Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απνοια» στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, σε μία «απονευρωμένη» συνεδρίαση ελλείψει τραπεζικών μετοχών. Μεγαλύτερες πιέσεις σε ΟΠΑΠ και Coca Cola. Με κέρδη συνεχίζει η ΔΕΗ, υψηλότερα και οι Aegean, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Προσδοκίες λόγω ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές, οριακές απώλειες στο ΧΑ, στην πρώτη συνεδρίαση χωρίς τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών.

Σε χαμηλά οκταμήνου το ευρώ, στα υψηλά τεσσάρων μηνών πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με οδηγό το γερμανικό.

Πάνω από τις 10.400 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, με το γερμανικό χρηματιστήριο να επανέρχεται στα "τοπικά υψηλά" της 11ης Αυγούστου.

Οριακές διακυμάνσεις σε στενό εύρος στο ΧΑ, με ενδεικτική την κίνηση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 645,90 έως 651,77 μονάδων, με τον FT 25 να δοκιμάζεται προς τη στήριξη των 190 μονάδων.

"Υπαίτιος" ο κλάδος τροφίμων (Coca Cola HBC) και τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ) καθώς στις δύο δεικτοβαρείς μετοχές έχουν ενεργοποιηθεί ρευστοποιήσεις, μεγαλύτερης έκτασης στον ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στην Coca Cola HBC.

Σε αντίθετη, ανοδική φορά η μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα στα "υψηλά ημέρας" των 5,51 ευρώ "ισοφαρίζονταν" οι μηνιαίες απώλειες που καταγράφονταν μέχρι πριν λίγο.

Ερχονται νέα private placement στις τράπεζες, σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, την ώρα που "τρέχει" η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές/μετόχους από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Να σημειωθεί πως ο Δείκτης Τραπεζών υποχωρεί και σήμερα καθώς πωλήσεις γίνονται στην Attica Bank, ενώ στη μετοχή της Κύπρου συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 0,169-0,171 ευρώ.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με λίγο-πολύ φυσιολογικές τις πωλήσεις στη μετοχή του Οργανισμού και τις αγορές στον τίτλο της Επιχείρησης. Εως τα 5,51 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ (σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο), έως τα 6,54 ευρώ οι πωλήσεις στον ΟΠΑΠ. Στα 9,26-9,38 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με χρηματιστηριακές πηγές να υποστηρίζουν πως μετοχικές θέσεις ρευστοποιούνται και λόγω της α.μ.κ. της Εθνικής.

Μικρότερης έκτασης οι πωλήσεις/πιέσεις στη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola HBC, με τους πωλητές έως τα 22,72 ευρώ.

Χαμηλή η συναλλακτικότητα, ουδεμία σχέση με την κινητικότητα των προηγούμενων ημερών/εβδομάδων, χαμηλός όμως και ο τζίρος καθώς νωρίτερα (*) διαμορφωνόταν κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο υψηλότερος τζίρος, πάνω από 5,1 εκατ. ευρώ, έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή της ΔΕΗ (λόγω εισροών της τελευταίας στιγμής), με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν. Υψηλός και στη μετοχή των FF Group, όπου άλλαξε χέρια ένα πακέτο 24.564 τεμαχίων στα 18,685 ευρώ, συνολικής αξίας 458.978 ευρώ.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της ΕΥΔΑΠ αλλά και σε Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλους τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Κινητικότητα στα ΕΧΑΕ, καθώς προεξοφλείται πως με την επανεισαγωγή των "νέων τραπεζικών μετοχών" θα επιταχυνθεί η ροή τίτλων, θα ενισχυθεί η συναλλακτικότητα. Κινητικότητα και στην ΕΥΔΑΠ, με εμφανή τη βραχυπρόθεσμη ανοδική επαναφορά της μετοχής προς τα 5,60 ευρώ. Με αγοραστές και σήμερα στον τίτλο της ΑΡΑΙΓ, με την τιμή της να ενισχύεται περαιτέρω προς τα 7,40 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα καλύπτονται πλήρως οι απώλειες που είχαν δημιουργηθεί μετά τις 23 Οκτωβρίου, με τη μετοχή να "βλέπει" πλέον προς τα 7,70 ευρώ (των αρχών Μαΐου/ τιμή 8/7).

Στα 4,30 ευρώ ενεργοποιήθηκαν αγορές στη μετοχή των ΕΛ.ΠΕ, μετά από ένα αρνητικό σερί που ξεκίνησε από τα 5,10 ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου.

(*) Λίγο πριν τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 5,2 εκατ. τεμάχια, με μόλις ένα πακέτο (στη μετοχή των FF Group), συνολικής αξίας 13,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v