Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δίνει τάση η αναδιάταξη θέσεων

Συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών» λόγω του rebalancing αλλά και της λήξης συμβολαίων στα παράγωγα. Δεν αποκλείονται οι ρευστοποιήσεις κερδών. «Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Στο επίκεντρο και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Σαράντη.

"Βουτιά" 253 μονάδων για τον Dow Jones, υπό όρους εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ από το EWG, λήξη συμβολαίων σήμερα στα χρηματιστήρια, με το τελευταίο triple witching του 2015.

Στις 622 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, συμπληρώνοντας ένα γρήγορο 5άρι σερί με αθροιστικά κέρδη 11,5% όπως τα "μέτρησε" ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τη μεικτή αξία των συναλλαγών να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση θεωρείτο πρόκριμα για την κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, τελικά η αντίδραση επεκτάθηκε και πέραν των 610 μονάδων για τον ΓΔ και των 173 για τον FT 25, δίνοντας κι άλλες "ανάσες" σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips που είχαν πιεσθεί σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες.

Από αυτή την άποψη, η μικρή... παράταση στο πέρασμα από το ταμείο λειτούργησε υπέρ εκείνων των εισηγμένων που αποδεδειγμένα δικαιούνται καλύτερης τύχης στο ταμπλό και που εξαιτίας της αναδιάταξης δυνάμεων/ρευστότητας στον ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό κλάδο υπέστησαν σοβαρές ζημίες.

FTSE και triple witching ανακατεύουν την τράπουλα, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας κυρίως στην ανακατάταξη των δεικτών FTSE All World και STOXX Europe 600, με 6 μετοχές να εμπλέκονται άμεσα (οι 4 τραπεζικές ) και έμμεσα αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Αυτών δεδομένων, η σημερινή συνεδρίαση χρήζει συνεχούς παρακολούθησης, με πιθανές τις ανοδικές ευκαιρίες για κατοχύρωση μέρους των θέσεων αγοράς/long, ανάλογα βέβαια με την εξέλιξη των αγορών στην Ευρώπη και των όσων διαδραματίζονται στα καθ' ημάς.

Κλάδος-κλειδί προφανώς πλέον ο τραπεζικός, καθώς από την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνεται το καρέ της βαρύτητας/στάθμισης με την προσθήκη της Εθνικής, κλείνοντας έτσι κι αυτόν τον κύκλο αναδιάταξης του κλάδου.

Μη συστημική πλην όμως στον FT Mid Cap με σημαντική βαρύτητα η μετοχή της Attica Bank, για αυτό και έχουν σημασία οι πληροφορίες και το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου σχετικά με το αίσιο τέλος στο θρίλερ της τράπεζας.

Συνεδρίαση λήξης συμβολαίων η σημερινή και εκ προοιμίου οι παίκτες γνωρίζουν πώς έχει η κατάσταση μετά μάλιστα το χθεσινοβραδυνό αρνητικό "γύρισμα" στη Wall Street. Σήμα για μερική κατοχύρωση θέσεων ενόψει των λιγοστών συνεδριάσεων που μένουν για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά το 2015, το πιθανότερο, αν και η άνετη ανοδική διάσπαση χθες δύο σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων (των 610 για τον ΓΔ και των 173 για τον FT 25) κατέδειξαν τη διάθεση και την ισχύ όσων ισχυρών χεριών επεδίωξαν να εγγράψουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Κυρίως μέσω των δύο τραπεζικών ζευγών, με τις Alpha Bank και Eurobank ήδη περισσότερο ή λιγότερο πάνω από την τιμή των α.μ.κ., δηλαδή των 2 και του 1 ευρώ αντίστοιχα, με τις Εθνική και Πειραιώς οριακά πάνω και κάτω από την τιμή των α.μ.κ., ήτοι του 0,30 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ρευστότητα μεταφέρεται κυρίως από την Alpha Bank, για να "παιχτεί" στην υπέρβαση του 0,30 ευρώ από τις ΕΤΕ, Πειραιώς.

Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης ο FT 25 πλησίασε τον στόχο μας των 185 μονάδων -στις 181,97 χθεσινό κλείσιμο- με στηρίξεις στις 180 και 178, με χαμηλότερες στις 175 και 173 μονάδες στην περίπτωση του διορθωτικού ενδεχομένου.

Ενθαρρυντικός ο συγχρονισμός των τελευταίων ημερών για τραπεζικές - μη τραπεζικές μετοχές, κάτι που είχαμε καιρό να το δούμε στο ΧΑ, με την αύξηση των συναλλαγών να δικαιολογεί τις αγορές/long στον τίτλο των ΕΧΑΕ βραχυπρόθεσμα.

Στα υπόψη και η εύλογη προσπάθεια ορισμένων διαχειριστών για window dressing, για να διαμορφώσουν καλύτερες τιμές "κλεισίματος" των χαρτοφυλακίων, παρότι σε μικρότερη έκταση απ' ό,τι άλλες χρονιές.

Triple witching και rebalancing μάς θέλουν προσεκτικούς, παρακολούθηση όσων μετοχών αποδίδουν διψήφια ποσοστά σε εβδομαδιαία μέτρηση και συνεξέταση των αγοραστικών σημάτων που δίνουν μετοχές της "δεύτερης ταχύτητας" όπως είναι το ΚΡΙ-ΚΡΙ. Αμυντική επιλογή όπως και των Σαράντη, Jumbo, Fourlis, EXAE, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά. είναι πλέον long (σε ημερήσια μέτρηση) μετά από αρκετές συνεδριάσεις. Με... αστερίσκο ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στο επίκεντρο και η ΔΕΗ.

Στο ΧΠΑ οι ανοιχτές θέσεις για τον τρέχοντα μήνα μειώθηκαν σε 7.419 Συμβόλαια επί του δείκτη, "γυρίζοντας" σε μικρό discount 0,12%, απολύτως φυσιολογικά μετά το 5νθήμερο μίνι-ράλι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v