Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεξε τις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Μαζεύτηκαν οι απώλειες του Χρηματιστηρίου μετά τις 15.30. "Rotation" στους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές. Kέρδη για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλάκτωρ. Ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων.

Παρά λίγο να μείνουν "άλαλα τα χείλη των ασεβών" και αυτών που υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται θαύματα στις Αγορές.

Σε μία Αγορά απόλυτα εθισμένη στην συναλλακτική απαξίωση (η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/3, 36,4 εκατ.), η "επέμβαση του ιππικού" που ενεργοποιήθηκε γύρω στις 15.30 και ενώ ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στα χαμηλά ημέρας, παρά λίγο να πετύχει όχι μόνο την ανάδυση από τα ημερήσια χαμηλά, αλλά και το κλείσιμο του Δείκτη με θετικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας το ενδοσυνεδριακό σχόλιο της στήλης που επεσήμαινε πως σε μία "ρηχή" Αγορά αρκούν ελάχιστες εντολές αγορών, σε Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να αναστρέψουν άρδην την εικόνα στο ταμπλώ.

Δυστυχώς για τους "όψιμους" αγοραστές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν εντόκως τις "παρεμβάσεις" σαν την σημερινή, στην πρώτη υποτροπή του κλίματος, οι τελικές δημοπρασίες δεν έδωσαν τις απαιτούμενες "βοήθειες" και έτσι δεν απεφεύχθη το "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με αθροιστικές απώλειες 2,41%.

Και κατά την σημερινή συνεδρίαση επαναλήφθηκε η εικόνα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, όπως και το "rotation" στους ημερήσιους θετικούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές, με τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια να "φρενάρουν" την πτώση, προσπαθώντας να πείσουν ότι "όλα είναι υπό έλεγχο" και δεν θα σημειωθούν κλεισίματα χαμηλότερα των 544 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και χαμηλότερα των 145 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα παραπάνω επίπεδα, συνεχίζουν να θεωρούνται ενδεικτικά για όσους ενεργούς παίκτες κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις και όσο συνεχίζουν να διατηρούνται οι πωλήσεις δείχνουν να παραμένουν σχετικά ελεγχόμενες.

Όμως μία προσεκτικότερη ματιά, εύκολα θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι με την πάροδο των πτωτικών συνεδριάσεων, όλο και περισσότεροι τίτλοι του FTSE25, σήματα εξόδου.

Έτσι, τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Viohalco (-1,88%), που δείχνει να επαναπροσεγγίζει απειλητικά το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο.

Επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Viohalco

Τρεις οι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις και για τον Τιτάνα (-2,07%), ενώ και η προνομιούχα μετοχή, αργά αλλά σταθερά απομακρύνεται από τα πρόσφατα υψηλά και "βγάζει πωλητές" σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά, από τα 2,86 ευρώ (κλείσιμο 1/4) ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή (-1,88%), από τα 1,41 ευρώ (κλείσιμο 30/3) η μετοχή του Ελλάκτωρα και από τα 4,10 ευρώ (κλείσιμο 15/3) ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-2,57%).

"Τριολέ" πτωτικών συνεδριάσεων, συμπλήρωσε και ο τίτλος της Eurobank (-2,47%), που δείχνει να έχει σημαντικό πωλητή, ο οποίος συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του και στις τελικές δημοπρασίες.

Από την άλλη, στους θετικούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές που συνέχισαν το ημερήσιο "rotation" θα μπορούσαν να καταχωρηθούν οι Κύπρου (+2,01%), Εθνική (+2,76%), ΟΤΕ (+1,88%) και Folli Follie Group (+1,11%).

Σε αντίθεση με την εικόνα "βουβής" πτωτικής αναμονής, που δείχνει να βρίσκεται εν εξελίξει στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, οι πωλητές συνέχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Αγορά ομολόγων και κυρίως στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους κοντινής λήξης, με τις αποδόσεις να σημειώνουν και νέα άνοδο: 2ετες 12,62%, 5ετες 11,03% και 10ετες 9,37%.

Συνεχίστηκαν οι "τσιμπημένες" συναλλαγές και οι μετακυλίσεις θέσεων στην Αγορά Παραγώγων, εν όψει της αυριανής λήξης των συμβολαίων Απριλίου, με τους "short" να ρολάρουν θέσεις περισσότερο επιθετικά, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα στο συμβόλαιο Μαϊου, ενδοσυνεδριακά, το discount να ξεπεράσει το 2%.

