Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο. Εχοντας εξασφαλίσει νέα υψηλά έτους, οι επενδυτές κινούνται με βάση τις προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup. Οι τράπεζες παραμένουν απόλυτος πρωταγωνιστής σε τζίρο και απόδοση. Πού μπαίνει ο πρώτος στόχος στο «καλό σενάριο».

Με την προσδοκία των 3 από τους 4 δανειστές να επιτευχθεί ουσιαστική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, οι «αγορές» αναμένουν την έκβαση αυτής της τόσο κρίσιμης συνεδρίασης.

Την ώρα που Μέρκελ, Μοσκοβισί κ.ά. από την ευρωπαϊκή πλευρά ελπίζουν και επιθυμούν συμφωνία σήμερα, το ΔΝΤ ζητά ολική αναδόμηση του ευρωπαϊκού προγράμματος, στο... παρά ένα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει πρακτικά για αυτή τη φάση της αξιολόγησης, αλλά (κυρίως) για την επόμενη του φθινοπώρου (που περιλαμβάνει πλήθος προαπαιτούμενων και δη των εργασιακών).

Εύλογη η στάση αναμονής σε Μαξίμου, σε αγορά (και) σε Χ.Α., με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν ωθήσει χθες τον Γενικό Δείκτη σε «νέα υψηλά έτους», με αιχμή τις τράπεζες αλλά και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθεί.

Για τον τραπεζικό κλάδο, ο κύριος στόχος επετεύχθη με την υπερκάλυψη των 60-62 μονάδων και με την επαναφορά και των 4 συστημικών τραπεζικών υψηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ. Κύριος στόχος από την εποχή της καταγραφής των ιστορικών ελαχίστων για τον ΔΤΡ, των 17,93 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου, η ευρύτερη περιοχή τιμών των 60 μονάδων επιβεβαιώθηκε σε μία μάλλον αρμονική κίνηση με ικανοποιητικές συναλλαγές και σχετική συμμετοχή περισσότερων traders προς την τελευταία φάση της (υψηλότερα των 52 μονάδων).

Οι τράπεζες μάζεψαν όλο το... χαρτί, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς το 88% του τζίρου επικεντρώθηκε στις μετοχές του κλάδου. Κάτι που διήρκεσε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της συνεδρίασης, καταδεικνύοντας και τον βαθμό ρίσκου που έχει πλέον η κάθε βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Το ενδιαφέρον είναι πως για τον ΔΤΡ επιτυγχάνεται η σύγκλισή του με τους άλλους δύο βασικούς δείκτες (ΓΔ, FT 25), θυμίζοντας την... τραυματική απόκλισή του, που είχε διαμορφωθεί στο πρώτο 10ήμερο Φεβρουαρίου. Εκτοτε είναι ο κλάδος-αιχμή, με την επαναφορά της συνολικής αποτίμησης των 4 συστημικών ομίλων πάνω από τα 10 δισ. ευρώ να σηματοδοτεί την απαρχή της επιστροφής του.

Πρακτικά από την έκβαση του Eurogroup θα καθοριστεί η τάση για την άμεση συνέχεια, με το θέμα του χρέους να είναι ίσως το μόνο που δεν έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των traders. Και σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, είναι ένα από τα «κλειδιά» μίας πιθανής συνέχισης προς τις 665 ή διόρθωσης χαμηλότερα των 640 μονάδων.

Ο στόχος των 665 (666) μονάδων είναι αυτός που από τις 22 Φεβρουαρίου έχει τεθεί (από τον Βασίλη Μαρκάκη) με τον εύγλωττο τίτλο: Πόσες μονάδες αξίζει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (Εκηβόλος 22/2) και μένει να φανεί εάν άμεσα θα αποτελέσει σημείο μερικής κατοχύρωσης σημαντικότατων υπεραξιών ή βάση για την επόμενη κίνηση πέραν των 700 μονάδων.

Δεδομένης της σημασίας αυτής της περιοχής και της πιθανότατης μη ουσιαστικής αναφοράς στο θέμα του χρέους, η ζώνη που εκτείνεται από τις 650 έως τις 665 (666) μονάδες μπορεί να αποτελέσει επίπεδο μερικής κατοχύρωσης θέσεων από traders οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στη διάρκεια της διαδρομής από τις 420, κυρίως όμως από τις 550-570 μονάδες και υψηλότερα.

Από τις επιμέρους μετοχές, πέραν του τραπεζικού κλάδου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ διατηρούν τη φορά, στη ΔΕΗ αναμένεται προσφορά προς το τέλος του μήνα (λόγω MSCI), ενώ για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και τις γνωστές 4-6 του FT Mid Cap δοκιμάζονται νέες τιμές χωρίς υπερβολές.

Ξεχωριστής μνείας χρήζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ καθώς, όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, έκλεισε πάνω από το σημείο make or break των 5,09 ευρώ, με πολύ πιθανή την αντίδραση προς τα 5,50 ευρώ, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα.

 

Να σημειωθεί πως για τον ΟΛΘ αναρτήθηκε η σύμβαση παραχώρησης με το δημόσιο και στα τέλη Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται οι προσφορές.

Στα Παράγωγα, τα Συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν σε 27.964, με μικρή υπερτίμηση/premium (0,15%), ενώ σε ΣΜΕ μετοχών έχουν γίνει 33.654 στην ΕΤΕ και 21.264, ενώ από τις μετοχές του Mid Cap ξεχωρίζει το ΣΜΕ της MIG με 5.748 «κομμάτια».

Στις διεθνείς αγορές να συνεκτιμηθεί η εικόνα των ευρωπαϊκών, κυρίως όμως η νέα «βουτιά» του ΜΙΒ στο Μιλάνο, με την υποχώρηση ή πτώση σε χαμηλό 16 μηνών της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Ειδικότερα για το ιταλικό χρηματιστήριο στις 5 Μαΐου είχε αναρτηθεί σχετικά: Σε επικίνδυνη κλίση ο ΜΙΒ του Μιλάνου (Εκηβόλος).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v