Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο limit down Eθνική και Πειραιώς

Στα επίπεδα των 660 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται ισχυρότατες πιέσεις. «Kλειδωμένη» στο -30% η Εθνική, στο -28% η Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Alpha, Eλλάκτωρ. Γύρισε ανοδικά η Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος.

Διψήφιες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, στο limit down η ΕΤΕ και πολύ κοντά η Πειραιώς. Στις 659,07 έως 669,78 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος του συνεχιζόμενου "σφυροκοπήματος" που δέχονται οι τράπεζες, με απώλειες σταθερά στο 1,20-1,50% μέχρι πριν λίγο.

Στο ΧΑ μπορεί να ξεκαθαρίζει σταδιακά το μέτωπο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, ωστόσο οι πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται, προκαλούν αλυσιδωτές πτωτικές αντιδράσεις.

Η θέση των υφιστάμενων μετόχων «απελπιστική», οι υποαξίες του ΤΧΣ δισ. ευρώ, με την «αραίωση» που υφίστανται πρωτόγνωρη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει όχι μόνο για τώρα αλλά και για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα.

Στα 2 cents η Εθνική, στα 4 cents η Alpha Bank, στο 1 cent η Eurobank, με το μείον 28,55% της Πειραιώς στο 0,015 του ευρώ να παραπέμπει στην τιμή της α.μ.κ. της τελευταίας.

Απελπιστική η αποτίμηση των ομίλων, μετά και το σημερινό limit down της ΕΤΕ, συρρικνώνεται στα μόλις 791 εκατ. ευρώ. Στα 740 της Alpha Bank, στα 235 της Eurobank και στα μόλις 91,5 εκατ. ευρώ της Πειραιώς. Συνολικά 1,8 δισ. ευρώ (!) και οι 4 τραπεζικοί όμιλοι, για πρώτη φορά και οι 4 σε αποτίμηση χαμηλότερη του ορίου του ενός δισ. ευρώ. Στοιχεία ενδεικτικά του λεγόμενου dilution που προκαλείται στον κλάδο.

Δεδομένης της αρνητικής κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο, η εικόνα της υπόλοιπης αγοράς θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητική.

Τηρουμένων των αναλογιών, πάντα συνεκτιμώντας πως ακόμη και σήμερα η προσφορά στις εισηγμένες-σηματωρούς και στα blue chips παραμένει φειδωλή. Ο τζίρος ενδεικτικός, με τα καθαρά μεγέθη σε μόλις 6 με 6,5 εκατ. ευρώ σε μη τραπεζικούς τίτλους. Να σημειωθεί πως πρόκειται για τζίρο (σε μη τραπεζικές μετοχές) χαμηλότερο των προηγούμενων συνεδριάσεων και αισθητά περιορισμένο με αυτόν των ανοδικών συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η σύνθεση και η έκταση των συναλλαγών/τζίρου στα blue chips συνηγορεί υπέρ της συντήρησης της ανοδικής τάσης που χαρακτηρίζει τις τουλάχιστον 10 από τις 21 του FT 25.

Στις τράπεζες, η ολοκλήρωση της διαδικασίας δίνει "ανάσες" ήδη σε Alpha Bank και Eurobank, με τις μετοχές των δύο να έχουν "γυρίσει" ανοδικά. Για την Alpha Bank, που θεωρείται σηματωρός του κλάδου (ακολουθεί η Eurobank), έχουν "ανέβει" σχετικά διαγράμματα (και μέτρηση) στον Εκηβόλο (χθες και σήμερα).

Η κατάσταση βελτιώθηκε εν μέρει μόλις ολοκληρώθηκε το κλείσιμο θέσεων (και η μετακύληση των ανοιχτών) της σειράς Παραγώγων για τον μήνα Νοέμβριο. Χωρίς σημαντική απόκλιση μεταξύ υποκείμενης αγοράς και του Συμβολαίου του δείκτη FT 25 στο ΧΠΑ, με το discount να μπορεί να κλείσει από Δευτέρα-Τρίτη. Ενα μικρό premium προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης δεν θα μας έκανε έκπληξη. Μόλις 1.160 τα ΣΜΕ του FT 25, σε τιμές κοντά στις 196-196,5 μονάδες.

Με πωλήσεις χαμηλότερα οι της 3άδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά για τη μετοχή του Οργανισμού να μην κινδυνεύουν τα 9 ευρώ, όπως τα 5 ευρώ για την Επιχείρηση. Ερώτημα παραμένει η μετοχή του ΟΠΑΠ, που χρειάζεται ανοδικό κλείσιμο πάνω από τα (τουλάχιστον ) 6,90 ευρώ για να αλλάξει η τάση.

Στα 22,79 έως 23,01 η μετοχή της Coca Cola HBC, με τη χαμηλή τιμή ημέρας στα πρώτα 30' της συνεδρίασης και την προσφορά να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Αγοραστές ενεργοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 12:30 σε υψηλότερες τιμές.

Στα 4,21 ευρώ με λίγες συναλλαγές η μετοχή της Lamda Development μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (όπου καταγράφεται η ανθεκτικότητα και των 3 εμπορικών κέντρων της εισηγμένης), στα 5,28 της ΕΥΔΑΠ, στα 2,78 της Τέρνα Ενεργειακής, στο 1,75 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 9,45 ευρώ της Jumbo.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον για τις μετοχές του FT Mid Cap, με την προσοχή να επικεντρώνεται στον τίτλο των Σωληνουργείων Κορίνθου. Αφορμή και η ανακοίνωση της ανάληψης έργου προμήθειας σωλήνων για τον αγωγό TAP.

Στις 13:50, χαμηλές οι συναλλαγές στο ΧΠΑ, με μόλις 1.160 ΣΜΕ του FT 25.

Ξεπερνούν τα 170 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές στο ΧΑ με 72,5 εκατ. στη Eurobank και 24 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς. Ο τζίρος στα 12,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v