Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες βαριές απώλειες για Εθνική και Πειραιώς

Κάτω και από τις 650 μονάδες η αγορά, με τις τράπεζες σε νέα ιστορικά χαμηλά. Απώλειες έως 29,9% καταγράφει η Εθνική, στο -26,7% η Πειραιώς. Πιέσεις και σε Alpha, Eurobank. Θετικά πρόσημα για Ελλάκτωρα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil.

Συνεχίζει χαμηλότερα προς τις 650 μονάδες το Χ.Α. Με προεξοφλημένο το νέο limit down για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, συνακόλουθα του τραπεζικού δείκτη, ήταν εκ προοιμίου σχεδόν βέβαιο πως η αγορά θα δοκιμαστεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεδομένης της σημαντικής περιοχής στήριξης των 640 μονάδων, η νέα διόρθωση εθεωρείτο λίγο έως πολύ αναμενόμενη, με εύλογο το ερώτημα εάν θα δοκιμαστεί ή όχι η εν λόγω ζώνη στήριξης.

Στοίχημα που εξαρτάται όχι τόσο από τις ξένες αγορές όσο από αυτά που διαδραματίζονται «εντός των τειχών». Για πίστωση χρόνου για τους φόρους σε αγρότες-ενοίκια κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση - δανειστές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα. Σε μία τέτοια περίπτωση φαίνεται πως η πλευρά των δανειστών αμβλύνει κάπως τις πιέσεις της, επί της ουσίας διευκολύνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει, να κερδίσει χρόνο. Από αυτή την άποψη, κάτι τέτοιο δεν θα δυσαρεστούσε τις «αγορές», ειδικότερα δε τα ξένα funds που καλύπτουν τις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών. Απεναντίας μάλιστα.

Σταθεροί οι πωλητές στις τράπεζες, με την πλειονότητα στην Εθνική, ενώ χαμηλότερα πιέζονται και Πειραιώς αλλά και Eurobank, Alpha Bank, αν και για την τελευταία κάποιες αγορές ενεργοποιούνται λίγο μετά τις 10:45-10:50.

Στο 0,157 του ευρώ «κολλημένη» η μετοχή της ΕΤΕ, διορθώνοντας προς την τιμή της ΑΜΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υφιστάμενους μετόχους. Μετά και το σημερινό -μέχρι τώρα- δεύτερο limit down, η ΕΤΕ αποτιμάται... 554 εκατ. ευρώ(!). Έως 20% χαμηλότερα οι ρευστοποιήσεις και στη μετοχή της Πειραιώς, στο 0,016 του ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Ωστόσο, η περιορισμένη πλέον βαρύτητα στάθμισης των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση της τάσης του FT 25 και του Γ.Δ., σε συνδυασμό με την ανάδειξη άλλων δεικτοβαρών τίτλων, φθάνει το ποσοστό απωλειών στο 1,84% και στο 1,55% αντίστοιχα, όταν για τον ΔΤΡ έχει φθάσει έως το 16,42% και τις 78 μονάδες (που είναι ακόμη ένα συνεχόμενο ιστορικό χαμηλό, αλλά ας μην επαναλαμβανόμαστε με τη... ρουτίνα).

Υποαπόδοση των Γ.Δ. και FT 25 έναντι του ΔΤΡ (υποαπόδοση ως προς την έκταση της διόρθωσης), που τουλάχιστον στα πρώτα 40'-45' της συνεδρίασης πραγματοποιείται με αυξημένες μεν συναλλαγές αλλά με χαμηλό τζίρο. Αυξημένες συναλλαγές καθώς επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο, χαμηλός τζίρος καθώς προσώρας η προσφορά στα blue chips είναι ελεγχόμενη.

Μόλις δύο μετοχές (Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) από τις 25 του δείκτη με αγοραστές και μικρή άνοδο της τιμής, δύο σταθερές (ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ), ενώ για δύο (Coca Cola HBC, ΟΛΠ) δεν είχε γίνει καν πράξη «ανοίγματος»(*).

Στα 9,25 ευρώ υποχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ, στα 6,34 ευρώ του ΟΠΑΠ και στα 4,97 ευρώ της ΔΕΗ, που με 3,25% παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες απώλειες. Από τη μετοχή του ΟΤΕ η αγορά περιμένει κάτι περισσότερο σήμερα, εάν επιβεβαιωθούν τα 9,20 ευρώ. Για τη ΔΕΗ ζητούμενο είναι να μη χαθούν σε «κλείσιμο» τα 4,90 ευρώ, ενώ για τον ΟΠΑΠ παραμένουν οι επιφυλάξεις μας.

(*) Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 30 εκατ. μετοχές, αλλά ο τζίρος μόλις υπερέβαινε τα 3 εκατ. ευρώ. Χωρίς πράξη η μετοχή της Coca Cola HBC, που είχε εντολές στα 23,16 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v