Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάθηκε πάλι το κάστρο των 650 μονάδων

Στα χαμηλά ημέρας και με… χαμηλό τζίρο έκλεισε το χρηματιστήριο καθώς δεν υπήρξε είδηση από το Ελσίνκι στη διάρκεια της συνεδρίασης. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης -βάση- τζίρου η Alpha Bank. Ελάχιστα τα blue chip που διαφοροποιήθηκαν.

Η συνεχιζόμενη καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), δεν απέτρεψε και τις νεότερες "δοκιμαστικές βουτιές" χαμηλότερα από το όριο των 650 μονάδων, το οποίο, όπως είχε επανειλημμένως τονιστεί, ήταν ο "σηματωρός" για την βραχυπρόθεσμη τάση και ήταν αυτό που θα επιβεβαιώσει, ή θα αναιρέσει τα αρνητικά σενάρια που συνεχίζουν και υποστηρίζουν πως η πρόσφατη κίνηση υπέρβασης των 650 μονάδων ήταν "ψευδοδιάσπαση", με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο και χωρίς τα απαιτούμενα "εχέγγυα" για συνέχιση της κίνησης.

Δυστυχώς για τους ενεργούς αγοραστές, η σημερινή συνεδρίαση πιστώνεται, καθ΄ ολοκληρίαν στους εν δυνάμει πωλητές, όχι μόνο γιατί μετά τις 10.41 διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά "υποψιασμένοι" από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, φάνηκαν πιο "έτοιμοι" στις τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στον Γενικό Δείκτη, αλλά και πέντε μετοχές του FTSE25 στο χαμηλό ημέρας (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Ασφαλώς και από μία συνεδρίαση δεν μπορούν να κριθούν πολλά πράγματα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει "ουρά" ειδήσεων που θα μπορούσε να δώσει νεότερο ανοδικό κύμα, έστω και βραχύβιας διάρκειας, όμως όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις, μετά την "πολυθρύλητη" διάσπαση των 650 μονάδων, έδειχναν ότι η "παρτίδα σωζόταν στο παρά πέντε και πάντα με την επέμβαση του ιππικού" και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, που συνεχίζει να υποστηρίζει πως η συσσώρευση, με ταυτόχρονη διακράτηση των σχετικά πρόσφατα κεκτημένων, είναι καλή είδηση και απλά η Εγχώρια Αγορά περιμένει την επόμενη είδηση - καταλύτη, προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Πάντως, η μέχρι στιγμής εικόνα της Αγοράς, αν και μαζευόταν από το ενδοσυνεδριακά χαμηλά, μέχρι χθες, έδειχνε "κόπωση" για τους περισσότερους από τους Δεικτοβαρείς τίτλους και με τον τζίρο να συμπληρώνει επτά ολόκληρες συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ασφαλώς και οι προσδοκίες για κάτι σημαντικά καλύτερο, έχουν "κοντύνει" σημαντικότατα.

Ελάχιστες, όπως και σε όλες τις τελευταίες ημέρες, οι ειδήσεις που μεσολάβησαν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και μετά:

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ανέβαλε, χθες, την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα

Ήταν μία απόφαση που διόλου δεν άλλαξε τις απόψεις των αναλυτών, που θεωρούν ότι χθες "η Γερμανική Βουλή δεν είπε 'όχι' στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά απλώς δεν είπε ακόμη το 'ναι". Η απόφαση από το σύνολο των αναλυτών θεωρείται ειλημμένη για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,6 δισ ευρώ και οι Γερμανοί "παίζουν καθυστερήσεις" για την δημιουργία εντυπώσεων και να δείξουν ότι εξαντλούν την απαραίτητη αυστηρότητα.

"Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα είναι πιθανό να εκταμιευτεί εντός του μήνα", υπογράμμισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης , που είχε σαν κυριότερα χαρακτηριστικά την έκδηλη επιφυλακτικότητα και το εξαιρετικά χαμηλό τζίρο, το σύνολο των ενεργών παικτών επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας τις διαρροές, ή ακόμα καλύτερα τις επίσημες ανακοινώσεις από το Ελσίνκι της Φιλανδίας (EwG), παρά να πάρει επιπλέον "στοιχήματα" σε μία Αγορά εξαιρετικά "ρηχή" και εμφανώς "κουρασμένη".

