Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντιστάσεις στον κινεζικό ιό δείχνει ο Γενικός Δείκτης

Βαριές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το -7% και την αναστολή διαπραγμάτευσης στην Κίνα. Περιορισμένη η πτώση για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα, που παίρνει βοήθειες από Πειραιώς και ΔΕΗ. Πίεση για ΟΠΑΠ και ΕΤΕ.

Με το... καλημέρα σε διόρθωση οι αγορές, με την κυριότερη αφορμή να έρχεται από την Κίνα. Σαρωτικές απώλειες σχεδόν 3,85% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, πάνω από 2,75% για τον CAC 40 στο Παρίσι, «βουτιά» για τον Euronext, ενώ πιέσεις ασκούνται και στις αγορές συναλλάγματος, κυρίως δε στη βασική ισοτιμία δολαρίου/ευρώ.

Σε αυτό το... μεθεόρτιο κλίμα, η άσκηση πιέσεων από τις πρώτες κιόλας εντολές (και) στο Χ.Α. είναι αναπόφευκτες, με τους αγοραστές της 31ης Δεκεμβρίου να είναι από τους πρώτους πωλητές στο ξεκίνημα του 2016.

Το ανοδικό «τράβηγμα» στη συνεδρίαση της 31ης/12, ειδικότερα δε το «τίναγμα» με τη μετοχή του ΟΠΑΠ, δεν θα μπορούσε να επενεργήσει διαφορετικά, σε μία μέρα που ξεκινά με αυτές τις αρνητικές προϋποθέσεις.

Έτσι, η καθολική διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών είναι συνακόλουθη των ισχυρών πιέσεων και της σημαντικής υποχώρησης των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων, με τη μεγαλύτερη διόρθωση να σημειώνεται για μετοχές όπως λ.χ. του ΟΠΑΠ και ενθαρρυντική ένδειξη τη συγκριτικά μικρότερη υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου.

Συνεπώς η δοκιμασία των 620 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 178 μονάδων για τον FT 25 σημειώνεται νομοτελειακά, καθώς κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν σπεύσει από νωρίς κιόλας να καλύψουν τις θέσεις τους. Η αντίδραση του ΧΑ πάντως είναι πολύ πιο ήπια από τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι απώλειες σε επίπεδο γενικού δείκτη από 1,8% στα πρώτα λεπτά περιορίστηκαν στο 0,8% μετά από 45 λεπτά συνεδρίασης.

Συγκριτικά μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 66% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ΔΕΗ, που από την αρχή έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των πωλητών.

Από το μείον η μετοχή του ΟΠΑΠ, με πωλητές από τα 7,65 προς τα 7,47 ευρώ, με πωλήσεις κυρίως από την πλευρά όσων είχαν τοποθετηθεί «τρέχοντας» τον τίτλο στη συνεδρίαση της 31ης Δεκεμβρίου. Από το... ζενίθ στο... ναδίρ για τον δεικτοβαρή τίτλο του Οργανισμού, που ως σηματωρός διαμορφώνει τάση από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Αντιθέτως, στη μετοχή της ΔΕΗ, που επίσης υπεραπέδωσε στην τελευταία συνεδρίαση του 2015, οι πωλήσεις είναι πολύ πιο συγκρατημένες και ελεγχόμενες, με αποτέλεσμα την άνοδο στα 3,99 ευρώ.

Επίσης ενθαρρυντική η αντίδραση για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, που είχε ξεχωρίσει στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης. Στα ΕΛΠΕ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος 3,95 έως 4,07 ευρώ, με τα 4 ευρώ να θεωρούνται κυρίως ψυχολογικό όριο.

Συγκριτικά ανθεκτικός ο τραπεζικός κλάδος, δεικτοβαρής πλέον, με μικτές τάσεις, καθώς στην Πειραιώς υπερισχύουν οι αγοραστές, στην ΕΤΕ και στη Eurobank οι πωλητές, δευτερευόντως δε στον τίτλο της Alpha Bank.

Σε Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Grivalia οι αγοραστές ανέκτησαν τον έλεγχο σταδιακά μετά τις 10:50 και αφού στα πρώτα 15-20 δύσκολα λεπτά χρειάστηκαν αρκετές εντολές (υπο)στήριξης από τα χαμηλά ημέρας.

Ο Δείκτης Τραπεζών υποχωρεί (στις 11:10-11:15) μόλις 0,24%, όταν των «ταξιδιών-αναψυχής» διόρθωνε -λόγω ΟΠΑΠ- έως 5,95% χαμηλότερα.

Στις 11:15 είχαν αλλάξει χέρια 17,5 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 9,4 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή του ΟΠΑΠ είχαν γίνει σχεδόν 2,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v