Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις στα blue chips

Πέριξ των 650 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τον χαμηλό τζίρο να παραπέμπει σε αναμονή για έγκριση της δόσης. Κέρδη για Εθνική Τράπεζα, υψηλές συναλλαγές στην Alpha. Θετικό γύρισμα για ΔΕΗ, κινητικότητα στα mid caps.

Θέμα ημερών η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με το Βερολίνο, πιθανή εκταμίευση της δόσης εντός του μήνα «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Στο... περίμενε και το Χ.Α., με τους traders να παραμένουν διστακτικοί και όσοι ενεργοί σε αυτή τη φάση της αγοράς να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις. Προσώρας, τόσο το άνω όριο των 656 όσο και το κάτω των 635 μονάδων παραμένουν αδιάρρηκτα, καθώς πωλητές - αγοραστές προσέχουν ώστε οι κινήσεις τους να μη βγαίνουν από ένα στενό εύρος διακύμανσης. Αυτό όσο στην αγορά προεξοφλείται όχι μόνο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και η έγκριση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ μέσα στον μήνα.

Κατά γενική εκτίμηση, όλη αυτή η... μεταθετικότητα, οι συνεχείς αναβολές και τα κωλύματα επηρεάζουν τη στάση των βραχυπρόθεσμων, κρατώντας την πλειονότητά τους εκτός αγοράς.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα (όπως άλλωστε από την αρχή της εβδομάδας), σε στενό εύρος διακύμανσης και με εμφανείς αδυναμίες όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη εικόνα του τραπεζικού κλάδου.

Το 67% του χαμηλού/μέτριου τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, με τη σηματωρό Alpha Bank να δίνει την τάση μετά τις 12:00 και σταδιακά οι άλλες τρεις να ακολουθούν. Οδηγός και πάλι η Εθνική, με τη μετοχή να καταγράφει την υψηλότερη άνοδο από τις συστημικές.

Μετοχή-κλειδί όμως για τον κλάδο παραμένει η Alpha Bank, με τους traders να κινούνται στο εύρος 2,32-2,38 ευρώ, σε μία κατά γενική εκτίμηση κομβική συνεδρίαση. Το γεγονός πως νωρίτερα στη μετοχή της Alpha Bank είχε πραγματοποιηθεί το (σχεδόν) 50% του τζίρου, ξεπερνώντας τα 10,5 εκατ. ευρώ, είναι ενδεικτικό της προσοχής που εστιάζεται στη μετοχή.

Αλλωστε είναι και η μόνη από τις 4 συστημικές όπου έχουν γίνει σήμερα σημαντικά πακέτα, σχεδόν 2 εκατ. ευρώ σε τιμές από 2,345 έως 2,36 ευρώ. Για τη μετοχή σημαντική είναι η στήριξη των 2,32 ευρώ (από 2,26 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση), ενώ η πρώτη αντίσταση έχει διαμορφωθεί στα 2,41 και η κύρια στα 2,47 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως και σήμερα, για ακόμη μία συνεδρίαση, στο Συμβόλαιο της Alpha Bank έχουν γίνει περισσότερες θέσεις απ' ό,τι στο ΣΜΕ της ΕΤΕ.

Στο μείον 0,34% ο Γενικός Δείκτη «κρατά» τις 650 μονάδες, την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί περισσότερο από 1,25% στις 10.088 μονάδες ενώ σε Λονδίνο και Παρίσι, με απώλειες έως 0,98%, διορθώνουν οι FTSE 100 και CAC 40.

Είναι προφανές πως όσο στις διεθνείς αγορές διατηρείται το κλίμα των τελευταίων ημερών, τόσο στο Χ.Α. σημαντικότερη παράμετρος θα είναι αυτή της έγκρισης της δόσης.

Αλλαγή σκηνικού στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς μετά τις 12:10-12:15 στη μετοχή της Επιχείρησης ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα το «γύρισμα» από τα 3,22 προς τα 3,31 ευρώ. Με πωλητές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έως τα 9,06 και τα 7,26 ευρώ αντίστοιχα.

Σε 8 από τις 25 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, με τη Viohalco να δίνει την υπεραπόδοση αντιδρώντας νωρίτερα έως το 1,63 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές που ξεπερνούν τις 310 χιλιάδες ευρώ, με τη μετοχή να μαζεύεται εδώ και μέρες από το 1,4-1,5 ευρώ.

Με θετικό πρόσημο ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (πέραν των Alpha Bank, ΕΤΕ, Πειραιώς και ΔΕΗ που αναφέρθηκαν).

Κινητικότητα στον FT Mid Cap για τον τίτλο της MIG (για ακόμη μία συνεδρίαση) και αγοραστές έως το 0,221 ευρώ, στα Πλαστικά Θράκης που ενισχύονται κατά 4,32% στο 1,45 ευρώ και μάλιστα με συναλλαγές 180 χιλιάδων ευρώ. Σε ΕΛΤΕΧ-Άνεμος, Creta Farms, MLS και Σαράντη επίσης με αγοραστές.

Να συνεκτιμηθεί πως το δεύτερο triple witching είναι την επόμενη Παρασκευή 17 Ιουνίου, σε μία εβδομάδα κυριολεκτικά... φωτιά.

Στις 13:50 είχαν αλλάξει χέρια 25,2 εκατ. μετοχές (πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας), ο δε τζίρος στα 23 εκατ. ευρώ. Τα 10,6 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί στην Alpha Bank.

Κάτω από τα 8,80 δολάρια το GREK, στα 7,40 το spead του ελληνικού 10ετούς έναντι του γερμανικού. Στα 7,44% η απόδοση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v