 και 20,40 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 19,00 και 18,50 ευρώ.

"Τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων και για τον τίτλο της Folli Follie Group (+3,91%). Το κλείσιμο υψηλότερα των 19,93 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τα 20,19 ευρώ, με την πρώτη στήριξη να "περιμένει" στα 19,56 ευρώ.
Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετράει" ο τίτλος του ΟΤΕ (+3,84%) που έκλεισε σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους. Αν ξεφύγει από την ζώνη αντίστασης των 9,48 - 9,50 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 10,50 ευρώ.

Η πορεία του ΟΤΕ από την αρχή του έτους

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι αμέσως επόμενες, τεχνικές, αντιστάσεις εντοπίζονται στις 678 και 684 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 659 και 647 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,18%), θεωρείται θετική εξέλιξη η διατήρηση υψηλότερα των 199 μονάδων. Επόμενη αντίσταση στις 203 και 205 - 207 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 198, 194 και 192 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 190 μονάδες.

Σημαντικότατη καθίζηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου, ενώ η χθεσινή έξοδος της Πορτογαλίας στις Αγορές με αρνητικό επιτόκιο, επανέφερε τους λίγους αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την επιστροφή των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, σε χαμηλότερα επίπεδα: 3ετες 5,73%, 5ετες 6,35% και 10ετες 6,86%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες όπως πάντα συμβαίνει σε περιόδους αυξήσεων κεφαλαίου, την τρέχουσα εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά αλλά με ένα μεγάλο χαμένο" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Καθημερινά βλέπουμε την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών από τις Τραπεζικές μετοχές, απόρροια των πολύ χαμηλών τιμών που γίνεται η Ιδιωτική τοποθέτηση των Ξένων, κατά κύριο λόγο, επενδυτών.

Ήδη ανακοινώθηκε η τιμή για την ΕΥΡΩΒ στα 0,01 ευρώ και της ΑΛΦΑ στα 0,04 ευρώ, ενώ οι πληροφορίες για τις υπόλοιπες δύο Τράπεζες δείχνουν ότι θα προκύψουν επίσης πολύ χαμηλές τιμές. Από την μία έχουμε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση με Ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ για ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, από την άλλη οι υφιατάμενοι μέτοχοι των Τραπεζών και το ΤΧΣ, καταγράφουν μεγάλες ζημιές και μεγάλης έκτασης "dilution".

Ο Γενικός Δείκτης αφού κατέγραψε μία διόρθωση 90 μονάδων από τα υψηλά των 731 μονάδων (29/10) ως τα χαμηλά των 641,9 μονάδων (16/11) προσπαθεί να ανακάμψει με την βοήθεια των μη Τραπεζικών μετοχών του FTSE Large Cap, με πρώτη κρίσιμη αντίσταση τις 685 μονάδες και τον ΚΜΟ 30 ημερών να βρίσκεται σήμερα στις 687,8 μονάδες, ενώ στήριξη παρέχει το χαμηλό των 641,9μονάδων και η περιοχή των 630 μονάδων.

Η σημερινή ψηφοφορία στη βουλή θα πρέπει να αποδείξει την Κυβερνητική σταθερότητα ενόψει και δύσκολων μελλοντικών ψηφοφοριών. Ήδη η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος έχει καθυστερήσει, δύσκολα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό είναι μπροστά και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα σημαίνει την έναρξη της συζήτησης για το χρέος φαίνεται να πηγαίνει όλο και πιο πίσω χρονικά. Η επίλυση όμως αυτών των ζητημάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η κανονικότητα στην Οικονομία αλλά και στο Χρηματιστήριο.

"Μόνο τότε θα μπορέσει η Χρηματιστηριακή Αγορά να απεγκλωβιστεί από το εύρος διακύμανσης, από τα capital controls και μετά και να δοκιμάσει τις σημαντικές αντιστάσεις των ΚΜΟ 200 ημερών στις 750 μονάδες, που θα άλλαζε την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

"Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν οι Αγορές" αναφέρει παλαιό χρηματιστηριακό αξίωμα και αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τα διεθνή Χρηματιστήρια.

Ο μέχρι χθες "μπαμπούλας" των Αγορών, που δεν ήταν άλλος από την πιθανολογούμενη αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων, τελικά δεν έφερε τον πανικό στις Αγορές.

Αντίθετα μάλιστα, η δημοσίευση των τελευταίων πρακτικών της Fed, που ενισχύει την πιθανότητα αύξησης των Αμερικανικών επιτοκίων, μέσα στον Δεκέμβρη, έτυχε θετικής υποδοχής, χθες το βράδυ στην Wall Street, κάτι που επεκτάθηκε σήμερα και στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200, +2,13%), καθώς, λένε, ότι αυτή η κίνηση της Fed θα επιβεβαιώσει την ευρωστία της Αμερικάνικης Οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά της Fed περιλαμβάνουν πολλές νέες ενδείξεις πως από τη στιγμή που η Fed θα κινηθεί, η μετέπειτα πορεία της αύξησης των επιτοκίων θα είναι πιθανώς αργή και σταδιακή.