Επιστρέφοντας στην spot Αγορά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που παραμένει εγκλωβισμένο στην συναλλακτική απαξίωση, έχει επιστρέψει η κατήφεια, η εσωστρέφεια και η απόλυτη επιφυλακτικότητα, με το σύνολο των επενδυτών να περιμένουν τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αλλά και τι νέοι φόροι θα πέσουν στο τραπέζι.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και ενώ στα χρηματιστηριακά γραφεία, κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης κυριάρχησε η νέα "μπαλταδιά" από το ΔΝΤ που θεωρεί την Ελλάδα, Χώρα υψηλού πολιτικού ρίσκου, το επόμενο χτύπημα ήλθε από την S&P, ενώ το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο από το αναμενόμενο "λουκέτο" στην Ηλεκτρονική Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, "οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερα οικονομικά ρίσκα από τους περισσότερους Τραπεζικούς Τομείς σε Παγκόσμιο επίπεδο", εκτιμά σε έκθεση της η S&P. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με την επιστροφή στην ανάπτυξη να αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2016. Η S&P προβλέπει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα καταγράψουν υψηλές ζημίες από τα δάνεια το 2016 και το 2017, παρά τις μεγάλες προβλέψεις που έχουν εγγράψει τα τελευταία πέντε χρόνια. Υψηλά χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης και τα ρίσκα για τον Τραπεζικό κλάδο συνολικά, λόγω των πολύ χαμηλών προοπτικών κερδοφορίας και της ασταθούς θέσης χρηματοδότησης. 

Από την άλλη, αποδεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση πτώχευσης της Ηλεκτρονικής Αθηνών που είχε καταθέσει η εταιρεία από τις 9 Μαρτίου. Το Πρωτοδικείο όρισε την Τετάρτη, ως μέρα παύσης των πληρωμών από την εταιρεία και διέταξε τη σφράγιση της περιουσίας της. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί για το 15θήμερο του Απριλίου, το δώρο Πάσχα και την αναλογία του επιδόματος αδείας.

Το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών παραμένει επικεντρωμένο στην Ουάσιγκτον, όπου το Ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει τις συζητήσεις των βασικών πρωταγωνιστών, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, όμως σύμφωνα με ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: από το καλό σενάριο που είναι μια συμφωνία πολύ σύντομα, ή σε λίγες εβδομάδες, μέχρι το να μην κλείσει η αξιολόγηση και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα. Αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε, στο περιθώριο των συναντήσεων στη Ουάσινγκτον που έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες, ότι 'το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει απρόβλεπτο και κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει εκτιμήσεις για το πως θα καταλήξει".

Παρά την σχετική ανάδυση των βασικών δεικτών του Χ.Α. από τα χαμηλά ημέρας και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι το κύμα καθοδικής εκτόνωσης μόλις ξεκίνησε και η αύξηση του τζίρου, απλά, θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση, η οποία δεν αναστρέφεται με πολιτικές δηλώσεις, για την δημιουργία εντυπώσεων και μηδενικού κόστους, όπως αυτές που ακολούθησαν την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ και σύμφωνα με τις οποίες "την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει η Αξιολόγηση". Άλλωστε διαφορετική έννοια έχει το "πρέπει να κλείσει η Αξιολόγηση" και άλλη το "θα κλείσει η Αξιολόγηση".

"Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα θα είναι μικρή, ίσως μικρότερη του 10% του συνολικού ύψους του προγράμματος", εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ απαντώντας σε ερωτήσεις σε εκδήλωση του Ινστιτούτου "Brookings" στις ΗΠΑ.

"H εμπλοκή του ίσως είναι συμβολική, αλλά είναι σημαντική η συμμετοχή του στο πρόγραμμα", υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη "Wall Street Journal", ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση θα μπορούσε να κλείσει εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων (!) Απέδωσε δε την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, σε "τεχνικά και πολιτικά δύσκολα ζητήματα".

"Η Ελληνική κρίση χρέους επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο", γράφει η Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" σε άρθρο με τίτλο "Ελληνικό δράμα, τέταρτη πράξη", επισημαίνοντας πως "για μια ακόμα φορά εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Αθήνα και Δανειστές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. 

