Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης για τις τραπεζικές μετοχές -πλην Εθνικής-, πριν την προσωρινή αναστολή. Δοκιμάζονται εκ νέου οι κρίσιμες 640 μονάδες για τον ΓΔ.

«Αλλαγή σελίδας» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τις εξελίξεις στον κλάδο να αποτυπώνουν τη διαδρομή κορύφωσης και κατάρρευσης-απαξίωσης της εποχής της μεταπολίτευσης.

Στην τελική ευθεία ο κλάδος για την αναστολή διαπραγμάτευσης και την εισαγωγή των νέων μετοχών, με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων να αναφέρονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας τρίτης ανακεφαλαιοποίησης. Μία διαδικασία που βαίνει προς το τέλος της, με σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της πλειονότητας των υφιστάμενων μικρότερων μετόχων (στις 3 από τις 4), με χρηματιστηριακή απαξίωση των ίδιων των ομίλων, τρομακτικές υποαξίες για ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο και άλλους συμμετέχοντες φορείς.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται στην «επόμενη ημέρα» μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ενώ σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr επιχειρείται να εξηγηθεί η «μαγική εικόνα» της Τρίτης στον τραπεζικό κλάδο.

Από τα αλλεπάλληλα ιστορικά ελάχιστα του κλάδου και μετά την απαραίτητη προσαρμογή, η «επόμενη σελίδα» για τον κλάδο, με την προσδοκία να μπορέσει το ταχύτερο δυνατόν να διαδραματίσει τον ρόλο στον οποίο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται, δηλαδή στην επανεκκίνηση του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας.

Χρηματιστηριακά, το τραπεζικό... παλιρροϊκό κύμα έπληξε για ακόμη μία συνεδρίαση τον κλάδο, αλλά όχι μόνο συμπαρασύροντας ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με συνέπεια την εκ νέου δοκιμασία του Γενικού Δείκτη στις 640 μονάδες, του FT 25 στις 190 και με τον ΔΤΡ στις 70 μονάδες. Στο 99,98% η διόρθωση του ΔΤΡ από τα «υψηλά Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2007», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει παράπλευρα.

Χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν τις τελευταίες ημέρες (και αυτές τις εκτιμήσεις μεταφέραμε από τη Δευτέρα-Τρίτη), πως ενόψει της τελικής φάσης της διαδικασίας και της ανοιχτής πρόσκλησης της Εθνικής και προς Έλληνες μικρότερους ιδιώτες επενδυτές, οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε μη τραπεζικά χαρτιά θα έπρεπε να θεωρείται αναπόφευκτη. Μερική ρευστοποίηση θέσεων, με σκοπό την άντληση ρευστότητας, προκειμένου να υπερκαλυφθεί η ιδιωτική συμμετοχή στην ΑΜΚ της Εθνικής.

Από τις 3 συστημικές τράπεζες η Eurobank είναι αυτή που πρώτη ξεκινά τη διαδικασία της προσωρινής αναστολής, με επαναφορά στις 30 Νοεμβρίου με νέα χαρτιά και μετά από reverse split. Εκτός διαπραγμάτευσης από Παρασκευή Eurobank, Alpha και Πειραιώς, με επαναφορά από τη Δευτέρα με προσαρμοσμένες τιμές και βαρύτερη αποτίμηση. Στον χθεσινό Εκηβόλο επιχειρήσαμε μία πρώτη «μέτρηση» του πλήθους των «νέων χαρτιών» που από την αρχή της εβδομάδας θα επανέρχονται στο ταμπλό σταδιακά, με τελευταία την Εθνική.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε διαδικασία «μετάλλαξης», οι επόμενες συνεδριάσεις απαιτούν αυξημένη προσοχή και ενδελεχή παρακολούθηση, με τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαρ. Γκότση, στα... βαθιά.

Ο Χρ. Κίτσιος αναλύει τα της ΑΜΚ της Εθνικής και για τις νέες μετοχές για όλα τα βαλάντια, με στελέχη τραπεζικών χρηματιστηριακών να προεξοφλούν την αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών μικροεπενδυτών, χρηματιστών, επαγγελματιών της αγοράς αλλά και επιχειρηματιών.

Πέρα όμως από τον τραπεζικό κλάδο, όπου διαδραματίζονται όσα διαδραματίζονται, υπάρχει και η... άλλη αγορά. Αυτή που, με αιχμή τον ΟΤΕ, προχωρά για πρώτη φορά μετά από έναν και πλέον χρόνο στην έξοδο προς τις διεθνείς αγορές, με τη διοίκηση του Ομίλου να εγγράφει άλλη μία επιτυχή κίνηση με την έκδοση-ανανέωση του ομολόγου. Δεν ξέρω κατά πόσον ο ΟΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι σηματωρό και για άλλες ελληνικές εταιρίες να αναζητήσουν χρηματοδότηση/κεφάλαια από τις ξένες αγορές, παρ' όλα αυτά θα πρέπει να είναι κύριο μέλημα του οικονομικού επιτελείου και των επιχειρηματιών.

Στοίχημα των ημερών η ΕΧΑΕ, λόγω της προεξόφλησης πως με την εισαγωγή των νέων τίτλων θα πολλαπλασιαστούν οι τζίροι, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Από τις μετοχές του FT 25 λιγοστές κράτησαν στο χθεσινό κύμα ρευστοποιήσεων, κυρίως δε ο ΟΤΕ αλλά και η ΕΧΑΕ, η Motor Oil, η Jumbo και ακόμη 2-4 εισηγμένες από τη μεγάλη-μεσαία κατηγορία.

Τεχνικά η συνεχιζόμενη δοκιμασία των 640 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 190 μονάδων για τον FT 25 εντείνει την πίεση και στις δύο περιοχές, με τους πωλητές να έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα.

«Κλειδί» για την επιβεβαίωση ή όχι ειδικά των 640 μονάδων (δοκιμάζονται καθημερινά από τη Δευτέρα), ο κίνδυνος νέων ρευστοποιήσεων/πιέσεων σε μη τραπεζικές μετοχές, η συμπεριφορά συγκεκριμένων σηματωρών όπως ο ΟΠΑΠ ή ο Μυτιληναίος, η στάση των ισχυρών χεριών σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως λ.χ. στην Coca Cola HBC ή στον Τιτάνα, τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Για τον ΟΠΑΠ αναφερόμαστε από την αρχή της διόρθωσης της μετοχής (τελευταία υψηλά στα 8,76 ευρώ στις 27 Οκτωβρίου), συνέπεια της κόντρας για την επιπλέον επιβολή τέλους στα παιχνίδια του, για την Coca Cola HBC σε αυτές τις συνεδριάσεις η αγορά περιμένει να λειτουργήσει σαν... φρένο, ενώ για τον ΟΤΕ η παραμονή πάνω από τα 9 ευρώ αποτελεί εγγύηση για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Τεχνικά οι 640 μονάδες θεωρούνται ως η τελευταία ισχυρή-σημαντική στήριξη, διάσπαση της οποίας θα επιτάχυνε την... κατηφόρα προς τις 605-600 μονάδες.

Ωστόσο, παρά την αρνητική εικόνα παραμένει ενεργό το στοίχημα για «κλείσιμο των βιβλίων» (για το 2015) πάνω από την περιοχή-καμπής των 710-715 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v