Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κλειδωμένη» στο limit down η Εθνική

Ισχυρές απώλειες καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική στο -30% και την Πειραώς να υποχωρεί 28%. Στο κόκκινο Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά η Eurobank. Kέρδη για Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σωληνουργεία Κορίνθου. Μέτριος ο τζίρος

Με το... καλή μέρα, νέα «βύθιση» του τραπεζικού κλάδου, συνέπεια του limit down της Εθνικής, κίνηση που παρασέρνει χαμηλότερα των 665 μονάδων τον Γενικό Δείκτη.

Πρώτο και κυριότερο θέμα συζήτησης στα χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, συνεκτιμώντας πως σήμερα το EWG θα αποδεσμεύσει τα 2+10 δισ. ευρώ.

Εξελίξεις που, μετά και το «κλείσιμο βιβλίων» της Εθνικής στα 2 cents (πρακτικά με discount σχεδόν 94% με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος), εύλογα βαραίνουν όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά γενικότερα στην αγορά.

Οι... εξαϋλωμένες αποτιμήσεις, συνολικά λιγότερο από 2 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, είναι ενδεικτικές των πολύ χαμηλών επιπέδων που περνούν σε «ιδιωτικά ξένα χέρια». Θυμίζω πως η απόφαση της διοίκησης της ΕΤΕ να προχωρήσει σε ΑΜΚ στα 2 cents έτυχε της ομόφωνης έγκρισης του Δ.Σ. του ΤΧΣ.

Με τη μετοχή της Εθνικής «κολλημένη» από την πρώτη κιόλας εντολή στο limit down και περί τα 3,8 εκατ. τεμάχια να περνούν μέχρι τις 10:35 και «ουρά» ανεκτέλεστου, η νέα υποχώρηση του Δείκτη Τραπεζών προς την περιοχή των 90 μονάδων έρχεται νομοτελειακά. Σημαντικές απώλειες έως 19% για τη μετοχή της Πειραιώς, καθώς μετά τις Alpha Bank, Eurobank και ΕΤΕ, η αγορά «ψάχνει» να βρει την τιμή της ΑΜΚ της Πειραιώς.

Η βίαιη προσαρμογή του ΔΤΡ χαμηλότερα και των 100 μονάδων, με συνολικές απώλειες που πλέον ξεπερνούν το 90% από την αρχή του έτους, επηρεάζει σε ένα βαθμό τη γενικότερη εικόνα των άλλων κύριων δεικτών.

Στην πλειονότητά τους χαμηλότερα οι κλαδικοί δείκτες, πλην «Πετρελαίου-Φ/Α», «Τεχνολογίας», «Τροφίμων-Ποτών» και «Πρώτων Υλών», αλλά με ελεγχόμενη τη ροή ρευστοποιήσεων/πωλήσεων από τα ισχυρά χέρια.

Αυξημένη και σήμερα η συναλλακτικότητα, με τη μερίδα του λέοντος στη μετοχή της Eurobank, ενώ συγκριτικά χαμηλότερη είναι για Πειραιώς και Alpha Bank. Για τη μετοχή της ΕΤΕ, όπως αναφέρθηκε, οι συναλλαγές έχουν «κλειδώσει» στο μείον 30%, με τη ροή να περνά με φειδώ σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Συγκριτικά ψύχραιμη, μέχρι τώρα, η εικόνα της συνεδρίασης, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα και τους πωλητές - αγοραστές να συμφωνούν σε τιμές λίγο χαμηλότερες από τις χθεσινές.

Είναι ενδεικτικό πως για 4 μετοχές του FT 25 η τιμή παραμένει σταθερή, ότι για άλλες 5 υπερισχύουν οι αγοραστές, ενώ σε 2 δεν είχε γίνει νωρίτερα καν συναλλαγή αρχής.

Σταθερή, μετά τα πρώτα 25'-30', η μετοχή της Alpha Bank, όπως και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,71 ευρώ, την ώρα που σε ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, Lamda Development, Viohalco και Coca Cola πραγματοποιούνται αγορές σε λίγο υψηλότερες τιμές.

Στη δεικτοβαρή Coca Cola συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 23-23,01 ευρώ, δηλαδή σε στενότατο εύρος, που παραπέμπει σε προσπάθεια των επενδυτών να σταθεροποιήσουν τη μετοχή κοντά στα τελευταία «υψηλά» της.

Επιλεκτικές πωλήσεις και στις τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ σταθερά πάνω από τα 9 ευρώ και τη ΔΕΗ υψηλότερα των 5 ευρώ. Σταθερά χαμηλότερα των 7 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με την IBG να έχει χαμηλώσει τον πήχη στα 7,3 από τα 8,8 ευρώ.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 85 εκατ. τεμάχια -τα σχεδόν 30 στη Eurobank. Στα 4,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 50% στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, F.F. Group, EXAE, ΔΕΗ, Κύπρου, Jumbo, Σωληνουργεία Κορίνθου κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v