Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με «καύσιμα» ΕΚΤ η ανοδική αντίδραση

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «ξαναπιάνει» τις 560 μονάδες. Στο +17% η μετοχή της Πειραιώς. Ανοδος υψηλότερη του 5% για Alpha, Εθνική, Eurobank, Ελλάκτωρ. Aπώλειες για ΟΛΠ. Στο -20% η Frigoglass. H προσοχή και στα παράγωγα.

Σε αρνητικό έδαφος αλλά με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο Χ.Α. και μετά το αρχικό "flying start" και την υποχώρηση του Δείκτη από τα πρωινά υψηλά, δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερο ανοδικό κύμα, με τη συμμετοχή περισσότερων πρωταγωνιστών, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την καταγραφή νεότερης, υψηλότερης κορυφής, ενώ η δεύτερη ανοδική κίνηση έκλεισε και το πτωτικό "gap" στην περιοχή των 559 μονάδων, κίνηση τεχνικά θετική για τη συνέχεια.

Με αυξομειώσεις η συναλλακτική δραστηριότητα και τις τράπεζες να μονοπωλούν το συναλλακτικό ενδιαφέρον, καθώς το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με τζίρο 5,2 εκατ. και η πρώτη ώρα με 8,5 εκατ., ενώ λίγο πριν τη συμπλήρωση των πρώτων ενενήντα λεπτών συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνά τα 14 εκατ.

Παρά το μέχρι στιγμής θετικό κλίμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επόμενες σημαντικές κινήσεις θα σημειωθούν μετά τις 14:00, όταν και θα έχουν λήξει τα Παράγωγα Απριλίου.

Αναζητώντας τους λόγους για το πρωινό τίναγμα και με δεδομένο ότι και οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων δεν αποκατέστησαν την ορατότητα, όσον αφορά στο ανοιχτό μέτωπο της αξιολόγησης, πιθανό ανοδικό "καύσιμο" να έδωσε η είδηση πως την επόμενη Κυριακή 23 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και ένα από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και τα προβλήματα που την ταλανίζουν: η οικονομική και η προσφυγική κρίση.

Αυτό, όμως, σε δεύτερη ανάγνωση σημαίνει πως μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο το θέμα της αξιολόγησης μπορεί να παραμένει ανοιχτό και αυτό θα το τιμολογήσει σε δεύτερο χρόνο η αγορά.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις ελληνικές τράπεζες καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους προσφέρει η ΕΚΤ, καθώς αποφάσισε χθες να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά, εντός της χρονιάς, έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν, εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον ισολογισμό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 41,65 μονάδες (+9%). Κοντά στα υψηλά ημέρας παραμένουν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι, με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 15,47%, ακολουθούμενη από Eurobank και Εθνική που σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα των εννέα ποσοστιαίων μονάδων, ενώ σε σχετική απόσταση κινείται η Alpha Bank (+4,65%).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό 25άρη, όπου ξεχωρίζει το +4,29% για τον τίτλο της ΔΕΗ. Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ο Ελλάκτωρ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Viohalco και ΟΠΑΠ.

Για τη συνέχεια, παραμένει ζητούμενο η συμπεριφορά της Αγοράς μετά τη λήξη των Παραγώγων και το τελικό κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (558 μονάδες).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v