Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Χωρίς αξιόλογες μεταβολές η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 585 μονάδων. Περιορισμένος ο τζίρος. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με πιέσεις στην Alpha. Κέρδη για ΔΕΗ, πτωτικά η Coca Cola.

Συνεδρίαση αναμονής και διατήρησης δυνάμεων, με προσεκτικές κινήσεις τόσο από τους πωλητές όσο και από τους αγοραστές. Σε στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, με οριακές αποκλίσεις, έχουν ως αποτέλεσμα τη μέχρι τώρα διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη πέριξ των 585 μονάδων, επίπεδα που αποφέρουν κέρδη 5,03% για τον Γ.Δ. σε μέτρηση μηνός.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημειωνόταν νωρίτερα, θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με θετικό/ανοδικό πρόσημο μετά τον Μάρτιο, κάτι που έχει να συμβεί από το 2014 στο Χ.Α.

Προσώρας η αγορά διατηρείται σε οριακά θετικό έδαφος, βάσει των προσδοκιών πως σήμερα ίσως να υπάρξει κάποια εξέλιξη για τον χρόνο διεξαγωγής του έκτακτου Eurogroup. Κι αν για την Τρίτη (του Πάσχα) οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αν όχι μηδενικές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επόμενης Πέμπτης (5 Μαΐου).

Σε κάθε περίπτωση, δανειστές, Αθήνα και Χ.Α. «παίζουν» με την ημερομηνία σύγκλησης μίας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, με δεδομένες τις αντοχές της ελληνικής πλευράς αλλά και της σκληρής στάσης των ΔΝΤ/Σόιμπλε.

Στις 586,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (*), με ήπια επαναφορά του τραπεζικού κλάδου πάνω από τις 46 μονάδες, με αποτέλεσμα την αντίδραση και του FT 25 προς τις 163 μονάδες.

Μέσα στα τεχνικά πλαίσια η διακύμανση και των τριών βασικών δεικτών και πάντα σε όρια που δεν ακυρώνουν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί και πιο «ευαίσθητο» στις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Μετά τη χθεσινή «βουτιά» έως τις 43,70 μονάδες, έχει ανακτηθεί λίγο έδαφος με ενθαρρυντική ένδειξη την εκ νέου υπέρβαση των 45 μονάδων, που αποτελoύν σημείο αναφοράς για το βραχυπρόθεσμο momentum.

Είναι ενδεικτικό πως το 87% του τζίρου έχει γίνει στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με την Alpha Bank να έχει τη μερίδα του λέοντος. Πάνω από 4,7 εκατ. ευρώ ο τζίρος στη μετοχή, λίγο μετά τις 11:35, αυξημένος τζίρος όμως και σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις οι συναλλαγές/τζίρος στις μη τραπεζικές μετοχές παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις ΟΠΑΠ, Coca Cola, MIG, OTE να παρουσιάζουν συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Σημαντικές απώλειες έως 2% για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola, που βαραίνει ανάλογα στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών, την ώρα που με αγοραστές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ενισχύονται υψηλότερα. Έως 1,05% για τη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 2,95 ευρώ.

Χαμηλού κόστους διατήρηση της ανοδικής τάσης για τις μετοχές των Grivalia, F.F. Group, Jumbo, EXAE, Viohalco, METKA από τον FT 25 και των Fourlis, MIG και Attica Bank από τον FT Mid Cap.

(*) Στις 11:40 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 21 εκατ. μετοχές, με τζίρο στα 10,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v