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, λήγει μία μακρά περίοδος αναμονής για το Χ.Α., έστω και αν εκκρεμεί το θέμα του "waiver" από την ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα πάψει να κινείται "αναρχοαυτόνομα" και θα αυξήσει σημαντικότατα την εξάρτησή του από τις Διεθνείς Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

"Η συσσώρευση συνεχίζεται, οδηγώντας ταυτόχρονα τον Δείκτη σε λίγο ψηλότερα επίπεδα" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.
Αν τα πράγματα ήταν καλύτερα στην πραγματική Οικονομία και δεν είχαμε μπροστά μας ένα βουνό "αντιαναπτυξιακούς" φόρους και εισφορές, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Αγορά σύντομα θα κατοχυρώσει ψηλότερα επίπεδα. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε ούτε καν εκτίμηση, ποιος θα βάλει λεφτά σε μια τέτοια Αγορά.

Τα χρήματα που θα πάρουμε θα πάνε στους Ξένους και πολύ λίγα θα αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό. Τα κερδοσκοπικά funds που ήδη διατηρούν θέσεις στην Αγορά, παραμένουν τοποθετημένα, αλλά δεν είναι αντικείμενό τους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική Οικονομία.

Η άρση του "waiver", θα απελευθερώσει κεφάλαια αλλά όχι ικανά να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Η λύση για τα "κόκκινα" δάνεια, όλο αναβάλλεται. Η υπόλοιπη ποσοτική χαλάρωση πάει για το επόμενο έτος. Το πακέτο Junker θέλει και Ιδιώτες Επενδυτές για να δουλέψει. Οπότε μας μένουν οι άμεσες Ξένες επενδύσεις και οι Αποκρατικοποιήσεις και θα πρέπει να περιμένουμε πιο απτά στοιχεία πριν ενθουσιαστούμε. Μην ξεχνάμε και τις διεθνείς εξελίξεις που δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

"Παρόλα αυτά, η παραμονή σε καλά χρηματιστηριακά επίπεδα προδιαθέτει για βελτίωση του κλίματος και οι επενδυτές θα πρέπει να ξανακοιτάξουν τα ξεχασμένα τους χαρτοφυλάκια" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως από το σύνολο των μετοχών του FTSE25 ξεχώρισε το +6,58% της Viohalco, με τον τίτλο να κλείνει σε νέα υψηλά εξαμήνου, σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος. Τεχνικά το "stop" για το "long" έχει ανέβει στα 1,45 ευρώ, ενώ συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1,58 ευρώ, θα ανοίξουν τον δρόμο για τα 1,67 και 1,82 ευρώ.

Το διάγραμμα της Viohalco από την αρχή του έτους

Άλλος ένας τίτλος του 25αρη που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι αυτός της Alpha Bank (-0,43%), όχι λόγω ημερήσιας επίδοσης, αλλά διότι μόνος του "απασχόλησε" το 45,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Τα 2,41 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στα 2,47 ευρώ. Τα 2,28 πρώτη στήριξη και τα 2,26 ευρώ το "stop" στο "long".

Να σημειωθεί ότι ελάχιστοι ακόμα τίτλοι έδωσαν βοήθειες στον Δείκτη και πιο συγκεκριμένα οι Τρ. Κύπρου (+0,58%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,96%). Μυτιληναίος (+1,37%) και ΟΛΠ (+2,03%), αλλά με ελάχιστες συναλλαγές.

Επίσης αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η προνομιούχος μετοχής του Τιτάνα (+1,46%), καθώς "βρήκε" κλείσιμο υψηλότερα του αποφασιστικού επιπέδου των 13,00 ευρώ, που έχει εξαιρετική σημασία για τα χαρτοφυλάκια που ... ξέρουν να περιμένουν (!) Η μετοχή έκλεισε σε υψηλά 74 μηνών και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Σε υψηλά 74 μηνών η μετοχή του Τιτάνα (ΠΟ)

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση έβαλε σε δεύτερες σκέψεις και βάρυνε αρκετά την εικόνα. Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, που είναι ο πλέον "επιρρεπής" σε ακραίες ημερήσιες μεταβολές. οι 52 μονάδες κρίνονται σαν απόλυτα αποφασιστική στήριξη, καθώς καθοδική διαφυγή θα ανοίξει την "καταπακτή" προς τις 47 μονάδες. Οι 56 - 57 μονάδες. κοντινή αντίσταση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συμπληρώνουμε τρεις συνεχόμενες εβδομάδες με τον Γενικό Δείκτη να κινείται γύρω από το επίπεδο των 650 μονάδων" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Μετά από τους τρεις συνεχόμενους ανοδικούς μήνες που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη 230 μονάδες πάνω από τα χαμηλά, η συσσώρευση αυτή λαμβάνει μέρος στα υψηλά της περιόδου και πάνω από σημαντικές αντιστάσεις όπως είναι ο απλός και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Στα θετικά αυτής της συσσώρευσης ο χαμηλός τζίρος, ενώ οι όποιες ρευστοποιήσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών απορροφούνται εύκολα χωρίς διάσπαση στηρίξεων. Σπάσιμο αυτής της συσσώρευσης που τα όρια της καθορίζονται από τις 630 και 660 μονάδες, θα δώσει σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης.

