Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα πονταρίσματα με ορίζοντα... Eurogroup

Με νέο ορόσημο, αυτό της 9ης Μαϊου, καλείται να κινηθεί η αγορά. Ποια είναι τα όρια κίνησης των βασικών δεικτών εν αναμονή των εξελίξεων. Κλειδί παραμένει η «συμπεριφορά» του τραπεζικού κλάδου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Κρατήθηκε το θετικό πρόσημο για τον Απρίλιο, με απόδοση 4,78% για τον Γενικό Δείκτη με αιχμή το 11,69% του τραπεζικού κλάδου, που συγκέντρωσε (κατά μέσο όρο) σχεδόν το 60% των συναλλαγών του μήνα.

Δεύτερος συνεχόμενος μήνας με θετικό πρόσημο/ανοδική φορά κάτι που είχε να συμβεί πλέον του ενός έτους (υπερκαλύπτοντας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και βεβαίως για τη βραχυπρόθεσμη τάση, που παραμένει (σε μέτρηση 3μηνου) πτωτική πλην όμως με "κλείσιμο" υψηλότερα των 610-615 μονάδων θα μπρούσε- υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει και περιοχή αναστροφής σε ανοδικό κανάλι.

Ο Απρίλιος ολοκληρώθηκε με σημαντικά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο, ο Μάιος θα ξεκινήσει με...ενίσχυση του Δείκτη Τραπεζών Χ 10, μετά από απόφαση του ΧΑ και του οίκου FTSE (αποτέλεσε και τη μοναδική είδηση, που έβγαλε η υποτονική συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος).

Με προίκα την ενίσχυση της αγοράς, της πλειονότητας των μετοχών του FTSE/XA- Large Cap και δη των τραπεζικών ο Μάιος ξεκινά (χρηματιστηριακά) από την συνεδρίαση της Τετάρτης και με την προσδοκία των traders πως στο ενδιάμεσο διάστημα θα έχουν γίνει πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις των δανειστών δεδομένου ότι τελικά γνωρίζουμε την ημερομηνία του Eurogroup (9 Μαϊου) και ενδιαμέσως οι διαπραγματεύσεις και το παρασκήνιο θα «πάρουν φωτιά».

Αλλωστε και για τους τρεις βασικούς δείκτες τα διαμορφωθέντα επίπεδα τιμών είναι πέριξ των ορίων που οδηγούν είτε σε σημαντική αντίδραση, είτε σε σημαντική ταλαιπωρία. Το εύρος τιμών εν προκειμένω για τον ΓΔ λίγο ως πολύ γνωστό, καθώς ως άνω όριο υπολογίζονται οι 610 μονάδες και ως χαμηλό οι 540 μονάδες. Αμφότερες οι τιμές όρια δοκιμάσθηκαν στην τελευταία φάση της διαδικασίας προεξόφλησης και της διάψευσης των προσδοκιών που ακολούθησαν. Σε αυτό το εύρος- κατ' αρχήν- ορίζεται το περιθώριο διακύμανσης της αγοράς από Τετάρτη ανάλογα βεβαίως με τις όποιες εξελίξεις που τυχών θα μεσολαβήσουν.

Με το επόμενο ορόσημο να είναι το Eurogroup (αν και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι θα χρειαστεί πιθανότατα και μια ακόμα συνεδρίαση) στο ΧΑ μπορεί να συντηρηθεί η τάση υψηλότερα των 550/540 μονάδων με τον ΔΤΡ όχι χαμηλότερα των 43 μονάδων και με το μη τραπεζικό μέρος του FT25 σε... αναμονή.

Η αγορά γνωρίζει καλά (η κυβέρνηση καλύτερα...) πως η παρέλκυση μίας σύγκλησης των υπουργών Οικονομικών λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς, πως το "πακέτο μέτρων" γίνεται όλο και βαρύτερο και για αυτό με βάση το ευκταίο σενάριο ζητούμενο είναι η λύση μέχρι τα μέσα-τέλη Μαϊου.

Στην αντίθετη περίπτωση, που δηλαδή η ελληνική πλευρά εξωθηθεί σε περαιτέρω "ασφυξία" (επαληθεύοντας τους μύχιους φόβους του Ευκλείδη Τσακαλώτου) είναι προφανές πως δεν θα αναφερόμαστε σε μία διαφορετική κατάσταση και δεδομένα μόνο για το Χρηματιστήριο.

Αλλά ας περιοριστούμε στο επικρατέστερο- ακόμη- σενάριο, που θέλει τις δύο πλευρές να οδηγούνται σε μία συμβιβαστική λύση...και με βάση αυτό ας κάνουμε τους υπολογισμούς μας για το ξεκίνημα του Μαίου.

Μέχρι τότε Καλή Ανάσταση...

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 583,65 μονάδες με πτώση 2,52%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 3,60% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,63%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Κατασκευές- Υλικά (+3,47%), Χημικά (+1,37%) και Πετρέλαιο- Αέριο (+1,31%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (-8,51%), Υγεία (-6,87%) και Ταξίδια- Αναψυχή (-5,49%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Μπουτάρης (ΚΑ) (130%), Sato (35,71%), Γαλαξίδι (24,55%), ΑΝΕΚ (ΠΟ 90) (19,89%), Εριουργία Τρία Άλφα (19,85%), Βαρβαρέσος (19,35%), Intrakat (15,98%), Ιντεάλ (11,11%), ΑΝΕΚ (ΚΟ) (11,11%) και Καραμολέγκος (9,78%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοκαρπέτ (-36,68%), Πήγασος Εκδοτική (-34,78%), Χατζηκρανιώτη (-32,63%), Προοδευτική (-27,27%), Βιοτέρ (-25,23%), Euromedica (-25%), Εβροφάρμα (-21,05%), ΓΕ Δημητρίου (-18,18%), Alpha Αστικά Ακίνητα (-16,97%) και Trastor (-16,58%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v