Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βίαιη επιστροφή στις 585 μονάδες

Ισχυρές πιέσεις στην αγορά, στον απόηχο της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις, με διψήφιες απώλειες για τη Eurobank. Μεγάλες απώλειες για Ελλάκτωρα, ΟΛΠ, Viohalco. Διασώθηκαν Lamda, Follie, ΜΟΗ και Τιτάνας.

Δεν βγήκε "λευκός καπνός" από το Hilton, δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης για την Ελλάδα, οι Επικεφαλής των Θεσμών αναχώρησαν λόγω εορτών, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε την απόφασή του να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Το "μπαλάκι" στο Eurogroup "πέταξε" ο Donald Tusk, ζητώντας περισσότερη δουλειά. Επιβεβαίωσε την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα και λέγοντας εμμέσως "όχι" σε πιθανή σύγκληση της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως "το Eurogroup πρέπει να πραγματοποιηθεί σε διάστημα ημερών και όχι εβδομάδων".

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών V. Schaeuble δήλωσε πως δεν βλέπει ανάγκη αυτή τη στιγμή για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα. "

Τη σιγουριά του για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας εξέφρασε μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ. Όπως ανέφερε, "η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το Καλοκαίρι. O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει".

Σύμφωνα με το πρακτορείο "MNI", μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί, ο κος Γιούνκερ είπε ότι είναι παράλογο και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον Κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα. 

Στην "σκιά" αυτών των εξελίξεων - δημοσιευμάτων - δηλώσεων ξεκίνησε και εξελίχθηκε η συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και στην Αγορά ομολόγων, με την εμφατική επιστροφή των πωλητών και οι οποίοι ώθησαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων: 2ετες 10,80% (ενδοσυνεδριακό υψηλό 11,20%), 5ετες 9,79% και 10ετες 9,06%.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήλθαν και οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τις οποίες "το Μάρτιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του Εγχώριου Ιδιωτικού Τομέα διαμορφώθηκε σε -2,1%, από -2,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον Εγχώριο Ιδιωτικό Τομέα ήταν αρνητική κατά 146 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 295 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα".

Ακόμα χειρότερα, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες τον Μάρτιο. Οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 210 εκατ. ευρώ, ή 0,17% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 121,47 δισ ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2003 (!) Τον Φεβρουάριο είχαν μειωθεί στα 121,68 δισ ευρώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, απόλυτα φυσιολογικό ήταν η σημερινή συνεδρίαση, προτελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, του μήνα, αλλά και προ των αργιών του Πάσχα, να ξεκινήσει στο "βαθύ κόκκινο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι με "ΑΜΕΜ" ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Με την συμπλήρωση των πρώτων έξι λεπτών συνεδρίαση και αφού είχαν μπει σε συναλλαγές όλοι οι Δεικτοβαρείς τίτλοι, ο Γενικός Δείκτης "έβλεπε" τα χαμηλά ημέρας σημειώνοντας διπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 570 μονάδων, ενώ ιδιαίτερα πυκνές ήταν οι συναλλαγές του πρώτου ημιώρου (στην συνέχεια κατέβασαν σημαντικά στροφές).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Κύριος εκφραστής στις πιέσεις ο Τραπεζικός κλάδος, με τον Τραπεζικό δείκτη (-7,46%) να υποχωρεί μέχρι τις 43,7 μονάδες (-12,63%), την μετοχή της Alpha Bank (-5,21%) μέχρι τα 1,92 ευρώ (-9%), της Εθνικής (-7,88%) μέχρι τα 0,25 ευρώ (-14,38%), της Eurobank (-11,10%) μέχρι τα 0,707 ευρώ (-15,63%) και της Πειραιώς (-7,41%) μέχρι τα 0,225 ευρώ (-16,67%), ενώ στην "μεγαλύτερη εικόνα" του ταμπλώ, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών με αρκετούς τίτλους να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό πτώσης.

Από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του 25αρη, τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες σημείωναν οι Viohalco (έως 1,10 ευρώ, -8,33%) και Ελλάκτωρ (1,23 ευρώ, -8,89%).

Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι επιχειρήθηκε ανάδυση από τα πρωινά χαμηλά, που απέφερε ένα αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο" σε όσους "θαρραλέους" έσπευσαν να τοποθετηθούν στα αρχικά χαμηλά και ρευστοποίησαν σχετικά ψηλότερα, ενώ στην προσπάθεια αντίδρασης, πιθανόν να βοήθησαν και οι δηλώσεις Γιούνκερ που αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου.

Παρά ταύτα, αν συνυπολογιστούν οι τελευταίες εξελίξεις, οι προσδοκίες που διατηρούσε η Αγορά, τα σημαντικά κέρδη που είχαν προηγηθεί στον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και οι επερχόμενες αργίες, σαν φυσιολογικότερη εξέλιξη θα ήταν το κλείσιμο κοντά στα χαμηλά ημέρας, εκτός και αν είναι "επί θύραις" και νεότερη εξέλιξη που θα ανατρέψει τα τρέχοντα δεδομένα.

Μάλιστα σύμφωνα με τους "υποψιασμένους", η σημερινή κίνηση με την αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, εξυπηρέτησε σε σημαντικό βαθμό το έργο των εν δυνάμει πωλητών, καθώς αν οι περισσότεροι από τους Δεικτοβαρείς τίτλους είχαν "κολλήσει" στα αρχικά χαμηλά, οι όποιοι "αμετανόητοι" traders θα είχαν αναβάλει τις κινήσεις τους για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και λόγω του σημαντικού αριθμού επερχόμενων αργιών, πιθανότατα μετά το Πάσχα, εκτός και αν προέκυπτε η είδηση - καταλύτης.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η προσδοκία ότι κλείνει η συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, έδινε ανοδικά "καύσιμα" στο Χ.Α. το τελευταίο διάστημα και οδήγησε την Αγορά πάνω από τις 600 μονάδες, όμως το αδιέξοδο που δείχνει να προκύπτει, πλην εξαιρετικού απροόπτου, θα οδηγήσει το Χ.Α. σημαντικά χαμηλότερα.

Την ίδια ώρα οι Ξένες Αγορές θα επικεντρωθούν στην βραδινή ομιλία Yellen, όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική της Fed, ενώ αύριο θα ακολουθήσει η BoJ.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία και η τελευταία ανοδική κίνηση στο Χ.Α., δεν ήταν τίποτα άλλο από προσδοκίες και σε καμία περίπτωση δεν είχε την "υποστήριξη" από την τρέχουσα εικόνα της πραγματικής Οικονομίας.

Αρκετοί από τους θεωρούμενους συντηρητικούς επαγγελματίες του χώρου, συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι εξαιρουμένου του ΟΛΠ, ελάχιστα έχουν γίνει στο κομμάτι της προσέλκυσης επενδυτών (αύξηση της φορολογίας των εταιρικών κερδών από 26% σε 29% και των μερισμάτων από 10% σε 15%, ενώ τον τελευταίο καιρό και επί καθημερινής βάσεως "εφευρίσκονται" και νέοι φόροι), ενώ με την νέα μεταφορά των διαθεσίμων στην Τρ. Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί, η Οικονομία φοβάται ότι θα ξαναζήσει φαινόμενα από το Καλοκαίρι του 2015, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τον Ιούνιο.

Από την άλλη, υπάρχει και πιο "προχωρημένη" σχολή σκέψης, η οποία υποστηρίζει πως σε περίπτωση οριστικού "ναυαγίου", όσον αφορά την πρώτη Αξιολόγηση της Χώρας, οι επόμενες πολιτικές εξελίξεις έρχονται πιο κοντά και θα "είναι θέμα χειρισμού και διατύπωσης"!

Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, αμετάβλητες διασώθηκαν οι Τιτάν και Motor Oil και με θετικό πρόσημο οι Lamda Development (+1,04% και δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση), Κύπρου (+0,66% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Folli Follie Group (+2,77%). Όλως τυχαίως και οι πέντε παραπάνω τίτλοι, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας!

Για την περίπτωση της Folli Follie Group, που μπορεί να παρουσιάζει κάποιο τεχνικό ενδιαφέρον, σχετικά ισχυρή δείχνει η ζώνη αντίστασης 18,33 - 18,40 ευρώ, που έχει μπροστά της.