Η αναμονή της Αγοράς είναι δικαιολογημένη καθώς σημαντικές εξελίξεις θα δώσουν τον τόνο τον τρέχοντα μήνα. Οι αποφάσεις της Fed στις 15/6 θα καθορίσουν την πορεία των Διεθνών Αγορών, ενώ όσο πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της Μ Βρετανίας (23/6) η νευρικότητα θα γίνεται πιο έντονη.

Ο κίνδυνος ενός "Brexit" δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί από τις Αγορές και όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής οι Αγορές θα επικεντρωθούν σ’ αυτό. Στις 24/6 περιμένουμε την αξιολόγηση της Moody’s για την Ελληνική Οικονομία ενώ νωρίτερα στις 16/6 έχουμε Eurogroup.

Η πορεία της Αγοράς ως σήμερα δείχνει να έχει προεξοφλήσει την εκταμίευση της δόσης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για τον χρόνο επαναφοράς του "waiver" και συμμετοχής των Ελληνικών ομολόγων στο "QE". Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και η επίπτωση τους στην οικονομία θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την συνέχεια.

Όταν η Αγορά ξεπεράσει τον σκόπελο της αβεβαιότητας που δημιουργεί το Βρετανικό δημοψήφισμα, ο δρόμος για πάνω από τις 700 μονάδες φαντάζει εφικτός. Στα θετικά των τελευταίων συνεδριάσεων η διάχυση του ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές, καθώς όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και υπάρξει ένα έστω βραχυχρόνιο περιβάλλον σταθερότητας, η ανακάλυψη "κρυμμένων αξιών" στο Χρηματιστήριο είναι αυτονόητη.

"Σε αντίθετη περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, είναι λογικό οι αναταραχή στις Αγορές να επηρεάσει και την Ελληνική, που θα αναζητήσει στηρίξεις στις 610 και 580 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σαφώς περισσότερους τους πωλητές, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον Nikkei (-0,97%) να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Καθαρά πτωτικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και οι δείκτες στην Wall Street.
Διορθώνει το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ και αξιοπρόσεκτα κέρδη για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιαπωνικές παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού υποχώρησαν 11% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πτώση πολύ μεγαλύτερη από το -3,7% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες υποχώρησαν 8,2%.

Ο Κινέζικος πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο, χάνοντας momentum για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 2% τον Μάιο σε σχέση με το περασμένο έτος, χαμηλότερα από την 2,3% αύξηση τον Απρίλιο. Η άνοδος ήταν χαμηλότερη του 2,2% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,5% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.
Σε μια κίνηση - έκπληξη η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,25%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει διαβρώσει την παραγωγικότητα στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην οικονομική ευρωστία της Νομισματικής Ένωσης", δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Brussels Economic Forum και τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Σημείωσε ότι "η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη ήταν υφεσιακή για πολλά χρόνια, ενώ η σύγκλιση σε κάποιες Χώρες έγινε κυρίως μέσω φόρων και όχι μέσω περικοπών δαπανών".

Οι Γερμανικές εισαγωγές υποχώρησαν απροσδόκητα ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο, γεγονός που οδήγησε το εμπορικό πλεόνασμα σε νέο μηνιαίο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εισαγωγές εμφάνισαν πτώση 0,2%, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα έπειτα από άνοδο για δύο συνεχόμενους μήνες. Η μείωση στις εισαγωγές οδήγησε σε διεύρυνση του εποχικά προσαρμοσμένου εμπορικού πλεονάσματος σε 24 δισ. ευρώ από το αναθεωρημένο ποσό των 23,7 δισ. το Μάρτιο που αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη μηνιαία αξία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

"Οι δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν τις Οικονομίες της Ευρωζώνης σε έναν 'ενάρετο' κύκλο ανάπτυξης", υπογράμμισε ο Κοινοτικός Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Business Economic Forum στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι "η κρίση δεν έχει επιδεινώσει μόνο τη συνολική ζήτηση αλλά έχει πλήξει και το σκέλος της προσφοράς. Η απάντηση είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω των μεταρρυθμίσεων". Ο επίτροπος παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις Κυβερνήσεις να τις εφαρμόσουν εν μέσω αυξανόμενου λαϊκισμού στην Ευρώπη. Για πολλούς Ευρωπαίους οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει συνώνυμο των μέτρων και της επίπονης προσαρμογής, όχι της προόδου και ως εκ τούτου, δεν είναι δημοφιλείς.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν πτώση 4.000, στις 264.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 270.000.