Δεν είναι λίγοι οι διαχειριστές που έχουν αρχίσει να επανακαθορίζουν την στάση τους στο Χ.Α., προχωρώντας σε επιλεκτικές μειώσεις θέσεων, θεωρώντας την αποχή και την αυξημένη ρευστότητα σαν την πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική, μέχρι να υπάρξουν πιο χειροπιαστές εξελίξεις στο μέτωπο της Αξιολόγησης και φοβούμενοι τα χειρότερα.

Μάλιστα ακόμα και σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, η νέα ατάκα που κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι "αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς" και παραμείνετε σε στάση αναμονής, μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ακόμα και σε περίπτωση θετικών εξελίξεων, η Αγορά θα κληθεί να διαχειριστεί την βραχύβια αισιοδοξία και να τιμολογήσει τις επιπτώσεις της νέας φοροεπιδρομής, αλλά και του σημαντικού χρόνου που χάθηκε για τις Επιχειρήσεις, καθώς είναι κοινό μυστικό πως όσο καθυστερεί το κλείσιμο της Αξιολόγησης, τόσο μεγαλώνει ο "λογαριασμός" και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Σε αυτό το μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του Κώστα Φέγγου (Versal ΑΕΠΕΥ), που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Όσο η Κυβέρνηση 'διαπραγματεύεται' για το πώς θα περάσει εξαιρετικά σκληρά μέτρα, χωρίς να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι της, η νόμιμη οικονομία πνέει τα λοίσθια. Πολλές μελέτες απορούν πως είναι δυνατόν, σε καθεστώς 'capital controls' και ενώ οι επίσημοι τζίροι της Αγοράς καταγράφουν κατάρρευση, να μην κλείνουν περισσότερες Επιχειρήσεις και τα πράγματα να φαίνονται σχετικά σταθερά. Οι λόγοι είναι απλοί. Κανείς δεν πληρώνει κανέναν, ενώ η παράνομη εργασία και η παραοικονομία τείνουν να νομιμοποιηθούν, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι 'ευγενείς'. Οπότε ο ανεπίσημος τζίρος της Αγοράς και η ανεπίσημη εργασία κινούνται σε καλύτερα επίπεδα, ενώ η μη πληρωμή υποχρεώσεων, χωρίς συνέπειες, επιτρέπει σε πολλούς να συντηρούνται ελπίζοντας ότι θα 'ρεφάρουν', όταν έρθουν καλύτερες μέρες. Η Οικονομία δεν πρόκειται να αντέξει ένα Καλοκαίρι σαν το περσινό και ας ελπίζουμε να μην επαναληφθεί".

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, παραμένουν σε ισχύ τα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα πολυγραφόμενα όρια αλλαγής της βραχυχρόνιας τάσης είναι για μεν την ανοδική η περιοχή των 585 μονάδων και για δε τη καθοδική το επίπεδο που εκτείνεται μεταξύ των 550 με 544 μονάδων (οριακά ψηλότερα των οποίων κινείται αυτή την ώρα ο Δείκτης).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τη μεν ανοδική διάσπαση το επόμενο επίπεδο κίνησης ορίζεται στις 605 με 630 μονάδες, για δε τη καθοδική τμήση το επόμενο πεδίο στάσης και επαναξιολόγησης βρίσκεται διαγραμματικά στις 524 με 518 μονάδες.

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 559,03, 588,74 και 613,38 μονάδες και το ανοδικό "gap" στις 522,98 - 524,24 μονάδες.

Χρειάζεται προσοχή, καθώς αν παραμείνει ανοιχτό το πτωτικό "gap" που άνοιξε στην προχθεσινή συνεδρίαση και στην περιοχή των 559 μονάδων, τότε η καθοδική κίνηση θα ανεβάσει στροφές στην πρώτη αύξηση του τζίρου.

Για την περίπτωση του FTSE25, το "stop" στο "Intraday short", κατέβηκε στις 149,50 μονάδες, σε ωριαίο κλείσιμο.
Πολλά τα "ενδιαφέροντα" χαμηλότερα του 25αρη, τα οποία θα αναφερθούν στην συνέχεια του σχολίου.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Διανύουμε την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και καθώς περνούν οι μέρες αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο, γίνεται όλο και πιο θολό" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Είχαμε τονίσει ότι ο σχηματισμός διπλής κορυφής στην περιοχή των 580 μονάδων θα έφερνε μια διόρθωση, που στην περιοχή των 545 μονάδων ολοκληρώνεται η 23,6% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από το χαμηλό των 420 μονάδων ως το υψηλό των 584 μονάδων.