Θετικό κλίμα, αλλά μα σημαντική δόση επιφυλακτικότητας στην Ευρώπη, ενώ διστακτικά, μετά χθεσινά κέρδη, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για ευρώ και περισσότερο για χρυσό, ενώ πιέζεται χαμηλότερα το πετρέλαιο.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σε μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 2,75% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Πρόκειται για την έβδομη μείωση επιτοκίων σε λιγότερο από έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια του Πεκίνου να δώσει ώθηση στην Κινεζική Οικονομία.

Η BoJ διατήρησε το ρυθμό νομισματικής τόνωσης ελπίζοντας πως έρχεται η οικονομική ανάκαμψη, παρά τις αδύναμες εγχώριες κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες παγκοσμίως. Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της πως αν και οι εξαγωγές και η παραγωγή πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση στις Αναδυόμενες Αγορές, η Οικονομία της Ιαπωνίας εξακολουθεί να σημειώνει μέτρια ανάκαμψη. Ωστόσο, εξέφρασε μια ελαφρώς πιο προσεκτική θεώρηση σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για το γεγονός πως οι εταιρείες δεν καταφέρνουν να τονώσουν τους μισθούς και την επένδυση, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να αυξήσει τα μετρητά και τις καταθέσεις με έναν ετήσιο ρυθμό των 80 τρισ. γεν ($650 δισ), μέσω αγορών Κυβερνητικών ομολόγων και στοιχείων ενεργητικού που ενέχουν κίνδυνο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ορισμένοι Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζήτησαν επιπρόσθετα μέτρα χαλάρωσης στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Μάλτα στις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πρακτικά που δημοσιεύτηκαν.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 5.000 την εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου, στις 271.000 από 276.000. Η πτώση ήταν ανάλογη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed το Νοέμβριο, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος μετά από δύο διαδοχικούς μήνες αρνητικών προσήμων. Ενισχύθηκε στις 1,9 μονάδες την εξεταζόμενη περίοδο, έναντι -4,5 μονάδων τον Οκτώβριο, ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ήπια μεταβολή του.

Αύξηση 0,6% σημείωσε τον Οκτώβριο ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (leading economic index), όπως ανακοίνωσε το "Conference Board", επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Συναλλαγή υπό πίεση" (distressed exchange) θεωρεί η Moody's την ανταλλαγή μετοχών των Ελληνικών Τραπεζών, λέγοντας πως αποκρυσταλλώνει τις απώλειες των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων και πιθανότατα θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα των Ελληνικών Τραπεζών να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις Αγορές χρέους βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών πιθανότατα θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθεί το προβληματικό Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας και θα επιταχύνει τη χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους θα αποκλείσει επίσης το ενδεχόμενο "bail-in" στους καταθέτες.

Τις εκτιμήσεις για τα κέρδη γ΄ τριμήνου των Jumbo, OΠΑΠ, Fourlis, Folli, Aegean και Intralot παρουσιάζει σε σχετικό report η Eurobank Equities.

Η Moody's αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το outlook της αξιολόγησης "Βaa1" της Coca Cola HBC. Η αναβάθμιση του outlook αναγνωρίζει ότι η εταιρεία κατάφερε να αντισταθμίσει τις καταναλωτικές πιέσεις στην Ρωσία και την αδυναμία του Ρωσικού νομίσματος με τις ευνοϊκές τιμές των Εμπορευμάτων και μια σειρά από πρωτοβουλίες στην βάση των ταμειακών ροών της μείωσης του κόστους, σημειώνει στην ανακοίνωση ο οίκος αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με οριακή άνοδο αναρριχόμενος μέχρι τις 672,84 μονάδες (+0,15%). Μετά τις 11.34 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τις 660,81 (-1,64%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 668,36 (-0,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 670,45 με απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 38,8 εκατ. από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ).

ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Διατήρησαν τον αρνητικό βηματισμό καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελαφρώς μεγαλύτερης υποχώρησης, από την spot Αγορά, η προτελευταία της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη.

Σχετικά αυξημένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.727 συμβόλαια).

Στα 2.491 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.999, 1.902 για τον Νοέμβριο, 3.029 για τον Δεκέμβριο και 68 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 199,75) κινήθηκε μεταξύ 196,75 και 202,25 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης. Μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν με ελαφρύ premium.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (771), ΔΕΗ (763), ΟΤΕ (550), MIG (2.450), Μυτιληναίο (205), Ελ. Πετρέλαια (104), ΕΧΑΕ (364), Folli Follie Group (118).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 179 δικαιώματα δείκτη (104 calls και 75 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 42%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (63.963.104 τεμ.), Eurobank (83.347.449 τεμ.), Πειραιώς (16.937.718 τεμ.), Εθνική (29.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v