Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο Ελσίνκι

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη που υποχωρεί κάτω από τις 650 μονάδες. To «πράσινο φως» για τη δόση από το EwG περιμένει η αγορά, μετά τη χθεσινή αναβολή από Βερολίνο. Οι κινήσεις σε τράπεζες και ΟΤΕ. Το σήμα από τα ομόλογα.

Σε σκωτσέζικο ντους (και) το ΧΑ, μετά τη χθεσινοβραδινή (μη) απόφαση της Γερμανικής Βουλής και ενόσω πλησιάζει η Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Από αναβολή σε αναβολή και από κώλυμα σε κώλυμα, με τους δανειστές να πλειοδοτούν σε θετικές δηλώσεις προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά επί της ουσίας το... καψώνι να συνεχίζεται, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Παρ' όλα αυτά περιμένει στο EwG που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι να δοθεί το "πράσινο φως" για τη δόση, παρά τη μικρή αναβολή που πήρε από τη γερμανική Βουλή η αποδέσμευση της δόσης.

Στο ΧΑ, οι σημαντικές 650 μονάδες "κράτησαν" στη χθεσινή συνεδρίαση, σε μία συγκυρία που η εναλλαγή κλίματος, τάσης και προσήμων από μέρα σε μέρα εξαντλεί τα περιθώρια αντίδρασης, τουλάχιστον άμεσα.

Την ίδια ώρα, η Moody's διακρίνει αχτίδα φωτός στα κόκκινα δάνεια, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά της προς την κυβέρνηση. Και φθάνουμε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τις 650 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο σε κόπωση και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να (υπο)στηρίζει την παραμονή του FT 25 στη ζώνη των 180 μονάδων με εναλλασσόμενες δυνάμεις.

Οι συναλλαγές στα 75 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 62 εκατ. ευρώ, παραμένουν σε μάλλον μέτρια επίπεδα, παραπέμποντας στο μερικό "κλείδωμα" θέσεων που συνεχίζεται (σταθερά από τη συνεδρίαση της Δευτέρας), σε περιορισμένης έκτασης νέες τοποθετήσεις αλλά και σε διστακτικότητα των περισσότερων να μπουν στην αγορά.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να μειώνουν θέσεις, οι ξένοι (και... ξένοι) να τις ενισχύουν. Οι μεν δεν έχουν τις δυνάμεις (ή την εικόνα της αγοράς) για να μείνουν εντός παιδιάς, οι δε, ακολουθώντας τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων (και δη των αμερικανικών), θεωρούν ότι αυτή η κυβέρνηση περνάει, ψηφίζει την πλειονότητα των επώδυνων μέτρων.

Δεν είναι τυχαίο, που αν και "ρηχή" αγορά, τα ομόλογα, η απόδοση των κρατικών τίτλων παραμένει καθηλωμένη χαμηλότερα του 8%, το GREK συντηρείται σε λογικά επίπεδα (Global X MSCI Greece ETF στα 8,72) και αρκετά hedge funds επιμένουν να "βλέπουν" τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Η εμπλοκή στην Bundestag θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως σε γερμανικού ενδιαφέροντος εκκρεμότητα, που σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών της αγοράς σχετίζεται με το περίφημο 5% (από το 6%) που κατέχει ακόμη το Δημόσιο στον ΟΤΕ και αφορά άμεσα στην Deutsche Telekom. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως κυρίως από τη Δευτέρα, στη μετοχή του Οργανισμού ενεργούν αντίρροπες δυνάμεις που επηρεάζουν την τρέχουσα τιμή και που αποδίδονται σε αυτή τη διελκυστίνδα. Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2014, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την πώληση του 10% που ελέγχει στον Οργανισμό (6% άμεσα και 4% στο ΙΚΑ), θυμίζοντας πως η Deutsche Telekom ελέγχει πλέον το 40% και από τότε εκκρεμεί το θέμα της "χρυσής μετοχής".

Πρακτικά το ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την αγορά, ο γρίφος θα λέγαμε καλύτερα, αφορά στη δέουσα τιμή στην οποία θα μπορούσε να περάσει στην DT 5% (6%) του Δημοσίου. Στα 9,20 ευρώ, χωρίς τελικά μεταβολή, η τιμή της μετοχής, με την αγορά να προεξοφλεί πως αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να αρθεί... χθες.

Στο διά ταύτα, σήμερα στο EwG πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα (πλην ενός;) τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων (εκτός κι αν υπάρξει επιπλέον κώλυμα...), με την επιτροπή της γερμανικής Βουλής να συνεδριάζει εκ νέου αύριο, Παρασκευή.

Ωστόσο όσο περνούν οι μέρες και όσο οι δανειστές κωλυσιεργούν, τόσο αδυνατίζει το ενδεχόμενο της άμεσης και πειστικής υπέρβασης των 665 μονάδων. Εμφανείς οι ενδείξεις κόπωσης στον τραπεζικό κλάδο, που αποτυπώνεται στη αδυναμία του ΔΤΡ να πλησιάσει καν τις 58 μονάδες (στις 60-62 εδώ και εβδομάδες ο κύριος, καταληκτικός στόχος), με συνέπεια η αντίσταση να χαμηλώνει προς τις 56,5 μονάδες.

Για τον κλάδο είναι σημαντική η προσέγγιση της Moody's, από τη στιγμή που καταγράφει υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, συμπληρώνοντας όμως πως σημαντικό ύψος NPLs, περίπου 37%, παραμένει στα χαρτοφυλάκια των συστημικών ομίλων.

Στις 53,46 μονάδες ο ΔΤΡ, με το κρίσιμο κάτω όριο των 52 μονάδων να "κρατά" και χθες, πλην όμως σε ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση της στήριξης, ο δείκτης "βλέπει" χαμηλότερα προς τις 48-47 μονάδες. Σε ένα τέτοιο, διορθωτικό ενδεχόμενο, αλλάζει εκ νέου η βραχυπρόθεσμη τάση και προφανώς το κλίμα στην αγορά.
Συνεπώς κι ενώ πλησιάζει η 23η Ιουνίου, στην αγορά έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση πως τέλος καλό, όλα καλά θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα, στο επόμενο Eurogroup, που είναι και το έσχατο ορόσημο (και) για την ελληνική πλευρά.

Και σε αυτά να συνεκτιμηθεί ο κίνδυνος για τουριστικό "ναυάγιο" μεγατόνων από την απεργία στον ΟΛΠ, όπως αποκαλύπτει ο Φώτης Κόλλιας, καθώς από τούδε και στο εξής (και) η κυβέρνηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες από την υλοποίηση των όσων έχει συμφωνήσει.

Να σημειωθεί πως από χθες η ΕΚΤ άρχισε τις αγορές (και) εταιρικών ομολόγων (από τους τομείς κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιών και ασφάλισης), με τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να "βλέπει" ουσιαστική αλλαγή στα capital controls ως το φθινόπωρο και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτά σε... δεύτερο χρόνο, καθώς ζητούμενο είναι να "κλείσουν" και οι τελευταίες... ουρές των εκκρεμοτήτων που προκαλούν εμπλοκές όπως η χθεσινοβραδινή στη γερμανική Βουλή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v