Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατήθηκε το θετικό πρόσημο για τον Απρίλη

Συνεδρίαση με τζίρο αλλά χωρίς… μεταβολές η τελευταία πριν το Πάσχα. Αντίθετες πορείες για Alpha Bank και Πειραιώς. Οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη και το τραπεζικό κλάδο τον Απρίλιο. Τον «πολλαπλασιασμό» του FT25 και του τραπεζικού αποφάσισε το Χρηματιστήριο.

Με σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας, αναγνωσιμότητας και αποτελεσματικότητας των Δεικτών FTSE/X.A., το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell - εφαρμόζοντας μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν στην οικογένεια Δεικτών FTSE/X.A. - αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν το επίπεδο τιμών:

*του Δείκτη FTSE/X.A. Large Cap (FTSE) πολλαπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή του επί 10

*των Δεικτών FTSE/Χ.Α. Δείκτης Τραπεζών (ΔΤΡ) και FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης (FTSEB) πολλαπλασιάζοντας τις τρέχουσες τιμές τους επί 20, μετά το πέρας των συναλλαγών την τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου (όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το triple witching Ιουνίου, 17/6/2016).

Αυτή ήταν και η μοναδική είδηση που έβγαλε η υποτονική σήμερα συνεδρίαση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο δεκαπλασιασμός της τιμής ήταν αίτημα αρκετών μηνών από τους ασχολούμενους στην Αγορά Παραγώγων, που εκτιμούν ότι έτσι θα βελτιωθούν σημαντικά οι συναλλαγές, καθώς θα υπάρχουν χαμηλότερες προμήθειες, για τον πελάτη ανά συμβόλαιο. Όμως ο νέος πολλαπλασιασμός του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, αν δεν υπάρξει άμεσα η είδηση - θετικός καταλύτης, αναμένεται να δημιουργήσει αρνητικότατους συνειρμούς στην Αγορά (!)

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, πριν τις αργίες του Πάσχα, που συνέπεσε να είναι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού τετραμήνου και αν δεν είχε συμβεί το απότομο βύθισμα των δεικτών ελάχιστα μετά τις 15.30, όταν και ανακοινώθηκε το Αμερικανικό ΑΕΠ α' τριμήνου και προέκυψαν κάποιες "εισαγόμενες" πωλήσεις με κύριο στόχο τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν "η αδελφή της πλήξης".

Μία δεύτερη εξήγηση, όσον αφορά την απότομη πίεση των τιμών, σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ήταν η συνεχιζόμενη "λειψυδρία" ουσιαστικών ειδήσεων, όσον αφορά το, πιθανό, επόμενο Eurogroup και ο σημαντικός αριθμός αργιών που ακολουθεί, έβαλαν στον "πειρασμό" των ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, αρκετά από τα ενεργά χαρτοφυλάκια. Αλλωστε αυτό που περίμενε η αγορά, δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία για Eurogroup δεν προέκυψε όσο διαρκούσε η συνεδρίαση καθώς όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι θα μπορέσει να γίνει την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα. 

Εξαιρετικά χαμηλές οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, τήρησαν την παράδοση των ημερών, περί συναλλακτικής ραστώνης, ενώ εξαιρετικά ρηχές ήταν οι συναλλαγές και στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να ακολουθούν πλάγια κίνηση με οριακές μεταβολές: 2ετες 10,95%, 5ετες 9,75% και 10ετες 8,79%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι οι ειδήσεις που ακολούθησαν το χθεσινό κλείσιμο της εγχώριας Αγοράς, δεν προσέθεσαν ορατότητα, όσον αφορά το θέμα της Ελληνικής Αξιολόγησης, ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη να αναφερθεί ότι η η σημερινή συνεδρίαση ήταν μάλλον χαμηλού ενδιαφέροντος και θα ήταν ακόμα χαμηλότερο αν δεν είχαν σημειωθεί οι βραχύβιοι "κραδασμοί" μετά τις 15.30, που είχαν σαν αποτέλεσμα μετά τις 15.45 ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την προσπάθεια, που ξεκίνησε από χθες, των λίγων ενεργών χαρτοφυλακίων τα οποία θα ήθελαν ένα κλείσιμο του Δείκτη σχετικά υψηλότερα από την ζώνη 585 - 580 (που θα εξασφάλιζε θετικό πρόσημο για τον μήνα) και κοντά στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στα "μαγικά" που επιχειρήθηκαν στις τελικές δημοπρασίες, όχι μόνο γιατί έκλεισαν έξι τίτλους του FTSE25 στα υψηλά ημέρας και αυτό βοήθησε τον Δείκτη να πετύχει το σχετικά επιθυμητό κλείσιμο, αλλά και διότι λόγω των τελικών δημοπρασιών ενεργοποιήθηκε και δεύτερο "ΑΜΕΜ" σε Alpha Bank (-4,5%), Εθνική (-3,35%) και Πειραιώς, με την τελευταία από το -0,8% που βρισκόταν στις 17.00, να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, με ημερήσια κέρδη 4% (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς

Αντίθετα στην περίπτωση των ΑΛΦΑ και ΕΤΕ, επειδή το "project price" που προέκυπτε από τις τελικές δημοπρασίες είχε διαφορά μεγαλύτερη του 3% (προς τα πάνω) και ο όγκος των δημοπρασιών ήταν χαμηλότερος του 30%, από τον μέχρι στιγμής ημερήσιο όγκο, η τελική τιμή προέκυψε μεσοσταθμικά.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 3,68% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 12,25%.

Ο Απρίλιος αποδείχθηκε ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει μηνιαία κέρδη 1,13% και τον Τραπεζικό κέρδη 1,86%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 7,56% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 22,79%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού τετραμήνου, η Μπουτάρης προν., με ελαχιστότατες συναλλαγές και τετραμηνιαία κέρδη 733,33% (!)

Το πολιτικό ρίσκο

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το πολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και οι επενδυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα όσα γίνονται μεταξύ Κυβέρνησης και Δανειστών, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα διαρρέουν και από Κυβερνητικά Στελέχη σενάρια για δημοψήφισμα, ή εκλογές, που κάνουν την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να "αισθάνεται άβολα".

Από την άλλη και όσον αφορά το ταμπλώ των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, ξεχώρισε το +5,96% της ΕΧΑΕ. Ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και με σχετικά ανεβασμένους όγκους συναλλαγών, αλλά το τελικό κλείσιμο τον βρήκε σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 5,01 ευρώ (+6,6%) και οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Διάσπαση του 5,05 μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα με το επίπεδο να είναι κύρια αντίσταση.

Tο διάγραμμα της ΕΧΑΕ από την αρχή του χρόνου

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά κατά τις τελευταίες ημέρες αναμένει την έκβαση του θρίλερ της διαπραγμάτευσης. Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, σε επίπεδο Eurogroup, με ερωτηματικό τι θα γίνει με την διευθέτηση του χρέους" αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.

Στο θετικό σενάριο τα οφέλη για την Χρηματιστηριακή Αγορά θα έχουν ως εξής:

Στο επόμενο διάστημα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανάλογα με τις αποφάσεις για το χρέος θα έχουμε αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης. Αυτομάτως ο κίνδυνος Χώρας θα μειωθεί και το ασφάλιστρο κινδύνου (premium) θα μειωθεί. Πολλές τιμές - στόχοι δηλαδή που έχουν δοθεί θα αναπροσαρμοστούν ανοδικά.

Στις Τραπεζικές μετοχές, η κίνηση της ΕΚΤ να στηρίξει τη ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών μέσω της επαναγοράς ομολόγων EFSF, δείχνει ότι υπάρχει η βούληση για επαναφορά του "waiver" (εξαίρεσης) για πρόσβαση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων στη φτηνή ρευστότητα.

Η μεγάλη πρόκληση, βέβαια, θα παραμείνει η διαχείριση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων και το ότι αρκετά από τα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών εμπεριέχουν το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία.

Η εμπειρία από τις Ιταλικές Τράπεζες και τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων μέσω του προγράμματος "Atlas" έδειξε ότι είναι πιθανή μια έντονη ανοδική κίνηση σε περίπτωση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις Δεικτοβαρείς, μη Τραπεζικές μετοχές, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εμφανίσει κάποιες "κρυμμένες", πιθανά, ευκαιρίες. Ο ΟΤΕ π.χ. σε σχέση με τους Ευρωπαίους Ανταγωνιστές του, ειδικά της Δυτικής Ευρώπης, εμφανίζει discount στην αποτίμηση του που αγγίζει ακόμα και το 40% σε όρους EV/EBITDA. Ένας fund manager, ο οποίος δίσταζε να λάβει θέση και να αναλάβει τον κίνδυνο Χώρας μέχρι πρότινος. πιθανά να το προσπαθήσει τώρα. Οι αποτιμήσεις των Ανταγωνιστών μας στις αναδυόμενες αγορές (Ν. Αφρική , Πολωνία κτλ) με τους οποίους πλέον συγκρινόμαστε, δεν είναι όσο ελκυστικές ήταν το προηγούμενο διάστημα κάτι που μας ευνοεί.

Οι μετοχές που πρωταγωνιστούν, λόγω Αποκρατικοποιήσεων θα επιστρέψουν στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, καθώς θα αποσαφηνιστούν διάφορα θέματα. Η ΔΕΗ και η πώληση του ΑΔΜΗΕ, το project του Ελληνικού αλλά και συμμετοχές σε άλλες ΔΕΚΟ (πχ ΕΛΠΕ , ΕΥΔΑΠ) αναμένεται να ξεκαθαρίσουν, μέσω αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θα τεθούν.

