Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Hπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 610 μονάδων. Στο +3% ο Τιτάνας. Κέρδη καταγράφουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank. Απώλειες για Alpha, Eθνική, Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος. Στην ΕΚΤ η προσοχή.

Επιλεκτική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, πίεσε αρχικά λίγο χαμηλότερα το Χ.Α. Στη σκιά του αυριανού δημοψηφίσματος, με τις προσδοκίες της Αθήνας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αργότερα το μεσημέρι και την προοπτική επαναφοράς του waiver.

Προοπτική που μετά τα πρώτα διερευνητικά 5'-10' έφερε και πάλι τους αγοραστές/long σε θέση οδηγού στις τράπεζες, εξέλιξη που επανέφερε τον Γενικό Δείκτη προς τις 610 μονάδες. Στις 613 και στις 615 μονάδες είναι τα δύο σημαντικά -βραχυπρόθεσμα- σημεία για τον Γ.Δ., με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ωστόσο μετά τις 11:10 υπήρξε μερική κατοχύρωση θέσεων προς τις 605 μονάδες.

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 0,54% στις 10.065 μονάδες του DAX αλλά και το μείον 0,59% στις 17.328 μονάδες του ΜΙΒ, στο Μιλάνο.

Στο Χ.Α., μετά την αρχική μικρή υποχώρηση και την επιβεβαίωση των 605 μονάδων ως βραχυπρόθεσμης στήριξης, ενεργοποιήθηκαν μέτριας έκτασης εντολές κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, για να ακολουθήσουν και επιμέρους κινήσεις σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Ετσι, ο Γ.Δ. κυμαίνεται μεταξύ 606 και 610 μονάδων, με τον τραπεζικό στις 951-969 μονάδες, καθώς ενισχύονται Πειραιώς, Eurobank, υποχωρεί λίγο η Alpha Bank και μένει σταθερή η Εθνική.

Δεδομένου ότι ο κλάδος έχει δώσει υπεραξίες 27% σε μόλις δύο συνεδριάσεις, η όποια κίνηση μερικής κατοχύρωσης θέσεων (που αποκτήθηκαν την Πέμπτη-Παρασκευή) θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη.

Μοιρασμένη η εικόνα στις μετοχές της τριάδας και των άλλων blue chips του δείκτη, με αποτέλεσμα ο FT 25 να κυμαίνεται στο εύρος των 1.660-1.673 μονάδων, καθώς σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ υπερισχύουν ελαφρώς οι αγοραστές, ενώ σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco, τον πρώτο λόγο διατηρούν οι πωλητές.

Εμφανής -από τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης- η προσπάθεια των ενεργών παικτών να διασφαλίσουν τη διατήρηση της αγοράς πάνω από τις 600 μονάδες ενόψει του Δ.Σ. της ΕΚΤ, κυρίως όμως εν αναμονή του αυριανού δημοψηφίσματος.

Ενδεχόμενη επαναφορά του waiver θα μπορούσε να ωθήσει λίγο υψηλότερα τον τραπεζικό κλάδο, παρότι κατά γενική εκτίμηση η αγορά έχει προεξοφλήσει την επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, με την τελευταία αντίδραση έως τις 659 μονάδες. Συνεπώς η όποια θετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για επαναπροσέγγιση των 659 μονάδων.

Ενδεχομένως αυτό να σηματοδοτούνταν την Παρασκευή στο ενδεχόμενο ενός Bremain και με την προϋπόθεση πως οι αγορές δεν θα... πουλούσαν στα υψηλά της είδησης.

Εύλογες συνεπώς οι συντηρητικές κινήσεις τόσο των αγοραστών όσο και των πωλητών, με περιορισμένη διάθεση για ανάληψη περισσότερου ρίσκου, κάτι που αποτυπώνεται και στις μέτριες συναλλαγές στην αγορά Παραγώγων.

Στα επιμέρους τώρα, στο εύρος των 4,65-4,69 ευρώ η ΕΧΑΕ, με την αγορά ιδίων να έχει φτάσει στο 3,02%, στα 19,53-19,77 ευρώ ο Τιτάνας, στα 6,80-6,90 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου ανακτώντας σταδιακά μέρος από το χαμένο ύψος, στα 18,49 ευρώ, ελαφρώς ανοδικά, η Coca Cola.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v