Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νηστεία» στο Χρηματιστήριο

Με οριακές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη και πενιχρό τζίρο η τελευταία συνεδρίαση του μήνα στο ΧΑ. Νεότερα από τις διαπραγματεύσεις αναμένουν οι επενδυτές. Ανοδικά οι τρεις τράπεζες, πτώση για Alpha. Στο «κόκκινο» ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάνας.

Με συναλλαγές... νηστείας συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος και πέριξ των 585 μονάδων.

H αγορά «αφυπνίστηκε» όταν πριν από λίγο, με μία λιτή ανακοίνωση, και οι τέσσερις δανειστές κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο αλλά και σε βήματα που θα ανοίξουν τον δρόμο σε συζητήσεις που αφορούν και στο χρέος. Εξέλιξη που αποτέλεσε ενθαρρυντική ένδειξη και σχολιάστηκε δεόντως στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Τελευταία συνεδρίαση για τον Απρίλιο, με τον Γ.Δ. να «μετρά» κέρδη 5% και τον ΔΤΡ συνολικά 14,07% σε διάστημα μηνός.

Χωρίς νεότερα από το «μέτωπο της διαπραγμάτευσης» και με την ελληνική πλευρά να περιμένει εναγωνίως ημερομηνία για Eurogroup, οι traders αρκούνται στο να «κλείσουν» τον μήνα με θετικό πρόσημο, κάτι που αποτυπώνεται στις -μέχρι τώρα- κινήσεις τους.

Στα δύο σενάρια με άγνωστο x τις... αργίες έχει αναφερθεί από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, συνεκτιμώντας το ότι η επόμενη συνεδρίαση είναι την Τετάρτη 4 Μαΐου και πως στο μεσοδιάστημα δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και νέες ανατροπές.

Συναλλαγές περιορισμένες, ανάλογος ο τζίρος, επικεντρωμένος στον τραπεζικό κλάδο. Αν και το ποσοστό επί του τζίρου έχει μειωθεί στο 75% από το αρχικό 84%, το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος εστιάζεται στις τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Αναλυτικότερα, με αγοραστές σε Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, με πωλητές σε Alpha Bank.

Στο 0,251 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς «μετρά» συνολική απόδοση 35,68% σε διάστημα μηνός, στο 0,272 ευρώ η μετοχή της Εθνικής παρουσιάζει απόδοση 19,47%, στο 0,759 ευρώ η Eurobank με αρνητική απόδοση 3,69%, στο 1,99 ευρώ η Alpha Bank με συνολικά κέρδη 11,17% τον Απρίλιο.

Τεχνικά για τις 3 μετοχές (Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha Bank) η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, ενώ για τη Eurobank απέχει ελάχιστα από το να γίνει.

Για την τριάδα των μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ παραμένουν οι αγοραστές, με περισσότερες συναλλαγές/τζίρο στον τίτλο του Οργανισμού, δευτερευόντως στου ΟΤΕ και λιγότερο στης ΔΕΗ. Στα 6,45-6,57 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα γίνει η αποκοπή του μερίσματος (συνολικό 0,40 ευρώ/μετοχή), στα 8,15-8,40 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με τους αναλυτές να εκτιμούν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την ίδια μέρα (4/5). Πτώση στα καθαρά κέρδη (κατά 19% στα 33 εκατ. ευρώ) βλέπει η Alpha Finance, στα 10,2 ευρώ θέτει τον πήχη για τη μετοχή η Eurobank Equities. Στα 2,88-2,95 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με τους αγοραστές να φτάνουν μία... ανάσα από την αντίσταση των 2,98 ευρώ.

Κινητικότητα στις μετοχές των Μυτιληναίου, Grivalia, METKA, F.F. Group, EXAE, Viohalco κ.ά. Ενδεικτικά, από τις 25 μετοχές του δείκτη ανοδικά κινούνταν 17, μία (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) χωρίς μεταβολή στο 1,27 ευρώ και Τιτάν, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Lamda Development, Coca Cola, Alpha Bank και Αεροπορία Αιγαίου υποχωρούν.

Στις 13:55 είχαν αλλάξει χέρια 35,2 εκατ. μετοχές, με 12,6 εκατ. στην Εθνική. Στα 21,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v