Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αστερισμό των τραπεζών το Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα στο ΧΑ με την Εθνική να υποχωρεί σχεδόν 30%. Στις τράπεζες παραμένει το ενδιαφέρον, μετά και το διαφαινόμενο «πράσινο φως» για τα 10 δισ. Κρίσιμη η περιοχή των 640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Η προσοχή και στα εταιρικά αποτελέσματα. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Η εβδομάδα ξεκινά με μία ενθαρρυντική εξέλιξη, με επαναφορά γνώριμών μας σεναρίων αλλά και με νέα δεδομένα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά υπέρ του Χ.Α.

Το «πράσινο φως» από το EWG για τα 10+2 δισ. ευρώ, με τον δρόμο για την εκταμίευση από τον ESM να ανοίγει από σήμερα, είναι η εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, περίμενε ως επιβεβαίωση η αγορά και ο τραπεζικός κλάδος.

Τα γνώριμά μας σενάρια που επανέρχονται αφορούν σε αυτά που εκπορεύονται από το ασταθές πολιτικό σύστημα της χώρας, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται στον διάλογο που επιχειρεί να ανοίξει ο πρωθυπουργός (απαντώντας και στη φημολογία περί... οικουμενικών σχημάτων) και τον Φίλιππο Πανταζή σε όσα διαδραματίζονται στη Ν.Δ. μετά τις κυριακάτικες εξελίξεις.

Τα νέα δεδομένα αφορούν στον τραπεζικό κλάδο, στα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την «αλλαγή χεριών» στο πιστωτικό σύστημα της χώρας και με όσα αυτό θα σημαίνει και για το επιχειρείν, και για το χρηματιστήριο.

Στην ανακεφαλαιοποίηση που στέφθηκε με... οδυνηρή επιτυχία εστιάζει ο Γιώργος Παπανικολάου και προσωπικά θα επικεντρωθώ στο ότι όλο αυτό το βάρος το επωμιζόμεθα ΕΜΕΙΣ αλλά και στο... υστερόγραφο για τα 10 δισ. ευρώ και τη γνώση που ενδεχομένως να είχαν οι δανειστές, όταν επί Σαμαρά δεν επέτρεψαν τα κεφάλαια αυτά να χρησιμοποιηθούν για άλλους σχεδιασμούς.

Η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη (στις 659 μονάδες), με νέες μεγάλες απώλειες για τον Τραπεζικό Δείκτη (στις 95 μονάδες) αλλά και με τον FT 25 στην περιοχή των 197 μονάδων.

Στα «αντίδοτα» κόντρα στο τραπεζικό... βαρίδι είχαμε αναφερθεί στο σχόλιό μας του Σαββάτου, επιχειρώντας να προσεγγίσουμε ορισμένα από τα άμεσα/βραχυπρόθεσμα αλλά και τα λίγο πιο μεσοπρόθεσμα δεδομένα που δημιουργούνται.

Αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση -με την Εθνική ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία-, ο κλάδος ξεκινά από άλλη βάση, ίσως πρώτη φορά τόσο διαφορετική τις τελευταίες 10ετίες, με τις αποτιμήσεις πολύ χαμηλές εάν αναλογιστεί κάποιος πως μέσα σε ένα χρόνο και... «κάηκε» χρηματιστηριακή αξία 40 και πλέον δισ. ευρώ. Στα βραχυπρόθεσμα η ΑΜΚ της ΕΤΕ είναι αυτή που μένει, με παράγοντες της αγοράς να περιμένουν αυξημένη συμμετοχή καθώς στις άλλες τρεις οι Έλληνες μέτοχοι, μικροεπενδυτές είχαν αποκλειστεί από την όλη διαδικασία.

Ο κλάδος, όπως σημειώναμε και τελευταία, θα μείνει εκτός παιχνιδιού για λίγες μέρες, η δε επιστροφή του θα συνοδευτεί με νέες μετοχές και μετά από reverse split. Ενδεικτική η περίπτωση της Πειραιώς, με το Δ.Σ. της τράπεζας να ορίζει την τιμή διάθεσης στο 0,30 ευρώ ανά νέα μετοχή, με αναλογία 100 προς 1.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στον τραπεζικό κλάδο, που θα «σημαδεύσουν» την «επόμενη ημέρα» στο ταμπλό, επενδυτές και παίκτες έχουν ήδη προεξοφλήσει με διαχωρισμό της αγοράς/των εισηγμένων σε δύο βασικές «ταχύτητες».

