Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Hπιες διακυμάνσεις με τραπεζικά κέρδη

Εναλλαγές προσήμων και σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ, με τον ΓΔ στη ζώνη των 575 μονάδων. Μαζεύονται οι απώλειες στην Πειραιώς, στο +28% η Εθνική Τράπεζα. Κέρδη για Alpha Bank, OTE, Εurobank, ΕΧΑΕ. Πτώση 12% για τη Folli Follie. Πιέσεις και στη ΔΕΗ. Αυξημένος ο τζίρος.

Ήπια ανοδικά και με μικρο-αναταράξεις συνεχίζεται η συνεδρίαση, στα επίπεδα των 575-580 μονάδων.

Αυξημένες συναλλαγές και υψηλός τζίρος που πιθανότατα να ξεπεράσουν τα χθεσινά μεγέθη, με εναλλαγές θέσεων σε τράπεζες και blue chips, στον ρυθμό του τελευταίου γύρου των διαβουλεύσεων δανειστών-Αθήνας με στόχο την αποδέσμευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Συνεδρίαση με αρκετές ανατροπές, καθώς σταδιακά μετά τις 13:15-13:30 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης σε όλο και περισσότερες μετοχές του FT 25, σε εισηγμένες-σηματωρούς και blue chips, ενώ σχεδόν στο ίδιο διάστημα η μετοχή της Εθνικής "κλείδωνε" με αγοραστές στο 0,42 ευρώ.

Συνεδρίαση με εκπλήξεις (θετικές είτε αρνητικές), με κυριότερη αυτήν της ΕΤΕ και δευτερευόντως των Ελληνικών Χρηματιστηρίων αλλά και των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και αρνητική τη "βύθιση" της μετοχής των FF Group, συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με τον Κινέζο μέτοχο του ομίλου.

Οπως σημειωνόταν και στο προηγούμενο σχόλιο, η αρχικά ισχυρή αντίδραση, με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο αλλά "κούφια" άνοδο των περισσότερων μη τραπεζικών τίτλων (με λίγες συναλλαγές/τζίρο), παρέπεμπε σε ενδεχόμενο κίνδυνο αρνητικού "γυρίσματος" της αγοράς, με ζητούμενο την επιβεβαίωση των ενδοσυνεδριακών στηρίξεων. Σε γενικές γραμμές, η αγορά κινήθηκε όπως λίγο-πολύ αναμενόταν, οι τεχνικές περιοχές άντεξαν, με αποτέλεσμα την εδώ και 30'-45' εκ νέου ανοδική προσπάθεια.

Η αρχική εικόνα του σχεδόν... καταπράσινου ταμπλό ανατράπηκε νωρίτερα, με την πλειονότητα των τίτλων του δείκτη σε...κ όκκινο χρώμα και λιγοστές εξαιρέσεις, με σημαντικότερη της Εθνικής.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, όπως είχε αναφερθεί, επιδίωξη ήταν η δημιουργία ενός "μαξιλαριού" όσο το δυνατόν πάνω από το 0,30 ευρώ, δηλαδή την τιμή της α.μ.κ. προκειμένου να προβλεφθούν και απορροφηθούν (στο μέτρο του εφικτού) οι αναμενόμενες πιέσεις με αφορμή την εισαγωγή από τη Δευτέρα των "νέων τίτλων" της τράπεζας.

Μεικτές τάσεις για Alpha Bank, Eurobank, με πωλητές στην πρώτη αλλά σταθερά στο εύρος των 2,04-2,21 ευρώ, δηλαδή υψηλότερα των 2 ευρώ, δηλαδή της τιμής της α.μ.κ. Στη Eurobank, που ακόμη δεν έχει "πιάσει" την τιμή της α.μ.κ., δηλαδή το 1 ευρώ, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο φθάνοντας νωρίτερα μέχρι το 0,938 ευρώ. Στα επίπεδα αυτά έγιναν προ ολίγου (στις 13:55-14:05) περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Είναι προφανές πως η διαδικασία επαναφοράς του τραπεζικού κλάδου στη χρηματιστηριακή κανονικότητα θέλει ακόμη πολύ δρόμο, ωστόσο σταδιακά κάτι αρχίζει να διαμορφώνεται, να εξισορροπούν πωλητές-αγοραστές, έστω σε αυτά τα τόσο χαμηλά επίπεδα.

Ειδική περίπτωση τα FF Group καθώς "αγνοείται" ο μεγαλομέτοχος της Fosun, με τη μετοχή του ομίλου που συμμετέχει στο μ.κ. της ελληνικής εταιρείας να έχει τεθεί ήδη σε αναστολή διαπραγμάτευσης, εξελίξεις που δικαιολογούν την ισχυρή πίεση που δέχεται ο τίτλος των FF Group στο ΧΑ.

Ξεπερνούν τα 2,4 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, με την αποτίμηση της εισηγμένης να υποχωρεί χαμηλότερα του ορίου του 1 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώνεται στα 940 εκατ. ευρώ. Η απώλεια του ορίου του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για τη συνέχεια, καθώς είναι γνωστό πως συγκεκριμένα funds έχουν θέσεις σε ελληνικές μετοχές εταιρειών που εντάσσονται στην κατηγορία των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1 δισ.

Ειδική περίπτωση, θετική όμως σε αυτή τη φάση της αγοράς, η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Προικοδοτείται από τις ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, την κατακόρυφη αύξηση του τζίρου, των πακέτων και των προσυμφωνημένων πράξεων που διενεργούνται κυρίως στις 4 συστημικές μετοχές.

Πολλά πακέτα και σήμερα, κυρίως στις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank.

Στις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια 225 εκατ. χαρτιά, τα περισσότερα (σχεδόν 190) στη μετοχή της Πειραιώς. Ο τζίρος έφτανε τα 95 εκατ. ευρώ, με το 81% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v