Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτική κίνηση κάτω από τη ζώνη των 640 μονάδων

Διορθωτική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο παρασύρει το σύνολο της αγοράς. Κατοχύρωση κερδών στη σκιά της κόντρας για το χρέος και του δύσκολου Eurogroup. Μικρότερες οι απώλειες για τα βιομηχανικά blue chips.

«Σκιά» ΔΝΤ πάνω (και) από το Χ.Α., με τους traders να προχωρούν σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Επιβεβαιώνοντας έναν από τους χρηματιστηριακούς κανόνες, αρκετοί traders, έχοντας αγοράσει στην προεξόφληση και στη φήμη, κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους στην είδηση.

Με καθοδικό χάσμα και συνέχεια χαμηλότερα ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας την υποχώρηση που από νωρίς κυριαρχεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά. Με σημαντικές απώλειες ο DAX στη Φρανκφούρτη, με αφορμή (και) την υποβάθμιση-προειδοποίηση του Moody's που χαμηλώνει την Deutsche Bank μόλις δύο βαθμίδες από την κατηγορία «σκουπίδι»/junk.

Δεδομένου του... «πολέμου» Ουάσιγκτον - Βερολίνου και τις εδώ και καιρό συνεχείς βολές των αμερικανικών φορέων κατά εμβληματικών ομίλων του γερμανικού κατεστημένου (όπως είναι η Deutsche Bank, η VW, η Siemens κ.ά.), η βολή Moody's πιθανότατα θα έχει συνέχεια. Στην ίδια συγκυρία που η εικόνα του χρηματιστηρίου του Μιλάνου προβληματίζει Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ).

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επιλογές για έναν trader που έχει πετύχει ήδη τον κύριο στόχο στον τραπεζικό κλάδο και τον πετυχαίνει για τον Γενικό Δείκτη, συμπεριλαμβάνουν τη μερική κατοχύρωση θέσεών του, που μέχρι τα τρέχοντα επίπεδα έχουν αποδώσει σχεδόν 30% σε διάστημα τριμήνου, ειδικότερα δε για τις τράπεζες πάνω από 110% στο ίδιο διάστημα.

Συνεπώς η εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται στα πρώτα 30'-35', θα πρέπει να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογική και λίγο έως πολύ αναμενόμενη σήμερα-αύριο, πρακτικά με την ανακοίνωση της όποιας είδησης από το σημερινό Eurogroup.

Aπό τις 645,78 μονάδες για τον Γ.Δ., από τις 184,17 για τον FT 25 και από τις 61,29 μονάδες για τον ΔΤΡ η αρχική οπισθοχώρηση των βασικών δεικτών της αγοράς, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο(*).

Οπως και στη χθεσινή συνεδρίαση, έτσι και σήμερα -προσώρας- η... μερίδα του λέοντος επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, με ποσοστά καταλυτικά, καθώς ξεπερνούν το 90% του πραγματοποιηθέντος τζίρου.

Και με τις 4 συστημικές μετοχές πάνω από την τιμή της τρίτης ΑΜΚ, οι βραχυπρόθεσμοι έχουν ανάλογα περιθώρια κατοχύρωσης μέρους των θέσεών τους, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί στα 2,61 ευρώ (στα 2 ευρώ η τιμή της ΑΜΚ), η Εθνική στο 0,327 ευρώ (στο 0,30 ευρώ), η Eurobank στο 1,12 ευρώ (στο 1 ευρώ) και στο 0,305 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς (στο 0,30 ευρώ η τιμή της τρίτης ΑΜΚ).

Τεχνικά για τον ΔΤΡ δικαιολογείται διόρθωση σήμερα-αύριο έως τις 60-59 μονάδες, όπου ενδεχομένως να δοκιμαστεί η τάση 3 ημερών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από την Τετάρτη - Πέμπτη και μετά για την τάση.

Λίγο μετά τις 11:05 ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς στα χαμηλά ημέρας και περίπου την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX «γύριζε» ανοδικά στις 9.876 από τις 9.773 μονάδες.

Λογικά πολλοί βραχυπρόθεσμοι θα κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, σε ενδεχόμενη διάσπαση των πρώτων στηρίξεων (των 640 μονάδων για τον Γ.Δ.), οι πωλήσεις να επιταχυνθούν με σημείο αναφοράς (σε ημερήσια μέτρηση) προς τις 635 μονάδες, στο αρνητικό ενδεχόμενο.

Ανάλογα με την ειδησεογραφία θα φανεί στη συνέχεια εάν για τον Γ.Δ. είναι εφικτή η επαναφορά πάνω από τις 645 μονάδες και για τον ΔΤΡ υψηλότερα των 61,50 μονάδων.

Επιλεκτικές κινήσεις σε μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Jumbo, Τιτάν, F.F. Group, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και δευτερευόντως από τη μεσαία κατηγορία σε Ευρωπαϊκή Πίστη, Υγεία και Ελληνικά Καλώδια.

(*) Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 50 εκατ. μετοχές, αξίας πάνω από 28 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v