Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες στις 650 μονάδες

Ηπιες απώλειες στο κρίσιμο όριο των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Χαμηλός τζίρος εν αναμονή του EwG. Μεικτά πρόσημα στις τραπεζικές μετοχές, διορθώνει η Coca Cola. Υποχωρούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Ανοδικά ΟΛΠ, Viohalco.

Με το βλέμμα στο Ελσίνκι και με αφορμή τη χθεσινή μη απόφαση της γερμανικής Βουλής, το Χ.Α. δοκιμάζεται χαμηλότερα. Περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογος τζίρος, αλλά με τους πωλητές να έχουν προβάδισμα μετά τα πρώτα 5' της συνεδρίασης.

Με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στους περισσότερους τίτλους του FT 25, η αγορά υποχωρεί προς τις 647,80 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται απώλειες που νωρίτερα έφθασαν το 1% και τον ΔΤΡ να πιέζεται έως τις 53,28 μονάδες. Λίγο έως πολύ αναμενόμενη αντίδραση, μετά το χθεσινοβραδινό... απρόοπτο, αν και η Αθήνα, παρά την αναβολή της έγκρισης από την Bundestag, προσβλέπει στο σημερινό EwG.

Ωστόσο, όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, το Χ.Α. είναι από τη Δευτέρα στην αναμονή της έγκρισης της πολυπόθητης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και έχει φτάσει Πέμπτη περιμένοντας ακόμη ένα EwG.

Σε διόρθωση τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Μάριο Ντράγκι να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για οικονομική καταστροφή διαρκείας στην ευρωζώνη.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. εύλογα δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αξιολόγηση/έγκριση της δόσης, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αθήνα προσδοκά πως η διαδικασία έγκρισης θα «τρέξει» γρήγορα και η τελική εκταμίευση θα γίνει εντός του μήνα (δηλαδή ενδεχομένως μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Προσώρας, οι μεν πωλητές ρευστοποιούν σε σχετικό συγχρονισμό με τους αγοραστές, κάτι που νωρίτερα διευκόλυνε την αντίδραση της αγοράς από τις 178,88 μονάδες για τον FT 25, ενώ από τα χαμηλά ημέρας έγιναν κινήσεις και στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Κυρίως στην Alpha Bank, όπου εντολές ενεργοποιήθηκαν από τα 2,33 ευρώ σταδιακά έως τα 2,38 ευρώ. Για τη μετοχή-σηματωρό του κλάδου τα 2,25 ευρώ θεωρούνται πολύ σημαντική στήριξη και σημείο αναφοράς.

Με απώλειες και οι τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο στον Οργανισμό. Στο εύρος των 9,11-9,20 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και με την αγορά να αναζητεί τη... δίκαιη τιμή όπου θα μπορούσε να διευθετηθεί η εκκρεμότητα του 5% που έχει το ελληνικό Δημόσιο.

Με μέτριες συναλλαγές/τζίρο η μετοχή της Viohalco και πάλι στη σημαντική αντίσταση του 1,55 ευρώ, περιοχή που εάν υπερβεί, μπορεί να συνεχίσει προς τον κύριο στόχο του 1,80 ευρώ.

Πέραν των τραπεζικών και της τριάδας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε μετοχές των FF Group, Coca Cola, EXAE, Τιτάν, Μυτιληναίου, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, MIG, Lamda Development.

Στις 11:20 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 10,3 εκατ. μετοχές, αξίας 6,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 8-10 συνεδριάσεων, ενδεικτικός της στάσης αναμονής που τηρείται από την πλειονότητα των traders.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v