Το διάγραμμα της FF Group από την αρχή του χρόνου

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,39%) η σημερινή συνεδρίαση άφησε "gap" μεταξύ 167,84 και 166,65 μονάδων και μένει να φανεί αν είναι "gap" εκτόνωσης, ή "gap" εκκίνησης. Σε περίπτωση καθοδικής ρήξης των 157 μονάδων, που θα φέρει και σημαντικές κινήσεις "stop" "loss" από τους "long, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 150 και 142 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παραμένει ανοιχτό το πτωτικό "gap" στις 613,38 μονάδες και το ανοδικό "gap" στις 522,98 - 524,24 μονάδες, ενώ η σημερινή συνεδρίαση άφησε και νέο τεχνικό "κενό" μεταξύ 599,59 και 595,22 μονάδων. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 572 μονάδων, θωρείται σχεδόν μονόδρομος η επαναδοκιμασία της ζώνης 550 - 540.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και ανακοινωθεί, μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης και η μετάθεση της όποιας λύσης για το Μάιο, αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα στην Αγορά" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ο λόγος δεν είναι απλά η χρονική μετάθεση των διαπραγματεύσεων για μερικές ημέρες αργότερα, τη στιγμή που η καθυστέρηση συμφωνίας μετρά το λιγότερο πέντε μήνες, αλλά η διάθεση σύγκρουσης, εκ νέου, Κυβέρνησης με το ΔΝΤ.
Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής (Γερμανικές εφημερίδες δίνουν εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες στην πραγματοποίησή της) με βασικό όπλο τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, σε μια προσπάθεια επίτευξης πολιτικής λύσης για τη μη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων €3,6 δισ που ζητά, επί της ουσίας, το ΔΝΤ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κλίμα αβεβαιότητας ενισχύεται και από την εικόνα οριακής ρευστότητας του Δημοσίου, καθώς η μεταφορά αποθεματικών Νοσοκομείων και άλλων Δημοσίων Οργανισμών σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, καίτοι προβλέπεται νομικά, συνέβη το περασμένο Καλοκαίρι, το οποίο είχε "capital controls", δημοψήφισμα και στη συνέχεια νέες Εθνικές εκλογές το Φθινόπωρο.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από το βήμα της Βουλής τον Φεβρουάριο είπε ότι "Αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο, ή τον Ιούνιο καήκαμε".

Με τη διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης να είναι υψηλού ρίσκου, για μια ακόμα φορά, είναι λογική η αύξηση της μεταβλητότητας στην Εγχώρια Αγορά μετοχών και χρεογράφων. Ενώ λοιπόν αρχικά, ο Γενικός Δείκτης και το Χ.Α. έσπευσε να προεξοφλήσει συμφωνία Κυβέρνησης - Θεσμών, μέσω της διάσπασης της περιοχής αντίστασης των 580 - 585 μονάδων, με εφαλτήριο τις ανακοινώσεις για τα χρεόγραφα του EFSF που κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες, στη συνέχεια και μετά τη μη επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε την περιοχή της προηγούμενης αντίστασης και νυν περιοχή στήριξης.

Η εικόνα των Κρατικών χρεογράφων, κατέδειξε επιφυλακτικότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι αποδόσεις αντί να επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου, όπως με το Γενικό Δείκτη, υποχώρησαν σε επίπεδα Μαρτίου, προτού ενισχυθούν εκ νέου. Βάσει των τελευταίων δημοσιογραφικών πληροφοριών, φαίνεται να προκρίνεται η λύση του νέου Eurogroup, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα.

"Οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία, η αξιολόγηση της Πορτογαλίας από τον οίκο DBRS στις 29/4 (υποβάθμιση κάτω από 'ΒΒΒ-' θα δημιουργήσει πρόβλημα χρηματοδότησης της Χώρας), αλλά και οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κρίση στην Ευρώπη, πριν από το σημαντικό δημοψήφισμα για το 'Brexit' στις 23 Ιουνίου" αναφέρει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Ινδικός δείκτης Sensex 30 (+0,22%) διασώθηκε από τις ήπιες πιέσεις που ασκήθηκαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο Αυστραλιανός ASX 200 (-0,63%).

