Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης μέσω Εθνικής

Ανάσες για τον τραπεζικό κλάδο από την άνοδο άνω του 8% στον τίτλο της Εθνικής. Σε υψηλότερα επίπεδα και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τον Γ.Δ. να απομακρύνεται από τις 600 μονάδες. Ελεγχόμενες απώλειες σε Alpha, Πειραιώς. Κινητικότητα στα warrants. Ράλι για Αττικής.

Μέσω τραπεζών η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. Με οδηγό την Εθνική, ο κλάδος παίρνει «ανάσες» και κοντά σε αυτόν το μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι αλήθεια πως υπερπιέστηκε προβληματίζοντας τους επαγγελματίες της αγοράς.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ΑΜΚ της ΕΤΕ (σε ξένους θεσμικούς και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές), η επικείμενη είσοδος των νέων μετοχών (την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου), η προσπάθεια δημιουργίας ενός «μαξιλαριού» ασφαλείας, ωθούν τη μετοχή έως και 8,07% υψηλότερα, στο 0,696 ευρώ. Σημαντική η αντίδραση και της Attica Bank αλλά και κινητικότητα στα warrants των Alpha Bank, Εθνικής με χαμηλό τζίρο.

Έως 11,05% νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών περνώντας τις 50 μονάδες, αφορμή για να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς από τα χαμηλά των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα από τις 605,09 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και από τις 178,49 μονάδες για τον FT 25.

Συνεκτιμώντας το ότι τεχνικά η αγορά θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση (πριν δοκιμασθεί χαμηλότερα) και το γεγονός πως οι 605-600 μονάδες αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς, δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει η σχεδόν άμεση ανταπόκριση των μη τραπεζικών μετοχών στην κίνηση-αφορμή της ΕΤΕ.

Στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές από τα πρώτα 5' κιόλας της συνεδρίασης και με το που εδραιώθηκε η κίνηση της ΕΤΕ. Πρόκειται για μετοχές που όλες τις προηγούμενες ημέρες πιέσθηκαν λιγότερο ή περισσότερο, συνεπεία των ρευστοποιήσεων που εκτάθηκαν από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, μέχρι τα blue chips των Τιτάν, Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικών Πετρελαίων κ.ά.

Από την αρχή της συνεδρίασης σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι, με τις εντολές να ξεκινούν από τα χαμηλά ημέρας των 8,61 ευρώ, των 6,30 ευρώ και των 4,71 ευρώ αντίστοιχα.

Σχεδόν παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εντολές από τα 21,70 ευρώ στη μετοχή της Coca Cola HBC, ανεβάζοντας αισθητά τον πήχη (λόγω του αυξημένου βάρους/στάθμισης στη διαμόρφωση του FT 25).

Την προσπάθεια σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola HBC ακολούθησαν σχεδόν άμεσα επιλεκτικές κινήσεις στους τίτλους των Motor Oil, Jumbo, METKA EXAE, Viohalco κ.ά. από αυτή την κατηγορία.

Η αγορά έχει περιέλθει σε σημείο που δικαιολογεί αντίδραση -καθαρά τεχνικής μορφής και περισσότερο σαν εκτόνωση στη σημαντική υποχώρηση που έχει προηγηθεί-, με τις 605-600 μονάδες να θεωρούνται σημαντικό σημείο αναφοράς. Στα τρέχοντα επίπεδα ο Γ.Δ. μετρά εβδομαδιαίες απώλειες 5,92%, έχοντας πιεσθεί μέχρι τις 605 μονάδες, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Άλλωστε, όπως σημειώνει στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, πρόκειται για μία προσπάθεια μέτριου κόστους που, εάν αποδώσει, θα αποφέρει βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε μία εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία.

Ο ίδιος σημείωνε πως η υπερψήφιση του προϋπολογισμού (αναμενόμενη άλλωστε), το σημερινό Eurogroup, η προσδοκία πως το πακέτο των 13 προαπαιτούμενων θα «κλειδώσει» μέχρι την Παρασκευή, αφήνουν μία... χαραμάδα συγκρατημένης αισιοδοξίας που επιτρέπει και στο Χ.Α. μία-δύο «ανάσες».

Τεχνικά, όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, στο σενάριο της αντίδρασης σημαντικότατη αντίσταση (πλέον) είναι οι 640 μονάδες για τον Γ.Δ.

Στις 11:55 είχαν αλλάξει χέρια 9,2 εκατ. μετοχές, αξίας 7,8 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες το 76% του τζίρου, με τα 5,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank. Στο 1,90 ευρώ άλλαξε χέρια ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Alpha Bank, αξίας 950.000 ευρώ.

Στα 10,22-10,60 ευρώ η Motor Oil, χωρίς προμέρισμα 0,15 ευρώ/μετοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v