Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα κανάλια

Με 154 «ναι» πέρασε από το κοινοβούλιο η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες. «Μετωπική» Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή. Πού εστίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις ομιλίες τους. Απουσία Καραμανλή από την ψηφοφορία.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα κανάλια

Το παιχνίδι του «μουντζούρη» θύμιζε η συνεδρίαση στη Βουλή για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς εξελίχθηκε σε έναν άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το ποιος εκπροσωπεί τη διαπλοκή και ποιος όχι.

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης των προηγούμενων ημερών, η διαδικασία ήταν μια μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και στην αντιπολίτευση, η οποία από την αρχή της συνεδρίασης έδειξε τις διαθέσεις της, καταθέτοντας ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και παράβασης του κανονισμού της Βουλής.

Τελικά, χωρίς εκπλήξεις, ως αναμενόταν, η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Θετικά ψήφισαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

«Όχι» είπαν 102 βουλευτές, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Παρών δήλωσαν 14 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ενώ απουσίαζαν 30 βουλευτές, με πιο ηχηρή απουσία αυτήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ήταν η δεύτερη κοινοβουλευτική μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη στιγμή που ο δεύτερος ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ύστερα από εκείνη της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό, με τους τόνους και των δύο να είναι και πάλι πολύ υψηλοί.

«Ευρωπαϊκή μπανανία»

Δεν ήταν λίγα τα στελέχη της αντιπολίτευσης που στους διαδρόμους της Βουλής υποστήριζαν ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είχε προεκλογικό άρωμα, με τον πρωθυπουργό να προτάσσει το επιχείρημα ότι ο λαός τού έδωσε σαφή εντολή να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να πολεμήσει τα συστήματα διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία η ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει τη χώρα «ευρωπαϊκή μπανανία».

Μίλησε για «χρεοκοπημένα κανάλια» που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες και έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη διαπλοκή, «είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε». Οι τέσσερις άδειες, είπε ο κ. Τσίπρας, «δεν είναι λίγες» και κάλεσε τη ΝΔ να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα.

«Θεσμικό Grexit»

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης, τόνισε ότι «εσείς είστε η διαπλοκή, πιο παλιοί και από το παλιό» και επιχείρησε να τοποθετήσει τον πρωθυπουργό απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με αφορμή την πολιτική που εφαρμόζει. «Στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, καταγγέλλοντας τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να καταστήσει τον Νίκο Παππά «απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ για τις 22 Απριλίου, προειδοποίησε την κυβέρνηση για τον «ολισθηρό δρόμο» που έχει ακολουθήσει. Μίλησε για «θεσμικό Grexit» και για απομάκρυνση της Ελλάδας από τις αξίες της Ε.Ε. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει την υψηλή αντιπολιτευτική ρητορική και το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας αφενός τη συσπείρωση της γαλάζιας παράταξης και αφετέρου, «το στρίμωγμα της κυβέρνησης στα σχοινιά», με αφορμή και τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει.

«Μια τρύπα στο νερό»

Να πάρει πίσω το «νομικό εξάμβλωμα» και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για να ρυθμίσουν μαζί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κάλεσε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά. «Κυβερνήστε ή αποχωρήστε, επιτέλους, έντιμα για τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου πως επιχειρεί να στήσει «μια βολική για εσάς διαπλοκή».

Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχει σεβασμός του Συντάγματος εκ μέρους της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι το ΕΣΡ. «Το μόνο που θα κάνετε είναι μια τρύπα στο νερό», σημείωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προβλέποντας πως τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπλοκάρουν τη διάταξη, ακόμα και αν αυτή θα έχει περάσει από την ελληνική Βουλή.

Εξίσου σκληρός εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ευνοούν τα «παζάρια» με τους καναλάρχες. «Φτιάχνετε ένα δικό σας καθεστώς διαπλοκής», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι με τη σημερινή τεχνολογία, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εκπέμψει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας. Ο κίνδυνος, όπως είπε, τόσο κατά την Ευρώπη όσο και κατά την ΕΣΗΕΑ, είναι η συγκέντρωση των καναλιών σε λίγα χέρια, ενώ αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τους εργαζομένους των τεσσάρων καναλιών που θα κλείσουν.

«Δε σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή, σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων.  Το δίλημμα που σήμερα τίθεται είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Θα κλείσει η ΕΡΤ»

«Με διαπλοκή πατάσσεται η διαπλοκή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τους βουλευτές ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος προέβλεψε ότι «τελικά δεν θα κλείσουν τα κανάλια αλλά η ΕΡΤ». Απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε: «Γιατί δεν κάνετε το απλούστατο; Ένα εκατομμύριο τον χρόνο να πληρώνει για την άδεια το κάθε κανάλι, εάν πληρώνει τους εργαζομένους του, αν πληρώνει το αγγελιόσημο... Και αν δεν τα κάνει όλα αυτά, να κλείνει», ήταν η πρότασή του, ενώ για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ μίλησαν οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι, με τον Πάνο Καμμένο να παρεμβαίνει μόνο για το θέμα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v