Ακόμα και στο θετικό σενάριο ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης, τα ρίσκα ψήφισης αλλά και εφαρμογής της συμφωνίας παραμένουν υψηλά. Η μεταβλητότητα στο Χ.Α. αναμένεται να παραμείνει υψηλή στο σύντομο μέλλον.

Στο αρνητικό σενάριο της μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, η επιστροφή του "Grexit" αλλά και η οικονομική στασιμότητα θα βαλτώσουν την Xρηματιστηριακή και όχι μόνο Aγορά.

"Η βούληση όλων των Εμπλεκόμενων Πλευρών να υπάρξει συμφωνία, η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία, το δημοψήφισμα της Βρετανίας αλλά και οι Αμερικανικές εκλογές αφήνουν αισιοδοξία ότι είναι προς όφελος όλων ( Ελλάδα –ΕΕ – ΗΠΑ –ΔΝΤ ) η ολοκλήρωση της συμφωνίας και αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο", τονίζει ο κ. Σακαρέλης.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Στον ρυθμό των Κεντρικών Τραπεζών, κινούνται οι Διεθνείς Αγορές. Οι Αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια στο 0,25 με 0,5% και διεμήνυσαν ότι είναι ανοιχτοί σε μια αύξηση τον Ιούνιο, επισημαίνοντας την βελτίωση στις Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές και στην Αγορά Απασχόλησης. Η επιτροπή καθορισμού της νομισματικής πολιτικής (FOMC) της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως η Αγορά Απασχόλησης έχει βελτιωθεί περαιτέρω παρά την πρόσφατη οικονομική επιβράδυνση.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Αγοράς για περαιτέρω ενέργειες. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και ανέβαλε για έξι ακόμα μήνες την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%, ωστόσο διατήρησε την αισιοδοξία της ότι η τάση για την Ιαπωνική Οικονομία θα είναι μέτρια επέκταση. Επίσης διατήρησε τη δέσμευσή της για αύξηση της νομισματικής της βάσης με ετήσιο ρυθμό 80 τρισ γιεν, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο -0,1%.

Σταθερή διατήρησε και η RBNZ (Reserve Bank of New Zealand) τη νομισματική της πολιτική. Ωστόσο, στην αναφορά τους, οι Ιθύνοντες της Τράπεζας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κίνηση τόνωσης της Οικονομίας, αν αυτό απαιτηθεί, στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας στις 8 Ιουνίου.

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-3,61%, μετά την σημαντική ενίσχυση του γιεν) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,73%).

Η ίδια εικόνα μικτών διαθέσεων στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στο NYSE.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο (η απόφαση της Fed, το έχει στείλει σε νέα υψηλά για το 2016), μεγαλύτερα για τον Χρυσό, ενώ μικρές πιέσεις σημειώνονται στο Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιαπωνικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Μάρτιο 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από μια αύξηση 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου. Η πτώση ήταν η πέμπτη συνεχόμενη στους τελευταίους επτά μήνες.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η πτώση στα έσοδα από το trading οδήγησε σε μείωση κατά 58% των κερδών α' τριμήνου της Deutsche Bank, τα οποία ωστόσο διαμορφώθηκαν σημαντικά υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Γερμανική Τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 214 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, έναντι κερδών 544 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες από 244 εκατ. ως και 1,44 δισ. ευρώ.

Απρόσμενη πτώση κατέγραψε τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων στην Γερμανία, ενώ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 16.000 άτομα στα 2,706 εκατ. άτομα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως θα παραμείνει αμετάβλητος. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 6,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Ο ετήσιος πληθωρισμός γύρισε ξανά σε αρνητικό έδαφος στην Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 0,1% το Μάρτιο. Η μέτρηση του Απριλίου ήταν χειρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, που, σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα παρέμεναν αμετάβλητες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,5% το πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη 0,7%. Το τέταρτο τρίμηνο η Οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%.

Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σκαρφάλωσαν κατά 9.000 στις 257.000 την εβδομάδα που έληξε στις 23 Απριλίου. Οι 248.000 αιτήσεις που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι λιγότερες από το 1973. Η μέση πρόβλεψη από 50 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν πως οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 259.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατ. Ευρώ, λήξεως 4 Νοεμβρίου 2016.

Στα 33 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 19% σε ετήσια βάση, θα είναι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "outperform" και τιμή-στόχο στα 10 ευρώ.

