Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινείται το ΧΑ, μετά και τις εξελίξεις στις τράπεζες. Εμφανής παραμένει η επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Τα βλέμματα στραμμένα στην Ουάσιγκτον και στα μηνύματα από τη διαπραγμάτευση. Λήγουν σήμερα τα παράγωγα Απριλίου.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στην οποία οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ανέτρεψαν τις εκτιμήσεις ότι θα βαφτεί κόκκινη

Κλειδί είναι τα παράγωγα. Αυτό από μόνο του κάνει τη σημερινή συνεδρίαση σχετικά «ειδικών συνθηκών», παρά το γεγονός ότι με τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο Χ.Π.Α. μόλις 3.674 συμβόλαια του δείκτη έμεναν ανοιχτά για τον πρώτο μήνα και δεν είναι λίγοι αυτοί, από τους ενεργούς παίκτες, που θα περιμένουν την κίνηση της αγοράς μετά τις 14:00 για να βγάλουν «ασφαλέστερα» συμπεράσματα.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις απέδειξαν κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τους χαμηλούς τζίρους, ότι η επιφυλακτικότητα έχει επιστρέψει στο Χ.Α. Οι συντηρητικοί επενδυτές επιλέγουν την αποχή, έως ότου υπάρξουν εξελίξεις που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε κατακόρυφα τις ανησυχίες και επανέφερε στο τραπέζι περυσινά σενάρια, ενώ αντικρουόμενες δηλώσεις γίνονται καθημερινά από Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές τη βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2009 εμφάνισε η Κίνα το α' τρίμηνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,7% το α' τρίμηνο του έτους, από 6,8% το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Ερχόμενοι στα δικά μας, η σημερινή συνεδρίαση θα διεξαχθεί και στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων του Χ.Α., για τις επιτηρήσεις και τις αλλαγές στη σύνθεση εταιρειών.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, που συνεχίζει να αναδύεται από τα χαμηλά ημέρας αλλά συμπλήρωσε «καρέ» πτωτικών συνεδριάσεων, με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, με το απαραίτητο «φίλτρο» δύο ημερών, αν ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρει να κρατήσει αυτή τη ζώνη 545-544, θα οδηγηθεί προς τις 520 μονάδες (38,2% κατά Fibonacci Retracement), όπου κλείνει και το επόμενο ανοδικό «gap» στις 522,98 μονάδες.

Η διάσπαση των 545 μονάδων και η κίνηση χαμηλότερα είναι το πιο πιθανό σενάριο, καθώς ήδη έχει διασπαστεί καθοδικά ο ΚΜΟ 30 ημερών, ενώ η πτώση της Τρίτης άφησε νέο πτωτικό gap στις 559,03 μονάδες.

Αν η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμείνει, η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί, με επόμενο στόχο μετά τις 520 μονάδες την περιοχή των 480 μονάδων.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης των συζητήσεων, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συναντήσει καταρχήν αντίσταση στις 580 μονάδες (που έχουμε τη διπλή κορυφή) και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο των πτωτικών «gap» στις 588,74 και στις 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων, που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 632 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v