Μικρά κέρδη και εναλλαγές προσήμων στην Ευρώπη, ενώ επιφυλακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται ο δείκτης Nasdaq (η Apple ανακοίνωσε την πρώτη τριμηνιαία υποχώρηση των πωλήσεων της από το 2003, χάνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών).

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ και ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερή τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Αύγουστο του 2015, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Ο μηνιαίος δείκτης παρέμεινε στο 94, κάτω από το όριο του 100. Οι οικονομολόγοι της "Wall Street Journa"l είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα παραμείνει στο 94.

Ο εταιρικός δανεισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε ετήσια βάση το Μάρτιο, με ελαφρώς γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα δάνεια προς εταιρείες αυξήθηκαν κατά 1,1%, σε σχέση με το περασμένο έτος, έναντι μιας αύξησης 1% που σημείωσαν το Φεβρουάριο. Ο δείκτης προμήθειας χρήματος M3 της ΕΚΤ ανέβηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, ποσοστό που συνέπεσε με τις προσδοκίες των αναλυτών της "Wall Street Journal".

Η Βρετανική Οικονομία έχασε τη δυναμική της κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή προκαταρκτική εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Η ONS ανέφερε ότι η Οικονομία αναπτύχθηκε 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έπειτα από ανάπτυξη 0,6% που εμφάνισε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 1,6% από 2,4% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι οικονομολόγοι της "Wall Street Journal" ανέμεναν πως οι Οικονομία θα χάσει δυναμική στο τρίμηνο, επικαλούμενοι την αναταραχή στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς και μια ανομοιογενή ανάπτυξη στην Παγκόσμια Οικονομία.

Από την άλλη, "τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα για τις ήδη αδύναμες Ευρωπαϊκές Τράπεζες", δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μια προκαταρκτική εξέταση των εμπορικών τάσεων τον Μάρτιο έδειξε μεγάλη πτώση στο εμπορικό έλλειμμα της Χώρας. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, το εμπορικό έλλειμμα Αγαθών -εξαιρουμένων των Υπηρεσιών- υποχώρησε 9,5% στα $56,9 δισ. Τον προηγούμενο μήνα το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών ήταν $62,8 δισ. Ένα μικρότερο έλλειμμα τον Μάρτιο μπορεί να δώσει μικρή ώθηση στο ΑΕΠ, αν και η μέτρηση αναμένεται αδύναμη. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "Marketwatch" προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, από 1,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών ενισχύθηκε 1,4% το Μάρτιο στις ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων αυξήθηκε στις 110,5 μονάδες το Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ 

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 570,11 μονάδες (-4,92%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 582,57 (-2,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 584,55 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,51%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 71,6 εκατ. από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, απέσπασαν το 62,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο οι Grivalia, Lamda Development και Folli Follie Group δεν κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia Properties και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Lamda Develompent, Motor Oil, Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη και μετά από δύο συνεδριάσεις διόρθωσης, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Attica Group (+2,97%), ενώ με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι Παπουτσάνης (+10%) και Έλτον (+2,34%). Με ακόμα λιγότερες συναλλαγές η Μπουτάρης κοιν. "μετρά" πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, όπου οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, αλλά κακή η τελική εικόνα, με 28 ανοδικές μετοχές, έναντι 71 πτωτικών, ενώ εννέα τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (60.160 συμβόλαια).

Στα 16.368 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.770, 3.520 για τον Μάιο και 250 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 161,25) κινήθηκε μεταξύ 157,5 και 163,25 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,60%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.012), Alpha Bank (5.940), Eurobank (9.909), Πειραιώς (20.691), Εθνική (16.719), MIG (3.354), ΟΤΕ (980), ΟΠΑΠ (398), Viohalco (120), Μυτιληναίο (145), Ελ. Πετρέλαια (252), Ελλάκτωρα (163), ΕΧΑΕ (118), Motor Oil (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε ελαφρά στο 44%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν εξαιρετικά χαμηλός στα 17 δικαιώματα (11 αγοράς και 6 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.240.523 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.789.495 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v