Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ανοδικά κινείται το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Στο προσκήνιο, τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και οι εκκρεμότητες σε προσφυγικό-διαπραγματεύσεις με δανειστές. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και Μυτιληναίο.

"Σούπερ Τρίτη" στις ΗΠΑ, με νικητές Χίλαρι και Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το σενάριο καταστροφής -κατά Stratfor-, κόντρα στη συγκυρία... μαρσάρισε το Χρηματιστήριο.

Στις 520,08 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 141,25 ο FT 25, με τον ΔΤΡ λίγο χαμηλότερα στις 33,82 μονάδες.

Συναλλαγές 113,2 εκατ. μετοχών, αξίας 67,7 εκατ. ευρώ, με το 48% στις τραπεζικές μετοχές. Αυξημένος τζίρος σε Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, ΔΕΗ, Coca Cola, Grivalia, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, MIG, TITAN, Ελληνικά Πετρέλαια. Πρακτικά τα περισσότερα "ισχυρά χέρια" εντός παιδιάς στην τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αρωγή από τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά κυρίως την προσπάθεια προεξόφλησης της επανόδου των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Συναντήσεις επί παρασκηνιακών συναντήσεων από την πλευρά των δανειστών, όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, με το... κουαρτέτο στα δύο (ΔΝΤ- Ευρωπαίοι δανειστές) και τη Σύνοδο Κορυφής - Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να θεωρείται ορόσημο.

Σε ανοδικό ρυθμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδιαφέρουσα την υπέρβαση των 9.700 μονάδων για τον DAX (στις 9.717,16 μον. με 2,34%) και λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ σταδιακά επιχειρείται η προεξόφληση των όποιων αποφάσεων της ΕΚΤ. Κρίσιμη η επόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου, οπότε ο πρόεδρος της ΕΚΤ λογικά θα ανακοινώσει ένα μείγμα ρητορείας και μέτρων, υπό την πίεση των τελευταίων στοιχείων για αποπληθωρισμό 20 μ.β. τον Φεβρουάριο (από 0,3% τον Ιανουάριο).

Στο ΧΑ η αντίδραση από τα χαμηλά των 475,90 μονάδων, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές/τζίρο από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριών. Επίσης στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και Τρίτης καταγράφηκε κατοχύρωση (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων της τάξεως των 10-12 εκατ. ευρώ/συνεδρίαση στα "τοπικά χαμηλά" της ημέρας.

Σε αυτά τα χαμηλά ενεργοποιήθηκαν και τη Δευτέρα και την Τρίτη ισχυρά χέρια τόσο στις τράπεζες όσο και σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Υπό άλλες, κανονικότερες συνθήκες, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως επιχειρείται η δημιουργία σχηματισμού "πυθμένα", προσέγγιση που ενισχύεται και από την τεχνική ανάλυση. Ενδεικτική η χθεσινή αναφορά μας στον Εκηβόλο, για τους κύκλους των 22 μηνών και τον χρονισμό ειδικά του Γενικού Δείκτη.

Ωστόσο (και) το ΧΑ κινείται υπό ειδικές συνθήκες και εν μέσω γενικότερης μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς αγορές.

Τεχνικά, μετά την "κατάκτηση" των 141-142, κύριος στόχος είναι οι 145 μονάδες. Για τον ΔΤΡ "δοκιμάζεται" το πολύ σημαντικό επίπεδο των 35-36 μονάδων. Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έπεσε το βάρος της χθεσινής αντίδρασης, δεδομένης της κατά 1,11% διόρθωση των τραπεζών.

Για τον Μυτιληναίο "δοκιμάζεται" το σημαντικό επίπεδο των 3,40 ευρώ, FF Group αλλά και Σαράντης προστέθηκαν στις μετοχές με long φορά.

Η αγορά βρίσκεται σε φάση που έχει αφήσει εκτός παιδιάς πολλούς επενδυτές, καθώς η αντίδραση εξελίσσεται χωρίς, ουσιαστικά, θετικά νέα. Κίνηση προεξόφλησης κυρίως από "ελληνικά χέρια" και 2-3 αμερικανικά χαρτοφυλάκια, που ως κύριο στόχο έχει τις 550 μονάδες.

Για τη MIG ενδιαφέρον έχει το στοίχημα υπέρβασης του 0,075, ενώ στην Jumbo για ακόμη μία συνεδρίαση σημειώθηκαν αυξημένες συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v