Με το απαραίτητο "φίλτρο" δύο ημερών, αν ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρει, οριστικά, να κρατήσει αυτή την περιοχή, θα οδηγηθεί προς τις 520 μονάδες (38,2% κατά Fibonacci Retracement ) όπου κλείνει και το επόμενο ανοδικό "gap" στις 522,98 μονάδες. Η διάσπαση των 545 μονάδων και η κίνηση χαμηλότερα, είναι το πιο πιθανό σενάριο καθώς ήδη έχει διασπαστεί καθοδικά ο ΚΜΟ 30 ημερών ενώ η πτώση της Τρίτης άφησε νέο πτωτικό gap στις 559,03 μονάδες.

Η επιφυλακτικότητα έχει επιστρέψει στο Χρηματιστήριο και ο μικρός τζίρος στις τελευταίες συνεδριάσεις το αποδεικνύει. Οι συντηρητικοί επενδυτές επιλέγουν την αποχή έως ότου υπάρξουν εξελίξεις που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Μετά την αποτυχία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για επίτευξη συμφωνίας, τα βλέμματα των επενδυτών έχουν στραφεί στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και στις σημαντικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τα ερωτήματα, ενώ αντικρουόμενες δηλώσεις γίνονται καθημερινά από Ευρωπαίους και Αμερικάνους Αξιωματούχους.

Αν η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμείνει, η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί με επόμενο στόχο μετά από τις 520 μονάδες την περιοχή των 480 μονάδων.

Η Οικονομία έχει παραλύσει και ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά άμεσα λήξη της αβεβαιότητας.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης των συζητήσεων, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συναντήσει καταρχήν αντίσταση στις 580 μονάδες (που έχουμε την διπλή κορυφή) και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο των πτωτικών "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 632 μονάδες.

Θα πρέπει, όμως, την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν εξελίξεις και αν δεν προλάβει η Κυβέρνηση την επικύρωση της συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup στις 22/4, αυτό να συμβεί σε ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη εβδομάδα .
"Αύριο έχουμε λήξη Παραγώγων για τα ΣΜΕ και τα options του FTSE Large Cap" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με την θετική, χθεσινοβραδινή "αύρα" της Wall Street, κινήθηκαν σήμερα οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον Nikkei (+3,23%) να πρωτοστατεί στα κέρδη.

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.

Κερδών συνεχεία για το US Oil, μικρές απώλειες για το Ευρώ και σημαντικά μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από το Πετρέλαιο, "Η συμφωνία για 'πάγωμα' της παραγωγής Πετρελαίου από Χώρες Μέλη και μη Μέλη του ΟΠΕΚ θα έχει περιορισμένη επίπτωση στην Παγκόσμια προσφορά και οι Αγορές δεν είναι πιθανό να ομαλοποιηθούν πριν το 2017", σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η IEA εκτιμά πως αν και η πτώση της Αμερικανικής παραγωγής επιταχύνεται και το Ιράν δεν αυξάνει την παραγωγή του τόσο όσο αναμένονταν, η Παγκόσμια παραγωγή θα εξακολουθήσει να είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση καθ' όλη τη διάρκεια του 2016.

Από τις "Ανατολικές" ειδήσεις, "η BoJ είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να μειώσει τα επιτόκια σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος καθώς προσπαθεί να αναζωπυρώσει την ανάπτυξη στην Οικονομία της Χώρας", τόνισε ο διοικητής Haruhiko Kuroda.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αναθεωρημένα δεδομένα για το Μάρτιο έδειξαν πως οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη παρέμειναν αμετάβλητες τον περασμένο μήνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έπειτα από ετήσια πτώση 0,2% το Φεβρουάριο. Η Eurostat εκτίμησε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές ήταν 0,1% χαμηλότερα το Μάρτιο σε ετήσια βάση. Ωστόσο, βάσει μιας δεύτερης εκτίμησης, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε, σήμερα, ότι οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο αποπληθωρισμός περιορίστηκε στον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,2%. Όπως αναφέρει το Reuters, το ποσοστό συνάδει με τις προσδοκίες της Αγοράς.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,5%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ αμετάβλητο διατηρήθηκε και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων. Η BoE προειδοποίησε για παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, στην περίπτωση "Brexit", που πιθανότατα θα βλάψει, βραχυπρόθεσμα, τη Βρετανική Οικονομία.
"Η επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζει στα όρια της και η Ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατηγική εξόδου για να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό ανάπτυξης από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τις αρχές Απριλίου, αλλά η χαμηλή ανεργία οδήγησε σε μια αύξηση των μισθών", σύμφωνα με την "Beige Book" της Fed.

Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,1% υψηλότερα τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε υποχωρήσει 0,2% τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,9% τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί τον Μάρτιο 0,2% σε μηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 9 Απριλίου, υποχώρησε κατά 13.000 στις 253.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1973. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα διαμορφώνοντας στις 270.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση", τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ είμασταν πάντα της άποψης ότι χρειάζονται πραγματικοί και ρεαλιστικοί αριθμοί καθώς και υλοποιήσιμα μέτρα. "Το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει σε δυο σκέλη, να είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο", σημείωσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου.

Θεώρησε ρεαλιστικό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με "ηρωικές προσπάθειες" από την Ελλάδα και το Λαό, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες.

Με ουδέτερη σύσταση για τις Ελληνικές μετοχές συνεχίζει η HSBC στην στρατηγική της για τις Παγκόσμιες Αγορές μετοχών. H HSBC διατηρεί τη στάθμισή της Χώρας μας στο 0,4%, όσο δηλαδή είναι και η στάθμισή της στο δείκτη MSCI Emerging Markets, αν και για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά έχει θετική σύσταση.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 8,6 από 11,1 ευρώ δίνει η HSBC σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο. Όπως επισημαίνει, η μείωση στην τιμή - στόχο αντανακλά το υψηλότερο νομοθετικό ρίσκο. Ειδικότερα, αναφέρεται στην Κυβερνητική πρόταση για επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη στα παιχνίδια του Οργανισμού, ή την αύξηση του φόρου στα ακαθάριστα έσοδα, μια εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να πλήξει τη φετινή κερδοφορία του.

Συστάσεις "buy" για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες δίνει η IBG σε έκθεσή της στην οποία δίνει νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους.

Η IBG δίνει τιμή - στόχο για την Alpha στα 3,47 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,36 ευρώ, για την Εθνική στα 0,41 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,38 ευρώ (περιθώριο 98%).

 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 550,11 (+0,23%) και 542,74 μονάδων (-1,11%), μετά τις 11.45 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 548,38 (-0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 548,1 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος, παρά τις "υποσχέσεις" του πρώτου ημιώρου, όταν και έφθασε τα 8,3 εκατ., "έκατσε" στα 36,7 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ). Η Alpha Bank απέσπασε το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Grivalia, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

H μετοχή της Pasal από την αρχή του έτους

Χαμηλότερα του FTSE25, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Frigoglass (-19,22%) ενώ τα αρνητικά ίδια κεφάλαια δεν φάνηκε να φοβίζουν τους αγοραστές στην Pasal (+19,55%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Frigoglass

Αυξήθηκαν οι όγκοι και δεν βοήθησαν οι λίγες "ανοιχτές" εντολές στο Ιασώ (-9,89%, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), ενώ αίσθηση έκανε το -6,9% για την Fourlis, με αυξημένες συναλλαγές.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Intralot (-3,85%), που φλερτάρει με κλεισίματα χαμηλότερα των 1,00 ευρώ, ενώ σε αξιοπρόσεκτη πλαγιοκαθοδική κίνηση διατηρείται η Σωλ. Κορίνθου (-3,17%), που έχει ξεκινήσει από τα 0,938 ευρώ (κλείσιμο 31/3).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι "άκουσαν το κουδούνι" της λήξης με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Ακόμα μία συνεδρίαση αρνητικών προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στα συμβόλαια του δείκτη και αξιοπρόσεκτη μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.740 συμβόλαια).

Στα 3.674 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.141, 4.669 για τον Απρίλιο, 4.472 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 148,5) κινήθηκε μεταξύ 146,25 και 149,25 μονάδων, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΕΕΕ, 50.000 Εθνική, 21.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (396), Alpha Bank (3.633), Eurobank (4.387), Πειραιώς (11.409), Εθνική (9.320), MIG (6.722), ΟΤΕ (547), ΓΕΚ (152), ΟΠΑΠ (138), Ελλάκτωρα (188), Ελ. Πετρέλαια (117), Μυτιληναίο (164), Frigoglass (373).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 47%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στα 70 δικαιώματα (69 αγοράς και 1 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.164.711 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v