Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινεζικός… δάκτυλος με το καλημέρα

Με απώλειες το ξεκίνημα της συνεδρίασης στη σκιά της βουτιάς στις ασιατικές αγορές και της μεγάλης πτώσης στην Ευρώπη. Πτώση για το σύνολο των blue chip πλην Πειραιώς και Motor Oil. Σε κρίσιμο τεχνικά όριο ο FT 25, στα χέρια βραχυπρόθεσμων παικτών η τάση.

Με το... αριστερό το 2016 στην Ασία, αναστολή διαπραγμάτευσης στην Κίνα και απώλειες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες στο ξεκίνημα με χαρακτηριστικότερο το -3% για τον δείκτη Dax. Χαμηλότερα του 1,09 δολαρίου το ευρώ, με προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος σε ορίζοντα μηνός-διμήνου.

Οπως ήταν αναμενόμενο, πτωτικά ξεκίνησε και ο Γενικός Δείκτης με τις απώλειες να υπερβαίνουν το 1% στο ξεκίνημα και τα blue chip, με εξαίρεση την Πειραιώς στο κόκκινο.

Στα καθ' ημάς, (και) για το Χ.Α. η χρονιά αρχίζει με ποδαρικό στο ασφαλιστικό, προπομπό ενός διμήνου-φωτιά, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, με τις πολιτικές εξελίξεις να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το κλίμα, την τάση (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από τα επίπεδα των 631 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 183 για τον FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 59 μονάδες ξεκινά χρηματιστηριακά η χρονιά (*), με την Ασία να δίνει το στίγμα της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Τάση που από νωρίς αποτυπώνεται στις αγορές Παραγώγων των ευρωχρηματιστηρίων, με ενδεικτικότερη την εικόνα των futures σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Περιμένοντας την εκκίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, στο ελληνικό, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες είναι αυτοί που θα καθορίσουν άμεσα την πορεία του χρηματιστηρίου μετά το ανοδικό «τράβηγμα» που επιχειρήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του 2015.

Θυμίζοντας το τελικό 3,34% για τον Γ.Δ. και το 3,46% για τον FT 25, με μοχλό τον ΟΠΑΠ (15,71%) αλλά και μετοχές όπως ΔΕΗ (7,18%), Ελληνικά Πετρέλαια (4,12%), η αρχή της σημερινής συνεδρίασης προοιωνίζεται δύσκολη και από τεχνική πλευρά.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, τα «χάσματα», είτε καθοδικά είτε ανοδικά (όπως αυτό της 31ης Δεκεμβρίου), με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καλύπτονται σε ορίζοντα 1-3 συνεδριάσεων. Κανόνας που μένει να επιβεβαιωθεί (ή διαψευσθεί) από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης.

Θυμίζοντας πως στην πρώτη συνεδρίαση του 2015 ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν στις 836,24 μονάδες και ότι η λύση της πολυήμερης συσσώρευσης μεταξύ του εκθετικού ΚΜΟ 30 και της στήριξης θα καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Δέκα μονάδες χωρίζουν την... κόλαση από τον... παράδεισο, με την υπέρβαση των 186 μονάδων να βελτιώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα, αντίθετα, η παραβίαση των 176,8 μονάδων θα την επιδεινώσει δραματικά.

Σημαντική βραχυπρόθεσμα η συμπεριφορά του S&P 500 καθώς «πολιορκείται» η κρίσιμη αντίσταση των 2.077 μονάδων. Ενδεχόμενη υπέρβασή της θα ενισχύσει σημαντικά την πιθανότητα καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών για τον S&P 500 τον Ιανουάριο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανά να επηρεάσει (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) και την ελληνική αγορά.

Πάντα στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, για τον Γ.Δ. ενδεχόμενη κίνηση τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας θα «δοκιμάσει» τις 640 μονάδες, με τις 672 μονάδες να αποτελούν την πρώτη σημαντική περιοχή ελέγχου για τη συνέχεια. Μετά τις 672 αρχίζουν τα δύσκολα, με τις... θρυλικές 666 μονάδες σταθερό σημείο αναφοράς της «μέτρησης» που ακολουθούμε.

(*) Στα σχετικά θέματα του Euro2day.gr για τον βαρύ λογαριασμό του 2015 (του Θανάση Σταυρόπουλου) και τα κλειδιά για μία «καλή χρονιά» επιχειρείται εκτενής αναφορά για τα της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v