Τεχνικά στο Χ.Α. δημιουργείται μία «αγορά δύο ταχυτήτων», με την τραπεζική να έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη, καθώς «μετρά» απώλειες σχεδόν 89% από την αρχή του έτους, έναντι 24% για τον FT 25, περίπου 19% για τον Γ.Δ. και μόλις 1% για τον FT Mid Cap. Για τον Γ.Δ. η περιοχή των 640 μονάδων θεωρείται σημαντική, καθώς σε ενδεχόμενη διάσπασή της θα επιταχυνόταν η διόρθωση προς τις 600, θυμίζοντας τα... χαμηλά προς τις 562,87 μονάδες. Ωστόσο, χωρίς το τραπεζικό «βαρίδι», η αγορά θα μπορούσε να κινηθεί λίγο πιο... απελευθερωμένα, με εκείνες τις δυνάμεις που εδώ και εβδομάδες, μήνες λειτουργούν κόντρα στην απαξίωση του Χ.Α. αντιθετικά στην πίεση που προκάλεσε η ολοκληρωτική καταστροφή της «τραπεζικής ταχύτητας».

Πρώτη από τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, με τους παίκτες να έχουν στραμμένη την προσοχή τους τόσο στις εξελίξεις «εκτός» όσο και σε αυτές «εντός» συνόρων. Είναι προφανές πως η κατάσταση στη Ευρώπη έχει οδηγηθεί σε άλλες ατραπούς, με σημειολογική την εικόνα των έρημων δρόμων στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης», Βρυξέλλες και σήμερα Δευτέρα. Μένει να φανεί μέχρι τις 10-15 Δεκεμβρίου πώς θα αντιδράσουν και οι αγορές στο νέο σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται, αλλά και σε πιθανές απρόοπτες εξελίξεις.

Στα «εντός» ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στην αβεβαιότητα και στα ανοιχτά θέματα στην οικονομία, που ωθούν τις περισσότερες επιχειρήσεις στο να αναβάλλουν όσο μπορούν την εκπόνηση των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος. Σε άλλο θέμα του προσεγγίζει τις επόμενες προκλήσεις σε οικονομία και αγορά, με την εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων εννεαμήνου να αφήνει ελπίδες για τη συνέχεια. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης ανιχνεύει ποιες μετοχές παίρνουν τα «ηνία» και ποιοι τίτλοι επωφελούνται από την ηπιότερη ύφεση στην οικονομία.

Αυτή την εβδομάδα θα πυκνώσουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, με αρκετούς να συνεκτιμούν αυτή την παράμετρο, ενώ στα επιχειρηματικά η Attica Bank προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 748,7 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει για το θέμα των οφειλών και της διακοπής των συνδέσεων. Στα υπόψη και το δήγμα/υπενθύμιση του Χαμαιλέοντα για την αλλαγή κανονισμού και τον φόβο των αλλεπάλληλων limit down.

Κλείνοντας να θυμίσουμε και τη φιλόδοξη στόχευση των πιο αισιόδοξων του Χ.Α., οι οποίοι «βλέπουν» κλείσιμο μήνα πάνω από τις 715 μονάδες, παρακολουθώντας παράλληλα την απόδοση των ελληνικών ομολόγων και δη των κοντινότερων χρονικών εκδόσεων. Αυτό γιατί τα spreads των ελληνικών τίτλων παραπέμπουν σε... προεξόφληση του ενδεχόμενου συμμετοχής τους στο QE της ΕΚΤ. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρεται σε ορισμένες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες (στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής).

Τεχνικά για τον FT 25 στηρίξεις έχουν διαμορφωθεί στις 188 και κύρια στις 185 μονάδες, με ενδεχόμενη διάσπαση να «οδηγεί» στα «χαμηλά» του δείκτη. Αλλά και αντιστάσεις στις 210, κυρίως όμως στις 219 μονάδες, όπου και αλλάζει τάση (σε μηνιαία μέτρηση).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v