Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Διατηρεί τα κεκτημένα ο Γενικός Δείκτης

Εναλλαγές προσήμων στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 620 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Alpha Bank, Folli. Ανοδο καταγράφουν Coca Cola, Εurobank. Απώλειες για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνική. Υψηλός ο τζίρος.

Ανοδικά προς τις 625 μονάδες συνεχίζει το ΧΑ, μετά την αρχική "αναγνώριση" λίγο χαμηλότερων τιμών έως τις 619 μονάδες. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 7,5-8 εκατ. ευρώ, που αποδόθηκαν σε μερική κατοχύρωση θέσεων στο συγκεκριμένο εύρος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και δη προς τις 14:00, οπότε κι η δημοπρασία, συναλλαγές για τη λήξη των συμβολαίων "τριών σειρών" στα Παράγωγα.

Nευρική εκ των πραγμάτων και λόγω του triple witching η συνεδρίαση στα περισσότερα ευρω-χρηματιστήρια, με οριακές απώλειες από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη.

Το ισπανικό χρηματιστήριο μας αφορά λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν τον τόνο...

Στο ελληνικό, η ολοκλήρωση της επικύρωσης (και μέσω ΦΕΚ) των υπόλοιπων προαπαιτούμενων έχει προεξοφληθεί, ενσωματωθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, όπως και η αποδέσμευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις.

Στο πολιτικό πεδίο η κυβέρνηση μετά το "φρένο" των δανειστών στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα επιχειρεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, με τη Μαρίνα Μάνη να μας δίνει όλες τις λεπτομέρειες.

Ολα αυτά επηρεάζουν λιγότερο τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης έχουν να διαχειρισθούν το... δέλεαρ της μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών, το επικείμενο triple witching αλλά και τις αλλαγές στη στάθμιση εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών, με τις τραπεζικές να διαδραματίζουν -πλέον- καθοριστικό ρόλο.

Εως τις 183 μονάδες ο FT 25, έως τις 60,82 ο Δείκτης Τραπεζών, με κύριο χαρακτηριστικό των πρώτων 45'-50' τη συχνή εναλλαγή προσήμου, τη διακύμανση σε στενό εύρος με αυξανόμενη τη ροή συναλλαγών, με τους πωλητές να υπερισχύουν λίγο μετά τις 11:00. Ωστόσο όλες οι μέχρι πριν λίγο πράξεις γίνονται με απόλυτο συγχρονισμό πωλητών-αγοραστών, με εμφανή τη σπουδή να μη χαθούν τα κεκτημένα των τελευταίων ημερών και δη του 5αριού ανοδικού σερί.

Από τις τραπεζικές μετοχές της Εθνικής, χρειάζεται περισσότερη προσοχή λόγω της επικείμενης αύξησης στάθμισης στον δείκτη FTSE All World (μαζί με τις Alpha Bank και Πειραιώς, στον Global Small Cap η Eurobank), αλλά και της παράλληλης εξόδου από τον έτερο διεθνή δείκτη Eurostoxx 600. Να συνεκτιμηθεί επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπολογίζεται με τη νέα βαρύτερη στάθμιση και στους "εγχώριους δείκτες", ολοκληρώνοντας τον κύκλο για τις 4 μετοχές του κλάδου.

Στα 2,54, δηλαδή 0,54 ευρώ πάνω από την τιμή της α.μ.κ. η Alpha Bank, στο 1,11 ήτοι 0,11 ευρώ πάνω από την τιμή της α.μ.κ. η Eurobank, "παλεύουν" χαμηλότερα του 0,30 και η Εθνική και η Πειραιώς.

Με πωλητές στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τις περισσότερες πιέσεις στη μετοχή της Επιχείρησης που οπισθοχωρεί προς τα 4 ευρώ, σημαντική περιοχή που ΔΕΝ θα πρέπει να χαθεί σε κλείσιμο.

Για τον ΟΤΕ, τα 9 ευρώ παραμένουν κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα περιοχή, ενώ για τον ΟΠΑΠ τα 6,40-6,50 ευρώ αποδεικνύονται ανθεκτική αντίσταση. Σημειωτέον πως για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που επίσης συμμετέχουν στους διεθνείς δείκτες, χρειάζεται προσοχή καθώς η αύξηση της βαρύτητας/στάθμισης των τραπεζικών τίτλων συνεπάγεται αυτόματα μείωσή της και για τις δύο.

Κάτι που εξηγεί τη μέχρι τώρα κινητικότητα που παρατηρείται όχι μόνο στην υποκείμενη αγορά αλλά και στα παράγωγα, με τα λίγα Συμβόλαια να "ανοίγουν" σε λίγο χαμηλότερη τιμή/discount.

Αυξημένος, συγκριτικά, τζίρος σε FF Group, Coca Cola HBC, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Κύπρου, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ/Τέρνα. Κινητικότητα στη μετοχή του FF Group και λόγω των θετικών εξελίξεων από το μέτωπο της Fosun.

Κινητικότητα και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς όπως όλα δείχνουν εξευρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα και κλείνει η συμφωνία με το Jermyn Street, με το νέο επενδυτικό σχέδιο να υποβάλλεται στο ΣτΕ.

Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια... μόλις 40 εκατ. μετοχές, από 15 εκατ. σε ΕΤΕ και Πειραιώς. Στα 21 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 84% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v