Αύξηση 0,6% σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Ιούνιο του 2015. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για μικρή αύξηση των αποθεμάτων κατά 0,1% σε δημοσκόπηση της "WSJ".

Επιστροφή στο ΧΑ

Αποπληθωρισμό για 39ο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η Ελληνική Οικονομία τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,9% τον Μάιο, από -1,3% τον Απρίλιο και -2,1% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2016 ανήλθε σε 24,1% έναντι 25,7% τον Μάρτιο του 2015 και 24,2% τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

"Η πρόοδος είναι πρόοδος. Η Ελλάδα μόλις δημοσίευσε μια σειρά σχετικά καλύτερων οικονομικών στοιχείων, βάσει των οποίων η ανεργία μειώθηκε σε χαμηλό τετραετίας, ο αποπληθωρισμός μετριάστηκε και η βιομηχανική παραγωγή επέστρεψε στην ανάπτυξη" σημειώνει δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας "Financial Times" αναφερόμενο σε μακροοικονομικά στοιχεία της Χώρας.

"Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών δείχνουν ότι η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) υποχωρεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο", τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος σημειώνει ότι το σύνολο των "κόκκινων" δανείων για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από περίπου 86 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αντανακλά τον περιορισμό του σχηματισμού νέων προβληματικών δανείων και την σημαντική διαγραφή προβληματικών χορηγήσεων. Η Moody’s εκτιμά ότι θα μειωθεί η τάση, τόσο στο σχηματισμό "κόκκινων" δανείων, όσο και στις προβλέψεις σε όλο το 2016 και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς.

"Η Τιτάν βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες μονάδας Τσιμέντου, σε Χώρα στην οποία ο όμιλος δεν έχει παρουσία στην παρούσα φάση". Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, ενδεχόμενη εξαγορά αναμένεται να λάβει χώρα μέσω Κοινοπραξίας, ενώ η επένδυση, εάν ολοκληρωθεί, αναμένεται να κοστίσει περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Στα 13,6 ευρώ, από 12,8 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy". Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η αποτίμηση παραμένει ελκυστική, τονίζοντας τις ισχυρές ταμειακές ροές και τον υγιή ισολογισμό.

Η IBG εκτιμά ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στο μέλλον σε διανομή υψηλότερων μερισμάτων. Για το 2016 προβλέπει ότι η εταιρεία θα διανείμει συνολικό μέρισμα 0,80 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ισχνές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 653,5 μονάδες (+0,17%). Μετά τις 10.41 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο έως τις 646,71 (-0,87%), στις 17.00 βρέθηκε στις 647,71 (-0,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 645,69 μονάδες με απώλειες 1,03%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 54,2 εκατ. από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΠΕΙΡ). Άλλαξαν χέρια 51573677 τίτλοι, από τους οποίους τα 41235941 αφορούσαν συναλλαγές σε μετοχές του 25αρη.

Από το ταμπλώ του FTSE25, μόνο οι Viohalco και ΟΛΠ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.
Αρκετά τα άξια λόγου χαμηλότερα του 25αρη, όπου συνεχίζει ανοδικά ο Επίλεκτος (17,39%), ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον, με χαμηλή προσφορά σημειώθηκε στην Trastor (+19,05%) μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Ελ. Καλώδια (+4,13%) και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την Profile (+5,63%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Creta Farm (+2,39%), ενώ αξιοπρόσεκτη συναλλακτική αφύπνιση σημειώθηκε στα Πλ. Θράκης (+2,16%).

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλο τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με οριακά θετικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτη υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.293 συμβόλαια).

Στα 18.560 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.851, 3.220 για τον Ιούνιο και 631 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 177,75) κινήθηκε μεταξύ 177,5 και 180,75 μονάδων κλείνοντας με υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (506), Alpha Bank (4.531), Eurobank (3.775), Πειραιώς (13.048), Εθνική (5.403), MIG (1.976), ΟΠΑΠ (217), Μυτιληναίος (247), Ελ. Πετρέλαια (133), ΟΤΕ (224), ΕΧΑΕ (108), Viohalco (299), ΓΕΚ (145), Σωλ. Κορίνθου (263).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 41%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 61 δικαιώματα (51 αγοράς και 10 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.707.133 τεμ.). Πειραιώς (31.368.748 τεμ.), Alpha Bank (5.637.770 τεμ.) και Eurobank (11.661.728 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v