Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχες» αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με μερίδα παικτών να προχωρά σε κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με Alpha-Eurobank να συνεχίζουν υψηλότερα. Άνοδος για ΟΠΑΠ, Coca Cola. Πιέσεις για ΔΕΗ.

Σε αρνητικό έδαφος, μετά τις 13:25, και πάλι ο Γενικός Δείκτης, με αφορμή το αρνητικό «γύρισμα» των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς, κίνηση που παρέσυρε χαμηλότερα και αρκετά blue chips.

Έχοντας δοκιμάσει νωρίτερα (11:30-11:35) ο μεν Γενικός Δείκτης έως τις 522,98 μονάδες, ο δε FT 25 έως τις 142,93 μονάδες, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν επιμέρους ρευστοποιήσεις, η αγορά διολίσθησε σταδιακά χαμηλότερα.

Παραμένει ελεγχόμενη η ροή πωλήσεων - αγορών, αν και η διεύρυνση των απωλειών (λίγο μετά τις 13:30) επιτάχυνε κατά τι τις πωλήσεις, κυρίως στην Alpha Bank αλλά και σε Grivalia, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, με συνέπεια ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υποχωρήσει προς τις 139 μονάδες.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως «με βάση το χθεσινό κλείσιμο, ο FT 25 είναι πολύ κοντά στις 141-142 αλλά και εγγύτατα στον μεγάλο στόχο των 145 μονάδων, με στηρίξεις στις 136 και κύρια στις 134 μονάδες».

Η επίτευξη του βασικού στόχου, δηλαδή των 141-142 μονάδων, και η αδυναμία συνέχισης της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης προς τις 145 μονάδες άμεσα, οδήγησε αρκετούς παίκτες στην κατοχύρωση μέρους των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, προσβλέποντας σε υποχώρηση της αγοράς και «δοκιμασία» του δείκτη χαμηλότερα προς τις 136 μονάδες.

Σημειωνόταν επίσης πως πάντα με βάση το χθεσινό «κλείσιμο» στο 1,10%, η υποτίμηση/discount, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης, θυμίζοντας το triple witching της 18ης Μαρτίου και το ότι σε επίπεδο Γ.Δ. πάνω από τις 500 μονάδες δικαιολογείται short covering. Πράγματι σε επίπεδα πάνω από τις 500 μονάδες (για τον Γ.Δ.) και υψηλότερα των 136 (για τον FT 25) δικαιολογούνται κινήσεις αντασφάλισης, τουλάχιστον, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση.

Εύλογα η συνέχεια θα καθορισθεί από τις εξελίξεις, αν και η προοπτική της ταλαιπωρίας της αγοράς για το επόμενο διάστημα (τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Δευτέρα - Τρίτη) δύσκολα να δημιουργήσει προϋποθέσεις πειστικής υπέρβασης των 550 μονάδων (για τον Γ.Δ.) και των 155 μονάδων (για τον FT 25).

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως για μία τέτοια υπέρβαση απαιτούνται απτές ενδείξεις και ουσιαστικά θετικά νέα, με την αγορά να περιμένει την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιούνται Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup.

Αν και στην αγορά δεν τρέφουν πολλές προσδοκίες πως στις 7 Μαρτίου θα υπάρξουν ρηξικέλευθες αποφάσεις για το «μεταναστευτικό», περιμένουν πως μέχρι τότε θα έχει γίνει γνωστή η επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Μάλιστα σημειώνουν πως η οπισθοχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των συντάξεων συνιστά επί της ουσίας προς την πλευρά των δανειστών να επισπεύσουν τις κινήσεις τους. Θα δείξει, αν και τόσο «εκτός» όσο και «εντός» τα νέα δεν βοηθούν τις αγορές.

Μάλιστα, η αδυναμία υπέρβασης των 9.700 μονάδων για τον DAX, σε συνδυασμό με τις νέες προειδοποιήσεις Μέρκελ (το ευρώ κινδυνεύει από τη μεταναστευτική κρίση), επαναφέρουν τις ανησυχίες που είχαν κυριαρχήσει την προηγούμενη εβδομάδα στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Στο Χ.Α., πωλητές και αγοραστές κινούνται στα εύρη των 508-523 μονάδων ο Γ.Δ., των 137-143 μονάδων ο FT 25, με αμφότερους τους δείκτες να προσκρούουν στις δύο πολύ σημαντικές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις των 523 και των 141-142 μονάδων.

Ωστόσο, και στη νέα διόρθωση της αγοράς που κράτησε περί τα 30' (13:15-13:45) ,ενεργοποιήθηκαν πάλι αγοραστές στα χαμηλά ημέρας και κυρίως με αγορές στη δεικτοβαρή Coca Cola, στον ΟΠΑΠ, στον ΟΤΕ αλλά και σε Τιτάν, F.F. Group.

Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές, στα περίπου 68 εκατ. ευρώ, σε μέτρια επίπεδα ο τζίρος των 33 εκατ. ευρώ (προφανώς πολύ μακριά από τα χθεσινά 91 εκατ. ευρώ, λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών/μετακύλισης θέσεων).

Στα υπόψη το γεγονός ότι από τα χαμηλά στις 13:30 στο ΧΠΑ το Συμβόλαιο του δείκτη «γύρισε» ανοδικά με μικρό premium που πριν από λίγο (στις 13:49) είχε φτάσει στο 0,93% για το ΣΜΕ του FT 25 μηνός Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v