Επιστρέφοντας στην συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά ανοδικά, αναρριχόμενος μέχρι τις 587,44 μονάδες (+0,56%), όμως, όπως προαναφέρθηκε, μετά τις 15.45 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 577,77 (-1,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 582,65 (-0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 583,65 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,15%.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 68 εκατ. από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ). Εθνική και Alpha Bank απασχόλησαν το 55,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Viohalco, Grivalia, Jumbo και ΕΧΑΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Develpment και στο υψηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα δεδομένα. Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 585 - 580, 572 και 550 - 540 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 603, 631 και 680 μονάδες.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όσον αφορά την σειρά άφιξης: ΕΕΕ (6,560 δισ), ΟΤΕ (4,151 δισ), Alpha Bank (2,935 δισ) και Εθνική (2,378 δισ ευρώ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, η τελευταία της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με σημαντικότατη βύθιση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.195 συμβόλαια).

Στα 16.650 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.414, 1.395 για τον Μάιο και 19 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 160,75) κινήθηκε μεταξύ 158,5 και 163 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,60%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Πειραιώς, 15.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (199), Alpha Bank (5.883), Eurobank (5.154), Πειραιώς (9.891), Εθνική (10.941), MIG (1.713), ΟΤΕ (394), ΟΠΑΠ (228), Μυτιληναίο (113), ΕΧΑΕ (203).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 41%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στο μόλις 1 δικαίωμα αγοράς.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.231.568 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.789.495 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

Η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών, κατόπιν της επικείμενης αναπροσαρμογής του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap στο δεκαπλάσιο της τιμής του από 21/6/2016, ενέκρινε την αναπροσαρμογή του μεγέθους συμβολαίου των Παραγώγων Προϊόντων "Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης" και "Δικαιώματα Προαίρεσης" επί του συγκεκριμένου Δείκτη. Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και η ενίσχυση της ρευστότητας στα Παράγωγα Προϊόντα επί του συγκεκριμένου Δείκτη, αυξάνοντας την ονομαστική αξία του συμβολαίου σε σχέση με το κόστος απόκτησης του.

Η σχετική αναπροσαρμογή θα επηρεάσει το μέγεθος συμβολαίου στα παράγωγα προϊόντα "Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης" και "Δικαιώματα Προαίρεσης" επί του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap, το οποίο στο τελικό στάδιο θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ, ενώ αντίστοιχα θα αναπροσαρμοστούν και οι τιμές εξάσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης οι οποίες θα δεκαπλασιαστούν. Η αναπροσαρμογή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της 28ης Απριλίου 2016, θα πραγματοποιηθεί αναστολή όλων των σειρών παραγώγων επί του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap, με λήξη μεταγενέστερη του Ιουνίου 2016. Οι σειρές θα παραμείνουν ανεσταλμένες έως και την 10η Μαΐου 2016, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την καλύτερη προσαρμογή των συστημάτων των Μελών. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και η απενεργοποίηση των σειρών τυποποιημένου συνδυασμού "time spreads" επί του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

1ο Στάδιο αναπροσαρμογής - Ημερομηνία εφαρμογής 11/5/2016

Τετραπλασιασμός του μεγέθους συμβολαίου για τις σειρές λήξης μεταγενέστερης του Ιουνίου 2016 των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και των Δικαιωμάτων Προαίρεσης που δεν διατηρούν ανοιχτή θέση, με το νέο μέγεθος συμβολαίου να διαμορφώνεται στα 20 ευρώ. Οι σειρές αυτές θα αποκτήσουν νέο όνομα καθώς θα προστεθεί ο χαρακτήρας "Χ" και θα έχουν modifier = 1.
Οι υφιστάμενες σειρές με ανοιχτή θέση δεν θα αναπροσαρμοστούν και θα παραμείνουν με τα ίδια χαρακτηριστικά μέχρι να λήξουν.

2ο Στάδιο αναπροσαρμογής - Ημερομηνία εφαρμογής 17/6/2016 (μετά τη λήξη)

Δεκαπλασιασμός της τιμής του υποκείμενου Δείκτη.
Υποδεκαπλασιασμός του μεγέθους συμβολαίου για όλα τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και τα Δικαιώματα Προαίρεσης, με το νέο μέγεθος συμβολαίου να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, νέα ονοματολογία των σειρών με την προσθήκη του χαρακτήρα "Υ" και modifier = 2.
Δεκαπλασιασμός όλων των Τιμών Εξάσκησης των Δικαιωμάτων Προαίρεσης ακολουθώντας της μεταβολή της τιμής του υποκείμενου Δείκτη.
Μεταβολή της τιμής Εκκαθάρισης της 17ης Ιουνίου 2016 σε όλα τα ΣΜΕ για τον ημερήσιο διακανονισμό της 21ης Ιουνίου 2016 με βάση τη σχέση: Νέα τιμή Εκκαθάρισης ΣΜΕ = Παλαιά τιμή Εκκαθάρισης ΣΜΕ x 10

Χαρούμενη Ανάσταση με υγεία για όλους

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v