Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εθνική και Αττικής σηκώνουν τον τραπεζικό κλάδο

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, με υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Coca Cola. Η Εθνική παρασύρει υψηλότερα τον τραπεζικό δείκτη. Στο limit up η Αττικής. Περιορίζονται οι απώλειες για Alpha, Πειραιώς. Στον ορίζοντα αναδιαρθρώσεις θέσεων.

Με οδηγό την Εθνική και καταρχήν θετικό αντίκτυπο στο ΧΑ από την ανακοίνωση της άρσης των capital controls (για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές), η συνεδρίαση συνεχίζεται σε μάλλον ήπιο ρυθμό.

Σταθερά σε θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα 10-15' διερευνητικού χαρακτήρα, με αιχμή την προσπάθεια αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου, με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού και δευτερευόντως τη Eurobank να περνά επίσης σε θετικό έδαφος μετά τις 11:55.

Με διψήφιο ποσοστό ο Δείκτης Τραπεζών  ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως αντιδρούν οι περισσότεροι κύριοι κλαδικοί δείκτες καθώς οι σηματωροί ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και Coca Cola HBC, TITAN απομακρύνονται λιγότερο ή περισσότερο από τα χαμηλά επίπεδα της Παρασκευής.

Μέτριες οι συναλλαγές, καθώς παραμένουν επικεντρωμένες σε μη τραπεζικές μετοχές, μέτριος και ο τζίρος, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο (στο 77%) ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός είναι και για τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ αλλά και ΜΟΗ, Μυτιληναίο, Viohalco, TITAN, ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, FF Group, Coca Cola HBC κ.ά.

Σε γενικές γραμμές, η μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει σε μία ημέρα αναμονής και... ολίγης προεξόφλησης ελέω Eurogroup, επανόδου των εκπροσώπων των δανειστών (από αύριο), ενδεχόμενης αποδέσμευσης του 1 δισ. ευρώ κ.λπ.

Στην πλειονότητά τους οι συναλλαγές σταδιακά μετά τις 11:30-11:45 αφορούν περισσότερο αγορές, επιλεκτικές τοποθετήσεις και λιγότερο μερική κατοχύρωση θέσεων στις "υψηλές τιμές ημέρας" κυρίως σε μη τραπεζικές μετοχές.

Αυτό αποδίδεται στην εκτίμηση που υπάρχει σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία πως ενόψει επανεισόδου των νέων μετοχών της Πειραιώς και εν συνεχεία της Εθνικής θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα "μαξιλάρι ασφαλείας" πάνω από τις 605/600 μονάδες.

Πρακτικά, εάν δεν προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις σήμερα στο Eurogroup και τις επόμενες ημέρες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης δανειστών- Αθήνας για το δεύτερο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων, το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς την περιοχή των 640 μονάδων. Μόνο που αυτή τη φορά η εν λόγω περιοχή θα πρέπει να προσεγγίζεται ως αντίσταση (και όχι ως στήριξη, όπως συνέβαινε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα).

Θέμα συζήτησης σε πολλά γραφεία η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επικείμενη άρση των capital controls στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενέργεια που πιστώνεται στον νέο επικεφαλής της Ε.Κ., Χαρ. Γκότση, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο σημασία έχει η παράταση ή όχι του short selling μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Θυμίζω πως την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η είσοδος των νέων μετοχών της Εθνικής, στις 18 του μήνα λήγει η τέταρτη σειρά στα Παράγωγα (τελευταίο triple witching για φέτος), ενώ στο ίδιο διάστημα θα "βαραίνει" με εντελώς διαφορετική/βαρύτερη στάθμιση ο τραπεζικός κλάδος.

Μερίδα επαγγελματιών της αγοράς δεν αποκλείει στις αμέσως επόμενες ημέρες να γίνουν κινήσεις αναδιάρθρωσης θέσεων, καθώς θα αυξηθεί η "βαρύτητα" των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, με σταδιακή (και ανάλογη) μείωση της στάθμισης των μετοχών που μέχρι σήμερα επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους δείκτες.

Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.α. δεικτοβαρείς μετοχές, που μέχρι τώρα διαδραματίζουν βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση των δεικτών, θα "ελαφρυνθούν" κατά τι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ούτως ή άλλως, θα πρόκειται για "εσωτερική αναδιάταξη στις σταθμίσεις των μετοχών" (δεν θα οφείλεται δηλαδή σε αναδιάρθρωση λόγω απόφασης λ.χ. του MSCI ή άλλου ξένου φορέα), που πιθανότατα θα αποτυπωθεί και στην αλλαγή των θέσεων στα διάφορα χαρτοφυλάκια. Κίνηση που συμπίπτει και με το "κλείσιμο βιβλίων" για τη χρήση του 2015.

Για αυτό στις επόμενες συνεδριάσεις προσοχή απαιτείται στη συμπεριφορά όχι μόνο των νέων -βαρύτερων- τραπεζικών χαρτιών αλλά και στη διακύμανση μετοχών όπως της Coca Cola, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ ή του ΤΙΤΑΝα, της Motor Oil, της ΔΕΗ ή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Λίγο μετά τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 20+ εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 21 εκατ. ευρώ. Ενα δεύτερο πακέτο της Alpha Bank είχε αλλάξει χέρια στο 1,90 ευρώ για 300.000 τεμάχια. Στο 1,90 ευρώ είχε γίνει νωρίτερα και το πακέτο των 500.000 τεμαχίων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v